20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia

Video: Hovedstaden Beograd bærer fortsatt sine arr etter Natos angrep.

24. mars 1999 startet Nato sin krig mot Jugoslavia for å redde kosovoalbanerne fra president Milosevic' overgrep. Krigen uten FN-mandat endte med at et europeisk land ble splittet i to.

Nei, Krim er ikke eneste region i Europa som i nyere tid har blitt revet løs fra et land.

24. mars er det 20 år siden Nato gikk til krig mot Jugoslavia, en krig der ulike kilder anslår sivile ofre for Nato-bombingen til å ligge mellom 500-1600 drepte.

Dette var første gang Nato tok i bruk begrepet humanitær intervensjon som begrunnelse for et angrep.

Det hele endte med at provinsen Kosovo i Serbia med makt ble stykket ut av Jugoslavia.

Formålet var edelt:

Da statsminister Kjell Magne Bondevik ga klarsignal til å sende soldater og seks kampfly til Natos angrep, var det for å stoppe den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic sine voldsomme overgrep mot kosovoalbanerne.

Og - i motsetning til Jens Stoltenbergs initiativ til norsk bombing av Libya mange år senere, ble beslutningen i 1999 tatt etter grundig behandling i regjering og Storting - der alle, til og med SV, sa ja.

Bondevik: – Skjedde uten FN-resolusjon

SKJEBNETID: Statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk, begge KrF, på en pressekonferanse 3. november 1999. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
SKJEBNETID: Statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk, begge KrF, på en pressekonferanse 3. november 1999. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Men - Nato-angrepet skjedde uten mandat fra FN. Så hva tenker Kjell Magne Bondevik, som i dag driver Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, om beslutningen den gangen?

– Du blir betraktet som en fredens mann, men var statsminister da Norge i 1999 sendte fly og soldater til Natos krig mot Jugoslavia, til og med uten mandat fra FN. Hvilke tanker gjør du deg om det i dag?

– Det er riktig at det skjedde uten en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, men vi mente likevel den gangen at det ikke var i konflikt med folkeretten. Bakgrunnen for det var resolusjoner i FN, generalsekretærens rapport 6. oktober 1998 om Milosevic sin manglende etterlevelse av resolusjonen og en uttalelse fra sikkerhetsrådets president samme dag. Disse elementene til sammen mente vi var et folkerettslig grunnlag for å gå til denne krigen, sier han til ABC Nyheter.

Bomber, klasebomber, krysserraketter

NATO-BOMBENE: En kvinne berger det som er igjen av hemmet hennes i et boligstrøk i Beograd etter Nato-bombing 30. april 1999. Foto: Ivan Dobricic / AP/NTB scanpix
NATO-BOMBENE: En kvinne berger det som er igjen av hemmet hennes i et boligstrøk i Beograd etter Nato-bombing 30. april 1999. Foto: Ivan Dobricic / AP/NTB scanpix

Nato-angrepet var den største militæroperasjonen i Europa siden 2. verdenskrig, og først ut i Natos praksis med å angripe suverene stater.

På det meste deltok over 1100 fly. Det ble sluppet utallige bomber og klasebomber, og fra sjøen ble Jugoslavia angrepet med over 200 krysserraketter.

Nato fant blant annet jugoslavisk «NRK», kringkastingshuset i Beograd som legitimt bombemål. Der ble 16 ansatte drept.

– Det var selvsagt på bakgrunn av president Milosevic sine overgrep mot den konovoalbanske befolkningen vi gikk til krig. Vi prøvde mange ganger, ikke minst via Knut Vollebæk som var leder av OSSE, å få ham til å stanse overgrepene og få de serbiske styrkene til å trekke ut styrkene uten militær inngripen, forklarer Kjell Magne Bondevik.

Vollebæk (KrF) var utenriksminister i Bondeviks regjering, og var på toppen av det hele leder for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid, OSSE, som Norge på den tida hadde formannskapet i.

Bondevik oppsummerer med at Milosevic ikke etterkom kravene om å la albanerne være i fred.

– Så Knut Vollebæk som også er en fredens mann, kom til meg etter utallige reiser og sa «Kjell Magne, jeg tror ikke vi klarer dette med fredelige midler.»

Stalin, Bresjnev og Vollebæk

– Det var bred enighet i Nato og OSSE om at en måtte gjøre noe mer. Det var til forskjell fra Irak noen år etterpå. Enigheten gjorde det vanskelig for Norge å ha et helt annet standpunkt. Det var bred enighet også i Stortinget, inkludert SV, forteller Kjell Magne Bondevik.

At Knut Vollebæk utøvde det norske formannskapet i OSSE gjorde at den norske regjeringen kom veldig tett på krigen mot Jugoslavia.

– Han prøvde i det lengste å overtale Milosevic til å slutte med sine overgrep og det vi mente nesten var en etnisk utrenskning, sier Bondevik.

– Det var da Milosevic sa de berømte ordene til Knut: Vi har tidligere stått imot Stalin og Bresjnev og vi skal vel også klare å stå imot Vollebæk! Det var litt av et selskap Knut havnet i.

BOMBET SYKEHUS: Minst 15 personer ble drept da Nato bombet området ved dette sykehuset i Nis med klasebomber 7. mai 1999. Foto: Nikolas Giakoumidis / AP/NTB scanpix
BOMBET SYKEHUS: Minst 15 personer ble drept da Nato bombet området ved dette sykehuset i Nis med klasebomber 7. mai 1999. Foto: Nikolas Giakoumidis / AP/NTB scanpix

- Ærefull kamp mot feige Nato

I Serbia er det fortsatt bitterhet over Nato-angrepet, selv om landet tilnærmer seg Vesten og EU. Årlige markeringer med luftvernsirener preger landet.

– Serbia kjempet ærefullt og modig mot Nato i '99, beskyttet seg selv. Og vi tapte. De var mye sterkere, rikere, mye større feiginger og de kunne slippe mange bomber på vårt folk fra himmelen, sa Serbias president Aleksandar Vučić i en tale til serbere i Mitrovica i Kosovo 9. september 2018, og la til:

– Og vi tapte.

NATO-URAN: Nato-generalsekretær lovet i oktober 2018 serberne at titusener av runder med utarmet uran-ammunisjon ikke har gitt dem mer kreft siden 1999. Foto: Yves Herman / ReutersNTB scanpix
NATO-URAN: Nato-generalsekretær lovet i oktober 2018 serberne at titusener av runder med utarmet uran-ammunisjon ikke har gitt dem mer kreft siden 1999. Foto: Yves Herman / ReutersNTB scanpix

Uttalelsen om Natos feighet skyldes trolig at Nato ikke kjempet på bakken, kun bombarderte serberne fra lufta og sjøen.

Ga Nato-uran serberne kreft?

Ifølge en Amnesty-rapport fyrte dessuten de amerikanske flyene av 31.000 runder ammunisjon med utarmet uran, noe som kan utgjøre en kreftrisiko i mange år etterpå.

Noe Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg avviste i en debatt i Serbia 8. oktober i fjor.

– Mitt budskap her er at vi må lære av historien, at vi må være ærlige om historien og også å uttrykke min kondolanse til dem som mistet sine kjære. Men vi må ikke bli fanget av historien, sa Stoltenberg til serberne.

Les også: Mener uran-ammisjon skaper barn født med misdannelser

– Fortsatt noen som er kritisk til oss

I 1999 vegret Kjell Magne Bondevik seg for å kalle det som skjedde fra Natos og Norges side for krig mot Serbia. Det har endret seg.

– Det gjorde jeg ut fra embetsverkets tolkning av folkeretten, og omtalte det som en væpnet aksjon. Utad ble det oppfattet som en bagatellisering, så jeg justerte språkbruken til krig, forteller Bondevik.

– Ser du det i ettertidens lys som en riktig avgjørelse å gå til denne krigen?

– Ja, jeg mener nok det. Det ble en slutt på overgrepene i Kosovo, og Kosovo er senere blitt en selvstendig stat, sier Bondevik.

Han var senest i forrige uke på en internasjonal konferanse i Baku, med mange nåværende og tidligere ledere på Balkan.

– Vel, det er fortsatt noen som er kritiske til det vi og Nato gjorde. Men de erkjenner at det har blitt bedre. Det er ikke lenger direkte krigshandlinger på Balkan selv om det ulmer og er uro politisk., sier eks-statsministeren og legger til:

– Men spesielt i Serbia så de dette som et angrep på Jugoslavia og Serbia som kjernen i det gamle Jugoslavia. De er mer ambivalente.

Uten FN-resolusjon, innenfor folkeretten

Natolandene har som kjent reagert kraftig på Russlands overtakelse av Krim, som foregikk uten særlig krigføring.

– Kan Natos krigsstøtte til albansk geriljakrig som splittet en suveren stat i to, ha skapt presedens?

– Det er et interessant spørsmål. Jeg tør ikke å ha en klar oppfatning av det. Vi mener annekteringen av Krim er folkerettsstridig. Men vi mener at overgrepene mot kosovoalbanerne var så brutale og så langvarige at man måtte reagere på det uten at det skulle skape en presedens.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt
Siste nytt
10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt
Populært