Drapstiltalt om det påståtte forholdet til Marie-Louise (59): – Vi kom hverandre nær

Foto: Politiet / privat

Den tiltalte 38-åringen forklarte seg om sin relasjon til avdøde Marie-Louise Bendiktsen (59).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORD-TROMS TINGRETT (ABC Nyheter):

– Vi bodde i samme nabolag. Sjøvegan er et sted hvor folk kjente hverandre og vi hilste på hverandre i starten.

Det forklarte den tiltalte 38-åringen da han inntok vitneboksen i Nord-Troms Tingrett onsdag. Tiltalte kom til Norge som 17-åring i 1997, før han ble flyttet til et asylmottak på Sjøvegan i Troms.

Under oppholdet skal han ha blitt kjent med Marie-Louise Bendiktsen, som han er tiltalt for å ha voldtatt og drept en gang mellom 13. og 15. juli 1998 før han tente på huset.

38-åringen, som er tamil og srilankisk statsborger, nekter straffskyld etter tiltalen.

Politiet om etterforskningen: – Det pågikk en intens jakt

– Vi kom hverandre nær

En eller to måneder før hun ble drept, hevder tiltalte at han kom i kontakt med den 59 år gamle kvinnen. Da han en dag gikk fordi huset hennes, skal hun ha henvendt seg til ham med en forespørsel.

59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i restene av bolighuset i Lensmannsjordet på Sjøvegan 13. juli 1998. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i restene av bolighuset i Lensmannsjordet på Sjøvegan 13. juli 1998. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Hun spurte om jeg kunne ta med noen venner og rydde litt i hagen hennes. Jeg vet ikke hvorfor hun henvendte seg til meg, sa han.

Etter arbeidet i hagen skal de to ha fått tettere kontakt. Han omtalte avdøde som en hjelpsom person som var interessert i å vite mer om personene som bodde på asylmottaket.

– Vi kom hverandre nær. På det tidspunktet var jeg ikke veldig god i norsk. Hun kunne engelsk, så vi kommuniserte på blandet språk. Hun kunne forstå ting. Hun hadde nok hatt kontakt med utlendinger tidligere, for hun var i stand til å forstå meg, sa han.

Bakgrunn: Sjøvegan-drapet: DNA-spor knytter siktet til saken

Tiltalte: Møttes tre ganger

Tiltalte forklarte at de møttes tre ganger. En gang hjemme hos ham, mens siste gang var dagen før hun ble drept.

Den drapssiktede 38-åringen forklarer seg i Nord-Troms Tingrett onsdag Foto: Privat
Den drapssiktede 38-åringen forklarer seg i Nord-Troms Tingrett onsdag Foto: Privat

Under de to siste møtene hevder 38-åringen at de to skal ha hatt samleie.

– Folk holder på sine hemmeligheter. Det er ingen som vil fortelle om kroppslige forhold til andre, sa tiltalte da han ble bedt om å forklare seg i retten.

Dagen før 59-åringen ble funnet drept, hevder tiltalte at han gikk til henne for å levere tilbake en kakeboks han hadde fått av kvinnen. Under dette møtet skal de ha hatt samleie, før han gikk tilbake til asylmottaket.

– Jeg skjønte ingenting

På mottaket skal han ha møtt de andre beboerne før han gikk og la seg alene på en hytte tilknyttet mottaket.

Neste morgen skal han ha blitt fortalt av personer på asylmottaket at huset til 59-åringen hadde brent ned. Marie-Louise Bendiktsen ble funnet død på gulvet i sitt eget soverom.

– Alle sammen gikk ned. Det var politi og masse folk der. Jeg skjønte ingenting og spurte meg selv om hva som hadde skjedd. Etter hvert fikk vi opplysninger om at hun hadde vært inne i huset og at hun hadde blitt voldtatt og drept, sa han.

Aktuelt: Sjøvegan-drapet: Siktede dømt flere ganger tidligere

(Saken fortsetter under bildet)

Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet drept på gulvet i sitt eget soverom. Foto: Politiet
Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet drept på gulvet i sitt eget soverom. Foto: Politiet

– Forholdet vi hadde var veldig kort

38-åringen leverte etter brannen en DNA-prøve til politiet. Under avhøret skal politiet ha spurt om han hadde vært i huset.

Han fortalte da aldri om det angivelige intime forholdet.

– Hvis jeg hadde fortalt om at jeg hadde vært der, måtte jeg fortelle om forholdet, sa tiltalte og forklarte at han ikke gjorde det i frykt for å bli utstøtt av det tamilske samfunnet hvis det kom fram.

– Hadde jeg forklart det med en gang, hadde jeg kanskje ikke sittet her i dag. Det forholdet vi hadde var veldig kort.

Tiltalte hevder han kun har fortalt om det påståtte forholdet til en helsesøster.

(Saken fortsetter under bildet)

Torstein Lindquister med rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen (t.v.) og sakkyndig Tor Arne Hanssen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Torstein Lindquister med rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen (t.v.) og sakkyndig Tor Arne Hanssen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

DNA-funn

Tiltaltes DNA ble under obduksjonen funnet på avdødes kropp. 38-åringen avviser enhver form for skyld etter drapstiltalen mot ham. Han medgir å ha hatt et kortvarig intimt forhold til avdøde for over 20 år siden, og hevder han ikke vet hva som har skjedd med henne i ettertid.

Under sitt innledningsforedrag forklarte statsadvokat Torstein Lindquister at det under politietterforskningen ble undersøkt om avdøde hadde et intimt forhold til andre personer. Tiltalte ble avhørt av politiet en rekke ganger i etterkant av drapet, uten at det ble nevnt.

– Han forklarte aldri da at han hadde noe intimt forhold til avdøde. Det er noe som er kommet i ettertid, sa Lindquister.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært