Politiet advarer mot ny trend: – Det skjer i stor skala

<p>Bilen var så full av verktøy at to av de siktede mennene måtte gå til fots fra stedet. Det var kun plass til sjåføren.</p>
Bilen var så full av verktøy at to av de siktede mennene måtte gå til fots fra stedet. Det var kun plass til sjåføren. Foto: Politiet

Utenlandske vinningskriminelle kommer til Norge for å stjele verktøy fra håndverkere og byggeplasser. I Romania har norsk politi funnet et helt lager med det som trolig er norsk verktøy.

Siden sommeren 2018 har politiet sett en eksplosiv økning av innbrudd på norske byggeplasser. Utenlandske kriminelle bryter seg inn på byggeplassene med ett mål for øye - dyre verktøy.

– Vår erfaring er at verktøytyveri har tatt over for grove tyverier fra boliger. Sjansen for å bli oppdaget ved å bryte seg inn i en container er betydelig lavere enn ved å ta seg inn i en bolig. Dette skjer i stor skala, sier politiførstebetjent Tonje Reiten, leder for Spesiell innsats enhet vest i Oslo-politiet, til ABC Nyheter.

Reiten tror ikke det er tilfeldig at antallet boliginnbrudd har stupt de siste årene, mens tyveri av verktøy nå øker.

– Det er jobben deres. De trenger penger og ønsker ikke å sitte i fengsel. Derfor velger de, tenker jeg, en kriminalitetstype som gjør at de sitter igjen med mye midler, samtidig som oppdagelsesrisikoen er liten.

Les også: Ti timer etter tyveriet slo politiet til: – Det er deilig at de blir tatt

Smekkfull bil - tyver til fots

De siste månedene har oslo-politiet derfor satt inn en offensiv for å ta kriminelle som kommer til Norge for å stjele verktøy fra containere på byggeplasser. Siden juni i fjor sommer har politiet i Oslo pågrepet 19 personer, alle rumenske statsborgere, for lignende forhold, ifølge Dagbladet.

Dette bildet viser hele beslaget politiet gjorde i helgen. Beslaget skal ha hatt en verdi på rundt 150.000 kroner. Foto: Politiet
Dette bildet viser hele beslaget politiet gjorde i helgen. Beslaget skal ha hatt en verdi på rundt 150.000 kroner. Foto: Politiet

Senest natt til søndag ble politiet oppmerksomme på tre personer i en VW Passat som kjørte rundt i hovedstaden. Ved en byggeplass stoppet bilen og de tre mennene tok seg inn i en container.

Da sjåføren forlot stedet, var bilen så full av tyvgods at de to andre gjerningsmennene måte gå til fots, får ABC Nyheter opplyst.

Verktøyet i bilen skal ha hatt en verdi på rundt 150.000 kroner.

Les også: Her slår sykkelbande til i Oslo: – Det er en ny trend

Skulle bare pante flasker

På ettermiddagen samme dag ble tre rumenske menn pågrepet i nærheten av en container de selv hadde leid i Oslo.

– Under pågripelsen gjorde politibetjentene funn av en nøkkel som kunne knyttes til containeren. Der ble det funnet totalt åtte sekker med stjålet verktøy, sier Reiten.

Verktøyet i Passaten ble allerede mandag levert tilbake til bygningsarbeiderne. Men politiet jobber fortsatt med å spore eierne av verktøyene som ble funnet i containeren.

De tre siktede i saken ble tirsdag varetektsfengslet i Oslo Tingrett. En av de siktede har forklart at han kom til Norge for å besøke sin mor og at han ønsket å livnære seg av å pante tomflasker under oppholdet.

Fant «norsk» lager i Romania

Det vellykkede tilslaget er bare ett i rekken av flere saker Oslo-politiet nå etterforsker. Under etterforskningen av fire rumenere i januar, etter flere grove tyverier i Oslo, klarte politiet å spore opp en trailer de mistenker ble brukt til å frakte store mengder verktøy fra Norge til Romania.

Semi-traileren sto parkert i Sarpsborg og var lastet med verktøy for store verdier.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet tror semi-traileren ble brukt til å frakte stjålet verktøy fra Norge til Romania. Foto: Politiet
Politiet tror semi-traileren ble brukt til å frakte stjålet verktøy fra Norge til Romania. Foto: Politiet

Tekniske spor i saken ledet politiet til en adresse i utkanten av den rumenske byen Targoviste. Etter anmodning fra norsk politi rykket deres rumenske kolleger ut til et lager hvor det ble det funnet noe verktøy. Etter videre tips ble de oppmerksomme på et annet lager.

Der fant politiet rundt 200 håndholdte verktøy som med stor sannsynlighet kan spores til Norge.

– Vi vet at en del av verktøyet er norsk. De er tydelig merket med bokstaver som «Æ», «Ø» og «Å», som er bokstaver som ikke er så veldig mange plasser.

Dette er bare noe av verktøyet som ble funnet på lageret i Romania. Politiet mener mye av verktøyet med stor sannsynlighet kan knyttes til Norge.
Dette er bare noe av verktøyet som ble funnet på lageret i Romania. Politiet mener mye av verktøyet med stor sannsynlighet kan knyttes til Norge.

– Dere vet ikke om alle verktøyene kan knyttes til Norge?

– Nei, men man ser omfanget, som at de kommer til Norge og starter med tyverier nærmest med en gang. De har vært her i tre dager, vært ute hver natt og besøkt byggeplasser hvor det sto flere containere.

Ingen av de fire siktede rumenerne har erkjent straffskyld.

Les også: Eldretyvene møtte i retten: – Han angrer og beklager

– Går rett på sak

Reiten sier vinningskriminelle sitter på mye kunnskap før de kommer til Norge.

– De prøver seg ikke frem, men går rett på sak. Da tenker jeg at det er store muligheter for mesteparten av verktøyet som ligger på lageret i Romania stammer fra Norge.

Politiet ønsker nå å finne ut av hvordan miljøet er organisert.

– Vi ønsker å finne ut av hvordan det er organisert for å kunne omsette så vanvittig mye tyvgods. Vi er nok naive om vi bare sier at vi skal demme opp, vi må skjønne mekanismen i andre enden. Jeg tror ikke det er vanskelig å omsette, for da hadde det ikke vært lønnsomt å kjøre til Norge med en semi-trailer, sier hun.

Les også: Økning i antall tyveri i byggebransjen

Må i retten

I mars må to rumenske menn møte i Oslo tingrett tiltalt for blant annet verktøytyverier. 6. august i 2018 ble mennene stoppet på Svinesund da de var i ferd med å kjøre ut av landet med en stappfull bil.

Kjøretøyet var lastet med sykler og store mengder verktøy. Tyvegodset hadde en verdi på til sammen 400.000 kroner.

I tillegg er en annen mann tiltalt i samme sak. Totalt er de tiltalt for 14 grove tyverier.

(Saken fortsetter under bildet)

STOPPET: Dette er noe av verktøyet som ble funnet i den stappfulle bilen som ble stoppet på Svinesund 6. august i fjor. Foto: Politiet
STOPPET: Dette er noe av verktøyet som ble funnet i den stappfulle bilen som ble stoppet på Svinesund 6. august i fjor. Foto: Politiet

– Et problem alle betaler for

Reiten mener utenlandske vinningskriminelle utgjør et problem i Norge.

– Blir en GPS stjålet fra en gravemaskin, får ikke gravemaskinføreren bygd vei på ganske mange dager, noe som forskyver hele byggeprosjektet. Blir et byggefirma frastjålet alt verktøy, blir det stillestans i tre til fire dager. Da blir det et problem som alle til syvende og sist må betale for.

Politiet kan ikke tallfeste hvor mange innbrudd i containere det har vært i Norge siden i sommer.

– Vi vet at mørketallene er store. Vi har flere ganger tatt kontakt med byggefirmaer etter at vi har funnet stjålne verktøy og som ikke hadde anmeldt forholdet.

Les også: Politiet i Danmark advarer eldre mot utspekulerte tyver

– Foruroligende

Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) er av den klare oppfatning om at grove tyverier på byggeplasser er økende.

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL), er bekymret over utviklingen. Foto: BNL
Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL), er bekymret over utviklingen. Foto: BNL

– Jeg opplever at det er et økende problem som blir snakket om i bransjen. Tidligere var dette veldig sesongbetont, men nå virker det å være en risiko hele året. Det er åpenbart at organiserte kriminelle peker seg ut byggeplasser og containere. De har en plan, noe som er foruroligende.

Selv om politiet ikke har tall på hvor mange anmeldelser de har mottatt siden i sommer, tror Sandnes det er store mørketall.

– Historisk sett har veldig mange opplevd tyverier i det små. I alt plunderet og heftet valgte man kanskje å ikke anmelde. Men om det er sånn nå at de fyller lastebiler med tyvgods, da begynner det å ta helt andre former.

– BNL kommer til å søke samarbeid med bransjen og næringslivets sikkerhetsorgan for å diskutere hva vi kan gjøre, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Alvorlig trafikkulykke i Hordaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Flere personer skadd i trafikkuhell under snøkaos på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Spania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06 Flere drept av bilbombe nord i Syria16:05 Krigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29 Jødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27 Trolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18 Jordan tar tilbake landområder fra Israel13:33 Bolivias president Evo Morales går av13:26 Russland rystet av grusomt drap13:08 Kongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08 Advarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06 Farevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40 Enebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26 Iohannis favoritten ved valget i Romania11:09 Ny kulderekord i Troms10:39 Ap og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30 Flere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15 Merkur foran solen: Neste gang er i november 203210:11 Guardiola før storkampen: – Vi er ikke underdogs på Anfield09:57 Jan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris09:36 Ledende demokrater vil ha økt press mot Israel09:33 Keeperen reddet seieren for Zuccarellos Wild09:32 Massivt nytt oljefelt funnet i Iran09:14 Ferske elbiltall: – Litt skuffende09:12 Tenåring døde etter skyteepisode i Malmö08:48 Valget i Spania: Sosialdemokratene vinner, men ytre høyre-parti går mest opp08:11 Fortrolig meldingen avslørte: Norge ville ha «mur» mot østtyskere07:52 Farevarsel for snø på Sørlandet – bilister advares07:01 Målmannen reddet seieren for Zuccarello og Minnesota Wild06:47 Kambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest
Siste nytt
10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeAlvorlig trafikkulykke i Hordaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeFlere personer skadd i trafikkuhell under snøkaos på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkSpania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23KulturPetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06VerdenFlere drept av bilbombe nord i Syria16:05VerdenKrigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29VerdenJødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27NorgeTrolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18VerdenJordan tar tilbake landområder fra Israel13:33VerdenBolivias president Evo Morales går av13:26VerdenRussland rystet av grusomt drap13:08NæringslivKongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08MotorAdvarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06NorgeFarevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40NorgeEnebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26VerdenIohannis favoritten ved valget i Romania11:09NorgeNy kulderekord i Troms10:39PolitikkAp og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30VerdenFlere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15VerdenMerkur foran solen: Neste gang er i november 203210:11SportGuardiola før storkampen: – Vi er ikke underdogs på Anfield09:57NorgeJan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris09:36VerdenLedende demokrater vil ha økt press mot Israel09:33SportKeeperen reddet seieren for Zuccarellos Wild09:32MakroøkonomiMassivt nytt oljefelt funnet i Iran09:14MotorFerske elbiltall: – Litt skuffende09:12VerdenTenåring døde etter skyteepisode i Malmö08:48PolitikkValget i Spania: Sosialdemokratene vinner, men ytre høyre-parti går mest opp08:11PolitikkFortrolig meldingen avslørte: Norge ville ha «mur» mot østtyskere07:52NorgeFarevarsel for snø på Sørlandet – bilister advares07:01SportMålmannen reddet seieren for Zuccarello og Minnesota Wild06:47VerdenKambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest
Populært