«Norge»: Luftskipet som skapte polarhistorie

VIDEO: Luftskipet Norge skapte polarhistorie - men veien over Nordpolen var ikke bare enkel.

I 1926 gikk Roald Amundsen og Umberto Nobile om bord på luftskipet «Norge» som skulle ta dem fra Svalbard til Alaska. Reisen endte i livslangt uvennskap mellom de to polfarerne.

I desember 1911 ble Roald Amundsen den første til å lede en ekspedisjon frem til det geografiske Sydpolpunktet, åtte år etter at han hadde seilt Nordvestpassasjen for første gang. I det nylig selvstendige Norge ble han, i likhet med sin polfarerkollega Fridtjof Nansen, hyllet som nasjonalhelt.

Men Amundsen var ikke kjent som en som hvilte på laurbærene særlig lenge. Nå ønsket han å bli den første til å fly over Nordpolen og utforske havområdene mot Alaska. Drømmen var å finne uutforsket land, og han skulle gjøre det ved hjelp av luftskip.

Lettere, sterkere og tryggere

I dag er vi vant til å reise med fly hvis vi skal tilbakelegge større avstander. Men frem til Nazi-Tysklands hydrogenfylte stolthet «Hindenburg» tok fyr i 1937 i en ulykke som kostet 35 menneskeliv, var det luftskipene som var luftens herskere.

Luftskip er kjennetegnet ved sin karakteristiske sigarform. Det er et motordrevet luftfartøy som kan styres under flygning. Store deler av det innvendige volumet er fylt med en gass som er lettere enn luft, og det kan holde seg i luften i flere uker ute å måtte mellomlande.

(Saken fortsetter under)

Luftskipet «Norge» på Ciampino-flyplassen ved Roma i Italia mars 1926. Foto: Nasjonalbiblioteket
Luftskipet «Norge» på Ciampino-flyplassen ved Roma i Italia mars 1926. Foto: Nasjonalbiblioteket

Selve planen om å bruke luftskip for å fly over Polhavet ble lagt i Ny-Ålesund i mai, 1925. I diskusjon med Lincoln Ellsworth, Leif Dietrichson og Hjalmar Riiser-Larsen kom Amundsen frem til at en av fordelene ved å benytte luftskip fremfor fly, var at luftskipet kunne vedlikeholdes i luften uten at det måtte nødlande. En nødlanding som følge av motortrøbbel, spesielt i tåke, var potensielt svært farlig.

I tillegg kunne skipet frakte tyngre last enn et fly var i stand til, og det kunne holde seg i luften over lenger tid.

Les også: «Hindenburg» knuste luftskipdrømmen

Mellomlandet på Ekeberg

Luftskipet, som Amundsen ga navnet «Norge», var et halvstivt luftskip av typen zeppeliner på 106 meter. Det var 19 meter bredt, 24 meter høy og ballongen var fylt opp med hydrogengass. Den planlagte flyvningen fikk navnet «Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight», med norske Amundsen som ekspedisjonsleder, amerikanske Ellsworth som viktig økonomisk bidragsyter og italienske Nobile som luftskipets konstruktør og pilot.

(Saken fortsetter under)

Ekspedisjonen ble organisert av Norsk Luftseiladsforening. Fra venstre: Hjalmar Riiser-Larsen, Roald Amundsen, Lincoln Ellsworth og Nobile. Bildet er tatt i Seattle. Foto: NTB Scanpix
Ekspedisjonen ble organisert av Norsk Luftseiladsforening. Fra venstre: Hjalmar Riiser-Larsen, Roald Amundsen, Lincoln Ellsworth og Nobile. Bildet er tatt i Seattle. Foto: NTB Scanpix

«Norge» ble bygget i Italia, men selve startskuddet for polflyvningen skulle finne sted i Ny-Ålesund på Spitsbergen. Det ble nødvendig med flere mellomlandinger underveis fra Italia, og det ble blant annet bygget fortøyningsmaster på Ekeberg utenfor Oslo og i Vadsø.

I dag er det kun mastene på Vadsø og Ny-Ålesund som står fremdeles. Masten på Ekeberg ble revet under andre verdenskrig, men i 1972 ble det satt opp en liten minneplakett på fundamentene der masten en gang stod.

Les også: Fraktet tre tonn stor isblokk fra Norge til Afrika

Luftskipet «Norge»

Spesifikasjon og konstruksjon

 • Første flyvning: 1926
 • Lengde: 106 m
 • Diameter: 26 m
 • Gass: Hydrogen
 • Gasskapasitet: 19 000 m³
 • Fart: 115 km/h
 • Lasteevne: 9 500 kg
 • Motorer: 3 Maybach med total ytelse på 780 hk
Kilde: Wikipedia

Besetningen i alfabetisk rekkefølge

 • Renato Alessandrini (rigger)
 • Roald Amundsen (ekspedisjonsleder)
 • Ettore Arduino
 • Atillio Caratti
 • Natale Cecioni
 • Lincoln Ellsworth (navigatør)
 • Birger Gottwaldt (sjef for radiotjenesten)
 • Emil Andreas Horgen (luftskipsfører, siderorsoperatør)
 • Finn Malmgren (meteorolog)
 • Umberto Nobile (luftskipsfører)
 • Oskar Omdal (mekaniker)
 • Hjalmar Riiser-Larsen (luftskipsfører)
 • Fredrik Ramm (journalist)
 • Fridtjof Storm-Johnsen (telegrafist)
 • Oscar Wisting (rormann)
 • Vincenco Pomella
  ...og Titina, Nobiles hund
Kilde: Wikipedia

Kastet flagg mot polisen

9. mai 1926, to dager før ekspedisjonen skulle starte, gjorde Richard E. Byrd og Floyd Bennett et forsøk på å fly over Nordpolen i et tremotors Fokker-fly Byrd hadde gitt navnet «Josephine Ford». Da de kom tilbake til Ny-Ålesund hevdet de hardnakket å ha fløyet over Nordpolen og Amundsen skal ha vært den første til å gratulere. Men Byrd og Bennett var ute av stand til å presentere bekreftende navigasjonsdata, og i senere tid er det stilt betydelig tvil om de virkelig nådde Nordpolen.

(Saken fortsetter under)

«Norge» fortøyd til ankermasta på Ekeberg i Oslo 14. april 1926. Foto: Nasjonalbiblioteket

11. mai var det tid for luftskipet «Norge» å kaste fortøyningene og i arkivopptakene øverst i saken kan du blant annet se Amundsen gå om bord i luftskipet for å fly til Nordpolen.

Klokken 02:20 dagen etter passerte «Norge» polpunktet. Først kastes det norske flagget ned på isen, fulgt av det amerikanske og det italienske.

«Det norske vaiet vakkert,» noterer Amundsen i dagboken sin.

Men krysningen av polpunktet markerte bare at en tredjedel av ekspedisjonen var tilbakelagt og etter et kort opphold fortsatte ferden inn over Polhavet. Amundsen speider etter land, men til sin store skuffelse så han ingen ting, kun endeløst hav.

Les også: Hva er sannheten om Roald Amundsen?

I skyggen av Nobile

14. mai, 72 timer etter at de forlot flaggene på polisen, ankom luftskipet «Norge» Alaska. Vanskelig vær med sterke stormer trakk luftskipet ut av kurs gang på gang, og den kraftige vinden drev dem opp og ned. De besluttet derfor å lande så snart det lot seg gjøre, og ferden endte like ved den lille landsbyen Teller. Her ble all gass sluppet ut og luftskipet ble liggende over på siden.

Ekspedisjonens mål om å fly over Polhavet og Nordpolen var oppfylt, dette var første gang noe luftfartøy hadde gjennomført en flyvning mellom Europa og Amerika over Arktis. Besetningen ble mottatt som helter.

(Saken fortsetter under)

Etter 72 timers videre flyging ankom luftskipet Teller i Alaska. All gass ble sluppet ut, og luftskipet ble liggende over på siden. Foto: NTB Scanpix

Like fullt ble ferden en personlig skuffelse for Amundsen. Han hadde ikke oppdaget noe nytt land, i stedet måtte han se at Nobile ble hyllet for å ha konstruert luftskipet og ført det trygt over isen.

Les også: I skyggen av Amundsen

En tragisk avslutning

De to polfarerne ble aldri enige om hvem som skulle ha størstedelen av æren for ekspedisjonen, og forholdet mellom Amundsen og Nobile utviklet seg til bittert uvennskap. Men da Nobile havarerte med luftskipet sitt på vei tilbake til Spitsbergen fra Nordpolen i 1928, var Amundsen blant de mange som deltok i en massiv, internasjonal redningsaksjon.

Underveis i letingen forsvant flyet med den gamle polarhelten sporløst, og i dag mener man at det havarerte nær Bjørnøya. Selv ble Nobile berget, men han ble anklaget for å ha forlatt sitt mannskap. Frem til sin død i 1978 kjempet han for å bli renvasket fra anklagene.

Hva skjedde så med luftskipet «Norge» som skrev seg inn i historiebøkene i mai 1926? Etter landingen ble deler av skjelettet sendt til Italia der Nobile benyttet det å bygge luftskipet «Italia». Luftskipets loggbok kan du se på Luftskipsmuseet på Spitsbergen i Longyearbyen, mens en stol og en bensintank finnes på luftfartsmuseet i Anchorage i Alaska.

VIDEO: Kinoaktuelle «Amundsen» forteller historien om en av verdens største polfarere

Kilder: Fram Museum , Polarhistorie , Wikipedia, NTB, NRK Filmavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:54 To barn til akuttmottak etter frontkollisjon i Tromsø12:17 Stor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada
Siste nytt
12:54NorgeTo barn til akuttmottak etter frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeStor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada
Populært