Politiet advarer mot ny trend: – Det skjer i stor skala

<p>Bilen var så full av verktøy at to av de siktede mennene måtte gå til fots fra stedet. Det var kun plass til sjåføren.</p>
Bilen var så full av verktøy at to av de siktede mennene måtte gå til fots fra stedet. Det var kun plass til sjåføren. Foto: Politiet

Utenlandske vinningskriminelle kommer til Norge for å stjele verktøy fra håndverkere og byggeplasser. I Romania har norsk politi funnet et helt lager med det som trolig er norsk verktøy.

Siden sommeren 2018 har politiet sett en eksplosiv økning av innbrudd på norske byggeplasser. Utenlandske kriminelle bryter seg inn på byggeplassene med ett mål for øye - dyre verktøy.

– Vår erfaring er at verktøytyveri har tatt over for grove tyverier fra boliger. Sjansen for å bli oppdaget ved å bryte seg inn i en container er betydelig lavere enn ved å ta seg inn i en bolig. Dette skjer i stor skala, sier politiførstebetjent Tonje Reiten, leder for Spesiell innsats enhet vest i Oslo-politiet, til ABC Nyheter.

Reiten tror ikke det er tilfeldig at antallet boliginnbrudd har stupt de siste årene, mens tyveri av verktøy nå øker.

– Det er jobben deres. De trenger penger og ønsker ikke å sitte i fengsel. Derfor velger de, tenker jeg, en kriminalitetstype som gjør at de sitter igjen med mye midler, samtidig som oppdagelsesrisikoen er liten.

Les også: Ti timer etter tyveriet slo politiet til: – Det er deilig at de blir tatt

Smekkfull bil - tyver til fots

De siste månedene har oslo-politiet derfor satt inn en offensiv for å ta kriminelle som kommer til Norge for å stjele verktøy fra containere på byggeplasser. Siden juni i fjor sommer har politiet i Oslo pågrepet 19 personer, alle rumenske statsborgere, for lignende forhold, ifølge Dagbladet.

Dette bildet viser hele beslaget politiet gjorde i helgen. Beslaget skal ha hatt en verdi på rundt 150.000 kroner. Foto: Politiet
Dette bildet viser hele beslaget politiet gjorde i helgen. Beslaget skal ha hatt en verdi på rundt 150.000 kroner. Foto: Politiet

Senest natt til søndag ble politiet oppmerksomme på tre personer i en VW Passat som kjørte rundt i hovedstaden. Ved en byggeplass stoppet bilen og de tre mennene tok seg inn i en container.

Da sjåføren forlot stedet, var bilen så full av tyvgods at de to andre gjerningsmennene måte gå til fots, får ABC Nyheter opplyst.

Verktøyet i bilen skal ha hatt en verdi på rundt 150.000 kroner.

Les også: Her slår sykkelbande til i Oslo: – Det er en ny trend

Skulle bare pante flasker

På ettermiddagen samme dag ble tre rumenske menn pågrepet i nærheten av en container de selv hadde leid i Oslo.

– Under pågripelsen gjorde politibetjentene funn av en nøkkel som kunne knyttes til containeren. Der ble det funnet totalt åtte sekker med stjålet verktøy, sier Reiten.

Verktøyet i Passaten ble allerede mandag levert tilbake til bygningsarbeiderne. Men politiet jobber fortsatt med å spore eierne av verktøyene som ble funnet i containeren.

De tre siktede i saken ble tirsdag varetektsfengslet i Oslo Tingrett. En av de siktede har forklart at han kom til Norge for å besøke sin mor og at han ønsket å livnære seg av å pante tomflasker under oppholdet.

Fant «norsk» lager i Romania

Det vellykkede tilslaget er bare ett i rekken av flere saker Oslo-politiet nå etterforsker. Under etterforskningen av fire rumenere i januar, etter flere grove tyverier i Oslo, klarte politiet å spore opp en trailer de mistenker ble brukt til å frakte store mengder verktøy fra Norge til Romania.

Semi-traileren sto parkert i Sarpsborg og var lastet med verktøy for store verdier.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet tror semi-traileren ble brukt til å frakte stjålet verktøy fra Norge til Romania. Foto: Politiet
Politiet tror semi-traileren ble brukt til å frakte stjålet verktøy fra Norge til Romania. Foto: Politiet

Tekniske spor i saken ledet politiet til en adresse i utkanten av den rumenske byen Targoviste. Etter anmodning fra norsk politi rykket deres rumenske kolleger ut til et lager hvor det ble det funnet noe verktøy. Etter videre tips ble de oppmerksomme på et annet lager.

Der fant politiet rundt 200 håndholdte verktøy som med stor sannsynlighet kan spores til Norge.

– Vi vet at en del av verktøyet er norsk. De er tydelig merket med bokstaver som «Æ», «Ø» og «Å», som er bokstaver som ikke er så veldig mange plasser.

Dette er bare noe av verktøyet som ble funnet på lageret i Romania. Politiet mener mye av verktøyet med stor sannsynlighet kan knyttes til Norge.
Dette er bare noe av verktøyet som ble funnet på lageret i Romania. Politiet mener mye av verktøyet med stor sannsynlighet kan knyttes til Norge.

– Dere vet ikke om alle verktøyene kan knyttes til Norge?

– Nei, men man ser omfanget, som at de kommer til Norge og starter med tyverier nærmest med en gang. De har vært her i tre dager, vært ute hver natt og besøkt byggeplasser hvor det sto flere containere.

Ingen av de fire siktede rumenerne har erkjent straffskyld.

Les også: Eldretyvene møtte i retten: – Han angrer og beklager

– Går rett på sak

Reiten sier vinningskriminelle sitter på mye kunnskap før de kommer til Norge.

– De prøver seg ikke frem, men går rett på sak. Da tenker jeg at det er store muligheter for mesteparten av verktøyet som ligger på lageret i Romania stammer fra Norge.

Politiet ønsker nå å finne ut av hvordan miljøet er organisert.

– Vi ønsker å finne ut av hvordan det er organisert for å kunne omsette så vanvittig mye tyvgods. Vi er nok naive om vi bare sier at vi skal demme opp, vi må skjønne mekanismen i andre enden. Jeg tror ikke det er vanskelig å omsette, for da hadde det ikke vært lønnsomt å kjøre til Norge med en semi-trailer, sier hun.

Les også: Økning i antall tyveri i byggebransjen

Må i retten

I mars må to rumenske menn møte i Oslo tingrett tiltalt for blant annet verktøytyverier. 6. august i 2018 ble mennene stoppet på Svinesund da de var i ferd med å kjøre ut av landet med en stappfull bil.

Kjøretøyet var lastet med sykler og store mengder verktøy. Tyvegodset hadde en verdi på til sammen 400.000 kroner.

I tillegg er en annen mann tiltalt i samme sak. Totalt er de tiltalt for 14 grove tyverier.

(Saken fortsetter under bildet)

STOPPET: Dette er noe av verktøyet som ble funnet i den stappfulle bilen som ble stoppet på Svinesund 6. august i fjor. Foto: Politiet
STOPPET: Dette er noe av verktøyet som ble funnet i den stappfulle bilen som ble stoppet på Svinesund 6. august i fjor. Foto: Politiet

– Et problem alle betaler for

Reiten mener utenlandske vinningskriminelle utgjør et problem i Norge.

– Blir en GPS stjålet fra en gravemaskin, får ikke gravemaskinføreren bygd vei på ganske mange dager, noe som forskyver hele byggeprosjektet. Blir et byggefirma frastjålet alt verktøy, blir det stillestans i tre til fire dager. Da blir det et problem som alle til syvende og sist må betale for.

Politiet kan ikke tallfeste hvor mange innbrudd i containere det har vært i Norge siden i sommer.

– Vi vet at mørketallene er store. Vi har flere ganger tatt kontakt med byggefirmaer etter at vi har funnet stjålne verktøy og som ikke hadde anmeldt forholdet.

Les også: Politiet i Danmark advarer eldre mot utspekulerte tyver

– Foruroligende

Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) er av den klare oppfatning om at grove tyverier på byggeplasser er økende.

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL), er bekymret over utviklingen. Foto: BNL
Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL), er bekymret over utviklingen. Foto: BNL

– Jeg opplever at det er et økende problem som blir snakket om i bransjen. Tidligere var dette veldig sesongbetont, men nå virker det å være en risiko hele året. Det er åpenbart at organiserte kriminelle peker seg ut byggeplasser og containere. De har en plan, noe som er foruroligende.

Selv om politiet ikke har tall på hvor mange anmeldelser de har mottatt siden i sommer, tror Sandnes det er store mørketall.

– Historisk sett har veldig mange opplevd tyverier i det små. I alt plunderet og heftet valgte man kanskje å ikke anmelde. Men om det er sånn nå at de fyller lastebiler med tyvgods, da begynner det å ta helt andre former.

– BNL kommer til å søke samarbeid med bransjen og næringslivets sikkerhetsorgan for å diskutere hva vi kan gjøre, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:56 Haaland med eventyrstart i mesterligaen – senket Genk med hattrick22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika
Siste nytt
23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:56SportHaaland med eventyrstart i mesterligaen – senket Genk med hattrick22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05PengerFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika
Populært