Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid

<p>Den 35 år gamle mannen (t.v), som har norsk statsborgerskap, ble dømt til livstid i fengsel. Også en dansk mann som er medlem av Hells Angels, ble dømt for det brutale drapet.</p>
Den 35 år gamle mannen (t.v), som har norsk statsborgerskap, ble dømt til livstid i fengsel. Også en dansk mann som er medlem av Hells Angels, ble dømt for det brutale drapet. Foto: Politiet

En 35 år gammel nordmann ble forrige uke dømt til livstid i fengsel for drapet på et Hells Angels-medlem i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kvelden 28. november 2017 ble politiet oppringt av vitner som hatt sett to personer som slepte rundt på en mann, utenfor klubbhuset til MC-gjengen Hells Angels (HA) i den svenske byen Karlstad.

Da politiet ankom stedet ble en 48 år gammel mann, som var fullverdig medlem av klubben, funnet død på gårdsplassen. Liket, som var ille tilredt og stripset fast, ble funnet rullet inn i en presenning.

Politiet har senere konkludert med at 48-åringen ble slått mot hodet, hals og nakke med et brekkjern, før han ble kvalt til døde med strips.

Les også: Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge

Ble først frikjent

En uke senere ble to menn, en 35 år gammel norsk statsborger og en 34 år gammel dansk mann, pågrepet og siktet for drapet.

Det var på eiendommen tilhørende Hells Angels at den 48 år gamle mannen ble funnet drept i november 2017. Foto: Politiet
Det var på eiendommen tilhørende Hells Angels at den 48 år gamle mannen ble funnet drept i november 2017. Foto: Politiet

Begge mennene, som hele tiden har nektet straffskyld, har tilknytning til Hells Angels. Nordmannen var prøvemedlem av klubben da drapet fant sted.

Da rettssaken mot de to mennene kom opp for Värmlands tingsrätt i fjor, ble mennene frikjent for drapet.

Påtalemyndigheten anket dommen og påkalte ny bevisføring. I en bil som sto i umiddelbar nærheten til plassen der 48-åringen ble funnet drept, fant politiet DNA og gjenstander som kunne knyttes til de to mennene.

Les også: Mann med bånd til Hells Angels funnet død

Fikk livstid

Under ankebehandlingen i Hovrätten for Vestre Sverige ble begge mennene forrige uke dømt til livstid i fengsel, skriver SVT.

En livstidsdømt person i Sverige kan søke om å få straffen tidsbestemt etter å ha sonet ti år. I gjennomsnitt soner livstidsfanger 16 år i fengsel.

Retten konstanter at de to tiltalte hadde oppholdt seg på gården i forbindelse med drapet. Dagen før drapet kjøpte nordmannen 18 strips som ble brukt under voldshandlingen. Han skaffet også en bil som skulle bli brukt til å transportere bort liket, står det i dommen.

Et av de viktigste bevisene påtalemyndigheten la frem var et brekkjern hvor det er påvist DNA fra den danske mannen og avdøde.

Les også: Hells Angels skylder kommune 90.000 kroner etter lovbrudd

BREKKJERN: På dette brekkjernet ble det funnet DNA som politiet mener med stor sannsynlig kan knyttes til avdøde og den drapsdømte 34-åringen. Foto: Politiet
BREKKJERN: På dette brekkjernet ble det funnet DNA som politiet mener med stor sannsynlig kan knyttes til avdøde og den drapsdømte 34-åringen. Foto: Politiet

Trusselbildet

Under rettssaken forklarte de nå drapsdømte mennene om et trusselbilde rundt den avdøde 48-åringen. De hevdet at trusselbildet ikke kan knyttes til MC-gjengen.

Den norske 35-åringen har hele tiden nektet straffskyld. Foto: Politiet
Den norske 35-åringen har hele tiden nektet straffskyld. Foto: Politiet

Retten trodde ikke på forklaringen.

«Som tingretten anser hovedretten at plassen for drapet gir en meget sterk støtte for antakelsen om at drapet er relatert til N.Ns (avdødes navn, jour. anm) medlemskap i HA», står det i den omfattende dommen.

«Man kan utgå fra at gjerningen mot N.N ikke ble begått av noen utenforstående, men at den må ha blitt begått av en eller noen med tilknytning til HA», heter det videre.

Les også: MC-leder (48) påført kraniebrudd under slagsmål

– En positiv overraskelse

Aktor Stefan Wessberg er fornøyd med rettens avgjørelse.

– Det var en positiv overraskelse at de dømtes til livstid. Lagmannsretten har pekt på nøyaktig det samme som gjorde at jeg mente straffeutmålingen burde være høyere enn normalstraffen på 14 år. Tydeligvis har de vurdert det som mer skjerpende enn hva jeg våget å håpe at de skulle gjøre, sier Wessberg til SVT.

Han har tidligere omtalt drapet som «en godt planlagt likvidering i en kriminell organisasjon».

Advokat Lennart Lefverström, som forsvarer den norske statsborgeren, ønsker ikke å kommentere saken. Til SVT har Lefverström uttalt at han skal gjennomgå dommen med sin klient.

– Finnes det da rettslige forutsetninger til å overklage til Høyesterett, kommer vi til å gjøre det, har Wessberg uttalt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden