IS forbereder sin retur

IS ser ut til å ha gått på et militært nederlag også i Syria, men gruppen skal allerede være i gang med å omgruppere. Her fra 2014 da man var i ferd med å bygge opp kalifatet.
IS ser ut til å ha gått på et militært nederlag også i Syria, men gruppen skal allerede være i gang med å omgruppere. Her fra 2014 da man var i ferd med å bygge opp kalifatet. Foto: AFP/ NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De kan ha mistet sin hovedstad og kontroll, men terrorgruppen IS er ikke død. Den harde kjerne skal ha trukket seg tilbake til fjellene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sluttkampene pågår nå i Syria, men for et år siden erklærte myndighetene i Irak at IS var militært beseiret og redusert.

Likevel er trusselen ikke borte. En anonym etterretningsoffiser uttaler til CNN at den islamistiske terrorgruppen er i gang med å bygge opp en ny «kampstyrke».

IS-styrkene skal ha trukket seg tilbake til fjellområder nord i Irak. Her planlegges en geriljakrig med målrettede henrettelser, plyndringstokt og veibomber.

Terrorgruppen venter

I områder av Hamrin-fjellene er det IS-gjenger som styrer om natta, skriver den amerikanske nyhetskanalen.

Dette er samme område hvor de bygget seg opp for 10-15 år siden, og hvor det antatt at lederen Abu Bakr al-Baghdadi skjuler seg. Terrorgruppen avventer og planlegger å oppstå nok en gang.

Naturlig nok finnes de største gruppene med bakgrunn fra det nedkjempede IS-kalifatet i Syria og Irak. For disse venter i beste fall svært lange fengselsstraffer, mens de fleste vil bli henrettet for deltagelse i terrorhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militær inngripen virker ikke

På et seminar i Oslo før jul antydet Brynjar Lia, professor i midtøstenstudier ved UiO, at det var nødvendig med en ny tilnærming til problemet:

– Hvis man skal bruke metaforer og kalle terror for en sykdom, er jeg usikker på om militær inngripen er noen god medisin. Det har i alle fall ikke dempet veksten i jihadisme, sa Lia i en kommentar hvor han også sammenlignet bevegelsens massedrap med fascismen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mente IS-mobiliseringen av opp mot 40.000 fremmedkrigere er helt unik og viser kraften i bevegelsens ideologiske appell.

– IS-modellen vil fortsette å ha en appell etter at kalifatet i Irak og Syria er over, mente Lia.

For samtidig har flere tusen radikaliserte tilhengere returnert til ulike europeiske land. Den norske forskeren Peter Nesser ved Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) har påpekt at det finnes store grupper i europeiske kjerneland som Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Selv om mange av dem for tiden er fengslet, er det bare snakk om tid før de slipper ut igjen. Nesser understreker samtidig at heller ikke den europeiske krigen mot terrorismen er over.

Aktuelt: Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria

Les også: Pentagon advarer mot å tro at IS er nedkjempet