Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum

Et stort fotomuseum er planlagt bygget på den lille øya Sukkerbiten utenfor Operaen i Oslo. Nå kjemper ildsjeler for at øya i stedet skal få bli et friområde med park og saltvannsbasseng.

Den vesle øya Sukkerbiten ligger midt i den omfattende utbyggingen av Bjørvika i Oslo. Frem til for et par år siden fungerte den ubebygde øya som rekreasjonsområde med park, servering og ulike aktiviteter på sommerstid.

Nå er planen å bygge et omlag 2000 kvadratmeter stort fotomuseum på den 7000 kvadratmeter store og sentrale øya. Det får flere til å reagere.

Aksjonsgruppen «Sukkerbitens venner» tar til orde for at området mellom Operaen og det nye Munch-museet heller gjøres om til et permanent friområde ved fjorden. De mener Sukkerbiten bør bli en helårs badeøy med plattform for fjordaktiviteter, grønn lunge og servering.

– Operaen og Munch-museet er flotte prosjekter, men Oslo trenger ikke flere prangende kulturbygg i strandsonen i Bjørvika. Det trengs plass for helårs fjordaktiviteter, og da er Sukkerbiten et ideelt sted, mener Sverre Jervell i «Sukkerbitens venner».

– Det er byens politikere og ikke utbyggerne som skal bestemme hva Sukkerbiten skal brukes til. Sukkerbitens venner har nå utformet et alternativ, forteller Jervell til ABC Nyheter.

Saken fortsetter under bildet

Sukkerbiten kan sees nederst til høyre. Her med de alternative planene tegnet inn. Illustrasjon: Zeuthen + Stjern A.
Sukkerbiten kan sees nederst til høyre. Her med de alternative planene tegnet inn. Illustrasjon: Zeuthen + Stjern A.

Les også: Nationaltheatret vil ta over etter Munch på Tøyen

Flytende helårsbasseng

Sammen med arkitektfirmaet Zeuthen + Stjern har de lansert et utkast til hvordan de ser for seg at området kan disponeres - dersom fotomuseet tas ut av planene.

Skissene viser blant annet et flytende, oppvarmet svømmebasseng i bukten mellom Sukkerbiten og Operaen, en saunalandsby og småbebyggelse plassert i en grønn lunge, der noen av byggene er lagt under havoverflaten. Det er også tegnet inn et omfattende bryggeanlegg med spaserveier som går rundt hele Sukkerbiten.

Se presentasjon av planene i videoen øverst i saken

– Sukkerbiten gir byens politikere en ypperlig anledning til å vise hvordan strandloven kan fungere i praksis inne i byen. Her skal familier bade, sole seg, fiske eller bare stikke tærne i vannet. Her bør man kunne leie båt, lære å ro og spise uten å tømme kredittkortet, sier Jervell.

Han understreker at de ikke er mot at Oslo får Fotografiets hus. De er bare mot at et museumsbygg reises på det som av mange omtales som byens beste strandtomt.

– Selvsagt skal Oslo ha et fotomuseum. Men det finnes en lang rekke kulturbygg i Oslo som skal tømmes: Museet for samtidskunst, Nasjonalmuseet, Deichman med flere. De store kinoanleggene under Akershus festning står også ubrukte.

Les også: Munch Brygge i Oslo er snart utsolgt

Saken fortsetter under bildet

Sukkerbiten slik den fremsto i 2016, da Norwegian Wood ble arrangert på øya utenfor Operaen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Sukkerbiten slik den fremsto i 2016, da Norwegian Wood ble arrangert på øya utenfor Operaen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Jobber for politisk støtte

Fram mot sommeren vil de utvikle prosjektet videre og bearbeide arkitekttegningene. De vil også ha dialog med brukergrupper om utformingen av relevante bygg og jobbe for politisk støtte for planene.

Før helga ble et forslag fra SV om å bevare Sukkerbiten som friområde behandlet i Byutviklingskomiteen for Gamle Oslo. Forslaget ble vedtatt med støtte fra Venstre, MDG og AP.

– Den endelige beslutning om hva Sukkerbiten skal brukes til, er ennå ikke fattet. Vi tar sikte på å legge planene fram for bystyret som et innbyggerforslag. Da trenger vi 300 underskrifter. Til nå har vi fått nesten 500 støtter på Facebook, sier Jervell og lar det skinne tydelig igjennom at han er spent på hva politikerne i «Oslo europeisk miljøby 2019» velger.

Ber aksjonistene om tålmodighet

Øya Sukkerbiten eies av Oslo Havn, og eiendomsselskapet Hav Eiendom har inngått en toårig intensjonsavtale med Fotografihuset AS om å bygge et fotomuseum her.

Det lyktes ikke ABC Nyheter onsdag å få en uttalelse fra administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom. Men i en uttalelse til Aftenposten i februar i år ber han sukkerbit-aksjonistene om å ha tålmodighet.

Han mener motstanden mot det planlagte Fotografiets hus bygger på en misforståelse og lover både badeplass, flytende basseng, parkanlegg og konsertarena.

– Vi har åpenbart vært for dårlige til å kommunisere utad hvordan Sukkerbiten skal utvikles, det er det bare å innse. Dette er noe vi jobber med, sier Kalland til Aftenposten.

Les også: Operaen feirer 10 år

Faglige grunner

nettsidene til Fotografihuset utdypes planene ytterligere. Her skriver Hav Eiendom at de rundt kulturbygget vil etablere havnepromenade og fine rekreasjonsområder som er åpne for alle.

– Alle som etterlyser badeplasser kan beroliges med at det på nabotomten, Bjørvikautstikkeren rett utenfor Operaen, kommer en nesten 100 meter lang strand med alle fasiliteter for bading. Totalt i Bjørvika vil det bli etablert minst fem forskjellige badesteder innen området er ferdig utbygget. Alle som er bekymret for at det ikke skal bli tilstrekkelig tilgang til fjorden, kan vi sende beroligende meldinger til: Enten du bader, tar badstue, dykker, padler kajakk eller kun vil væte leggene, vil du lett få tilgang til fjorden fra Bjørvika, skriver Hav Eiendom.

Les også: Galleri Oslo kan bli erstattet av verdens høyeste trehus

De nekter for at Fotografihuset lett kan plasseres andre steder og bedyrer at styret har vurdert og vraket en rekke alternativer av faglige grunner. Ifølge Hav Eiendom er Sukkerbiten det eneste alternativet som lar seg realisere innenfor en overskuelig tidshorisont.

En arkitektkonkurranse skal nå avgjøre hvordan Fotografihuset og landskapet rundt skal se ut. Vinneren vil bli kåret i løpet av året.

– Når arkitektkonkurransen er avklart, starter vi byggesak med ambisjon om å ha Fotografihuset på plass i 2023, opplyser Hav Eiendom.

Sverre Jervell i Sukkerbitens venner mener det er byens politikere og ikke private utbyggere som bør avgjøre hva øya skal brukes til.

– Sukkerbiten er offentlig eiendom. Selvsagt har Kalland rett i at det er trær og bademuligheter andre steder i Bjørvika, for eksempel på Sjøbadet på Sørenga. Men det er overfylt på fine sommerdager. Derfor bør Sukkerbiten bli en badeøy, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Anonym bygård skal tilbake til fordums prakt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Oslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Siste nytt
11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeOslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Populært