Meny

«Norge»: Luftskipet som skapte polarhistorie

VIDEO: Luftskipet Norge skapte polarhistorie - men veien over Nordpolen var ikke bare enkel.

I 1926 gikk Roald Amundsen og Umberto Nobile om bord på luftskipet «Norge» som skulle ta dem fra Svalbard til Alaska. Reisen endte i livslangt uvennskap mellom de to polfarerne.

I desember 1911 ble Roald Amundsen den første til å lede en ekspedisjon frem til det geografiske Sydpolpunktet, åtte år etter at han hadde seilt Nordvestpassasjen for første gang. I det nylig selvstendige Norge ble han, i likhet med sin polfarerkollega Fridtjof Nansen, hyllet som nasjonalhelt.

Men Amundsen var ikke kjent som en som hvilte på laurbærene særlig lenge. Nå ønsket han å bli den første til å fly over Nordpolen og utforske havområdene mot Alaska. Drømmen var å finne uutforsket land, og han skulle gjøre det ved hjelp av luftskip.

Lettere, sterkere og tryggere

I dag er vi vant til å reise med fly hvis vi skal tilbakelegge større avstander. Men frem til Nazi-Tysklands hydrogenfylte stolthet «Hindenburg» tok fyr i 1937 i en ulykke som kostet 35 menneskeliv, var det luftskipene som var luftens herskere.

Luftskip er kjennetegnet ved sin karakteristiske sigarform. Det er et motordrevet luftfartøy som kan styres under flygning. Store deler av det innvendige volumet er fylt med en gass som er lettere enn luft, og det kan holde seg i luften i flere uker ute å måtte mellomlande.

(Saken fortsetter under)

Luftskipet «Norge» på Ciampino-flyplassen ved Roma i Italia mars 1926. Foto: Nasjonalbiblioteket

Selve planen om å bruke luftskip for å fly over Polhavet ble lagt i Ny-Ålesund i mai, 1925. I diskusjon med Lincoln Ellsworth, Leif Dietrichson og Hjalmar Riiser-Larsen kom Amundsen frem til at en av fordelene ved å benytte luftskip fremfor fly, var at luftskipet kunne vedlikeholdes i luften uten at det måtte nødlande. En nødlanding som følge av motortrøbbel, spesielt i tåke, var potensielt svært farlig.

I tillegg kunne skipet frakte tyngre last enn et fly var i stand til, og det kunne holde seg i luften over lenger tid.

Les også: «Hindenburg» knuste luftskipdrømmen

Mellomlandet på Ekeberg

Luftskipet, som Amundsen ga navnet «Norge», var et halvstivt luftskip av typen zeppeliner på 106 meter. Det var 19 meter bredt, 24 meter høy og ballongen var fylt opp med hydrogengass. Den planlagte flyvningen fikk navnet «Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight», med norske Amundsen som ekspedisjonsleder, amerikanske Ellsworth som viktig økonomisk bidragsyter og italienske Nobile som luftskipets konstruktør og pilot.

(Saken fortsetter under)

Ekspedisjonen ble organisert av Norsk Luftseiladsforening. Fra venstre: Hjalmar Riiser-Larsen, Roald Amundsen, Lincoln Ellsworth og Nobile. Bildet er tatt i Seattle. Foto: NTB Scanpix

«Norge» ble bygget i Italia, men selve startskuddet for polflyvningen skulle finne sted i Ny-Ålesund på Spitsbergen. Det ble nødvendig med flere mellomlandinger underveis fra Italia, og det ble blant annet bygget fortøyningsmaster på Ekeberg utenfor Oslo og i Vadsø.

I dag er det kun mastene på Vadsø og Ny-Ålesund som står fremdeles. Masten på Ekeberg ble revet under andre verdenskrig, men i 1972 ble det satt opp en liten minneplakett på fundamentene der masten en gang stod.

Les også: Fraktet tre tonn stor isblokk fra Norge til Afrika

Luftskipet «Norge»

Spesifikasjon og konstruksjon

 • Første flyvning: 1926
 • Lengde: 106 m
 • Diameter: 26 m
 • Gass: Hydrogen
 • Gasskapasitet: 19 000 m³
 • Fart: 115 km/h
 • Lasteevne: 9 500 kg
 • Motorer: 3 Maybach med total ytelse på 780 hk
Kilde: Wikipedia

Besetningen i alfabetisk rekkefølge

 • Renato Alessandrini (rigger)
 • Roald Amundsen (ekspedisjonsleder)
 • Ettore Arduino
 • Atillio Caratti
 • Natale Cecioni
 • Lincoln Ellsworth (navigatør)
 • Birger Gottwaldt (sjef for radiotjenesten)
 • Emil Andreas Horgen (luftskipsfører, siderorsoperatør)
 • Finn Malmgren (meteorolog)
 • Umberto Nobile (luftskipsfører)
 • Oskar Omdal (mekaniker)
 • Hjalmar Riiser-Larsen (luftskipsfører)
 • Fredrik Ramm (journalist)
 • Fridtjof Storm-Johnsen (telegrafist)
 • Oscar Wisting (rormann)
 • Vincenco Pomella
  ...og Titina, Nobiles hund
Kilde: Wikipedia

Kastet flagg mot polisen

9. mai 1926, to dager før ekspedisjonen skulle starte, gjorde Richard E. Byrd og Floyd Bennett et forsøk på å fly over Nordpolen i et tremotors Fokker-fly Byrd hadde gitt navnet «Josephine Ford». Da de kom tilbake til Ny-Ålesund hevdet de hardnakket å ha fløyet over Nordpolen og Amundsen skal ha vært den første til å gratulere. Men Byrd og Bennett var ute av stand til å presentere bekreftende navigasjonsdata, og i senere tid er det stilt betydelig tvil om de virkelig nådde Nordpolen.

(Saken fortsetter under)

«Norge» fortøyd til ankermasta på Ekeberg i Oslo 14. april 1926. Foto: Nasjonalbiblioteket

11. mai var det tid for luftskipet «Norge» å kaste fortøyningene og i arkivopptakene øverst i saken kan du blant annet se Amundsen gå om bord i luftskipet for å fly til Nordpolen.

Klokken 02:20 dagen etter passerte «Norge» polpunktet. Først kastes det norske flagget ned på isen, fulgt av det amerikanske og det italienske.

«Det norske vaiet vakkert,» noterer Amundsen i dagboken sin.

Men krysningen av polpunktet markerte bare at en tredjedel av ekspedisjonen var tilbakelagt og etter et kort opphold fortsatte ferden inn over Polhavet. Amundsen speider etter land, men til sin store skuffelse så han ingen ting, kun endeløst hav.

Les også: Hva er sannheten om Roald Amundsen?

I skyggen av Nobile

14. mai, 72 timer etter at de forlot flaggene på polisen, ankom luftskipet «Norge» Alaska. Vanskelig vær med sterke stormer trakk luftskipet ut av kurs gang på gang, og den kraftige vinden drev dem opp og ned. De besluttet derfor å lande så snart det lot seg gjøre, og ferden endte like ved den lille landsbyen Teller. Her ble all gass sluppet ut og luftskipet ble liggende over på siden.

Ekspedisjonens mål om å fly over Polhavet og Nordpolen var oppfylt, dette var første gang noe luftfartøy hadde gjennomført en flyvning mellom Europa og Amerika over Arktis. Besetningen ble mottatt som helter.

(Saken fortsetter under)

Etter 72 timers videre flyging ankom luftskipet Teller i Alaska. All gass ble sluppet ut, og luftskipet ble liggende over på siden. Foto: NTB Scanpix

Like fullt ble ferden en personlig skuffelse for Amundsen. Han hadde ikke oppdaget noe nytt land, i stedet måtte han se at Nobile ble hyllet for å ha konstruert luftskipet og ført det trygt over isen.

Les også: I skyggen av Amundsen

En tragisk avslutning

De to polfarerne ble aldri enige om hvem som skulle ha størstedelen av æren for ekspedisjonen, og forholdet mellom Amundsen og Nobile utviklet seg til bittert uvennskap. Men da Nobile havarerte med luftskipet sitt på vei tilbake til Spitsbergen fra Nordpolen i 1928, var Amundsen blant de mange som deltok i en massiv, internasjonal redningsaksjon.

Underveis i letingen forsvant flyet med den gamle polarhelten sporløst, og i dag mener man at det havarerte nær Bjørnøya. Selv ble Nobile berget, men han ble anklaget for å ha forlatt sitt mannskap. Frem til sin død i 1978 kjempet han for å bli renvasket fra anklagene.

Hva skjedde så med luftskipet «Norge» som skrev seg inn i historiebøkene i mai 1926? Etter landingen ble deler av skjelettet sendt til Italia der Nobile benyttet det å bygge luftskipet «Italia». Luftskipets loggbok kan du se på Luftskipsmuseet på Spitsbergen i Longyearbyen, mens en stol og en bensintank finnes på luftfartsmuseet i Anchorage i Alaska.

VIDEO: Kinoaktuelle «Amundsen» forteller historien om en av verdens største polfarere

Kilder: Fram Museum , Polarhistorie , Wikipedia, NTB, NRK Filmavisen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag
Siste nytt
23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag
Populært