Nå skal passkøene bli kortere

<p>Klokken 05 om morgenen møter de første opp, i håp om å få drop-in-time på passkontoret i Oslo. Dette bildet var på mandag, da måtte flere enn 50 snu med uforrettet sak. Foto: Martin Huseby Jensen.</p>
Klokken 05 om morgenen møter de første opp, i håp om å få drop-in-time på passkontoret i Oslo. Dette bildet var på mandag, da måtte flere enn 50 snu med uforrettet sak. Foto: Martin Huseby Jensen.

Flere skal jobbe på passkontorene for å redusere køene, og det skal være mulig å få passtime på lørdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter uker med lange passkøer og nærmest umulig å bestille timer for å ordne med pass i Oslo, Sørøst og Øst politidistrikt, møttes konstituert politidirektør Håkon Skulstad og justisminister Tor Mikkel Wara i Oslo tirsdag for å få bukt med problemene.

– Vi skal blant annet ansette flere på passkontorene for å kunne utvide åpningstidene, sier Skulstad til ABC Nyheter etter at møtet i justisdepartementet er over.

Han forteller at de ganske snart åpner for at passkontoret i Oslo skal være åpent også på lørdager. I tillegg har Oslo allerede gjort det mulig å bestille time på nett 90 dager i forveien, mot 60 dager i dag.

Skulstad forklarer at flere faktorer har ført til de lange køene utenfor passkontoret på Grønland i Oslo. Deriblant at færre enn vanlig bestilte pass i januar. Dermed er trykket blitt større nå i februar.

ABC Nyheter stod i passkø i håp om å få drop-in-time mandag denne uken. Da måtte to av tre køgjengere forlate politihuset med uforrettet sak. Det kan du lese mer om kommende helg.

Dårlig utnyttet kapasitet

– Tilbudet i Oslo har ikke utnyttet kapasiteten godt nok, sier Skulstad.

Han mener at selv om flere passkontor allerede er lagt ned, vil tilbudet bli bedre med den nye ordningen fordi disse har bedre kapasitet.

Justisministeren viser til at de i Oslo allerede har folkene som skal bidra til den utvidede kapasiteten på plass, men at disse for øyeblikket jobber med andre ting og vil bidra til kapasitetsøkningen over påske.

Justisminister Tor Mikkel Wara og konstituert politidirektør Håkon Skulstad etter møtet. Foto: Martin Huseby Jensen
Justisminister Tor Mikkel Wara og konstituert politidirektør Håkon Skulstad etter møtet. Foto: Martin Huseby Jensen

– Det var nødvendig å gjøre noe på kort sikt, sier justisminister Tor Mikkel Wara til ABC Nyheter. – Samtidig er dette et årevis problem som også må løses langsiktig, legger han til.

Påminnelse til passeiere

Wara påpeker at det ikke er første gang at det oppstår køer for å få ut pass. Det kan også skyldes dårlig planlegging. Han viser til at det er slik at deler av året er det ingen som bestiller time for å få nytt pass. Her mener justisministeren det er mulig å ta tak.

Deriblant ved hjelp av SMS.

– Politiet kan sende ut SMS for å minne folk på at passet deres må fornyes, og kanskje også foreslå en time for dem.

– Jeg forstår at folk er frustrert, sier justisministeren og legger til: – Dette er et problem vi kjenner, men som kom tidligere i år enn før. Nå legges det opp til nytt datasystem, og det blir bedre neste år.

Politidirektør Skulstad sier at situasjonen er blitt forsterket på grunn av mediedekningen. På spørsmål om hvordan politiet løser drop-in-køene svarer han:

– Det blir utvidet antall drop-in med flere folk på jobb. Det vil ta unna. Og så vil vi hele tiden legge ut nye timer som folk kan bestille.

I skrivende stund er første ledige time i Oslo mandag 2. mai og tirsdag 3. mai.

Personvernpolicy