Tolv år gammelt drap må prøves på nytt

En 42 år gammel mann er frifunnet for drap og drapsforsøk av Gjennopptakelsekommisjonen som har gjenåpnet sakene. Det var mannens advokat Johnny Veum (innfelt) som fremmet begjæringen. Drapsforsøket fant sted i 2009 da mannen satt fangelset på Ila (avbildet).
En 42 år gammel mann er frifunnet for drap og drapsforsøk av Gjennopptakelsekommisjonen som har gjenåpnet sakene. Det var mannens advokat Johnny Veum (innfelt) som fremmet begjæringen. Drapsforsøket fant sted i 2009 da mannen satt fangelset på Ila (avbildet). Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2007 drepte den i dag 42 år gamle mannen en asylsøker på Lena med 30 knivstikk. Gjenopptakelsekommisjonen mener han da var utilregnelig og ikke burde vært fengslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år har Gjenopptakelseskommisjonen vurdert 24 begjæringer om gjenåpning av straffesaker. For første gang i 2019 åpner man for ny rettssak etter drap.

Det er egentlig snakk om to saker med samme gjerningsmann. I 2007 tok han et liv, og mens han satt i fengsel angrep han på ny i 2009.

Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker har nå enstemmig bedømt det slik at mannen – som i dag er 42 år gammel – ikke skulle vært idømt fengselstraff. Man mener nye opplysninger om hans psykiske helse, gjør det sannsynlig at mannen skulle vært frifunnet.

– Jeg ønsker ikke å kommentere en enkeltstående avgjørelse, sier kommisjonens leder Siv Hallgren, til ABC Nyheter.

Riksadvokaten bekrefter i en epost at de har mottatt kommisjonens avgjørelse fra 28. februar, og at dette vil bli håndtert «på vanlig måte».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil si at de skal undergis ny behandling av domstolen, og at påtalemyndigheten i den forbindelse vil vurdere om sakene skal iretteføres i sin fulle bredde, og eventuelt med sikte på dom på tvungent psykisk helsevern, skriver Mie Skarpaas, kommunikasjonsrådgiver ved Riksadvokatembetet.

«Hørte stemmer»

Sakene tar utgangspunkt i drapet på Abdi Adow Hassan på et asylmottak i Lena på Østre Toten. Han ble i drept med ca 30 knivstikk og et slag i hodet med en hammer.

Gjerningsmannen, en etiopisk asylsøker, ble sommeren 2007 dømt til 9 års fengsel for det brutale drapet. Da han satt inne på Ila landsfengsel forsøkte han å drepe på nytt, denne gangen ved å hogge en mann 14 ganger med en isolasjonskniv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Borgarting lagmannsretts dom for drapsforsøket het det at mannen ble «veldig sint» fordi han «hører stemmer der menn snakker sammen om ham på en nedverdigende måte», samt at det var «svært vanskelig å forstå» både hans sinne og motiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble konstatert at han led av «alvorlige personlighetsavvik», men retten konkluderte i 2011 likevel med at han var strafferettslig tilregnelig. Mannen fikk da en forvaringsdom på 10 år og 6 måneder.

Mannens advokat Johnny Veum begjærte 2. mai i fjor saken gjenåpnet. Veum begrunnet det med at nye opplysninger tydet på at den dømte var utilregnelig allerede da drapet ble begått i 2007.

Et annet moment var at mannen ikke hadde fått behandling for sine mentale problemer, og hadde vært innelåst på en sikkerhetsavdeling i 4 år.

Advokaten trakk også fram at de to rettspsykiatrisk sakkyndige bare hadde hver sine korte samtale med klienten, og sår tvil om det ble hentet inn ytterligere helseopplysninger om ham.

Ny vurdering

I juli 2015 gjorde psykiater Randi Rosenqvist ved Ila fengsel en ny vurdering av klienten. Hun ville da ikke se bort fra at både den første dommen og forvaringsdommen var tatt på feil grunnlag:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Korrekt reaksjon ville vært dom til psykisk helsevern», mente Rosenqvist. Senere sluttet også andre behandlere seg til en vurdering som sa at den «psykotiske tilstand har vært langvarig».

I 2016 nektet Riksadvokaten å ta initiativ til gjenåpning av saken, etter et initiativ fra advokat Veum. Også etter at advokaten hadde henvendt seg til Gjenopptakelseskommisjonen motsatte påtalemyndigheten å oppheve de rettskraftige dommene, fordi man mente vilkårene ikke var oppfylt.

--

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å komme i kontakt med advokat Johnny Veum for en kommentar.