Meny

Aksjon mot fjorddumping foran Slottet

– Det er å trekke det grønne skiftet ned i søla

Natur og Ungdom var blant de som demonstrerte mot næringsdepartementets tillatelsen til gruvedumping i Repparfjorden. Aksjonen foregikk på Slottsplassen fredag formiddag. Foto: Per Lønning

På Slottsplassen aksjonerte miljøorganisasjoner og ungdomspartier mot Regjeringens tillatelse til gruvedumping i Repparfjorden. Til tross for argumenter om at kobberet som utvinnes er avgjørende i overgangen til det grønne skiftet.

– Vi vil vise at vi er forbanna på regjeringen som nå har gitt grønt lys for den største miljøkatastrofen i nyere tid. I tillegg vil det overkjøre samenes rettigheter til å drive med reindrift og fiske i Repparfjorden, sier Gaute Eiterjord, leder for Natur og Ungdom, som er initiativtakerne til aksjonen foran Slottet fredag formiddag.

Fakta om kobbergruva i Kvalsund

* Næringsdepartementet ga 14. februar driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark.

* Kobbergruveprosjektet anses som kontroversielt blant annet i Sametinget og i NSR på grunn av konsekvensene det vil ha for reindriften og miljøet. Sametingsrådet vil klage vedtaket inn for Kongen i statsråd.

* Gruvedriften har også fått mye kritikk for planene om å lagre gruveavfallet på bunnen av Repparfjorden.

* Kobberforekomsten ved Nussir og Ulveryggen ble oppdaget på 1970-tallet, og i dag er det selskapet Nussir ASA som kontrollerer rettighetene. Nussir får nå tillatelse til produksjon av 50.000 tonn kobberkonsentrat per år. Kobberproduksjonen betyr at omtrent 400.000 tonn ikke-metallholdig gråberg må fjernes per år.

* Det forventes at gruva vil sysselsette om lag 150 årsverk, og dessuten rundt 200 arbeidsplasser i andre næringer i Nord-Norge, går det fram av konsesjonsvedtaket fra Næringsdepartementet.

Kilde: NTB

Natur og Ungdom aksjonerte sammen med blant annet Naturvernforbundet og ungdomspartiene Rød Ungdom og Unge Venstre. Ifølge Eiterjord er det nå nesten 3500 mennesker som kommer til å aksjonere sivilt ulydig om gruvedriften begynner. Mange kommer da til å lenke seg fast for å å forhindre at arbeidet kan starte.

I en lederartikkel i Aftenposten trekker avisen blant annet frem argumenter for å etablere gruvedrift i Kvalsund i Finnmark. De skriver at «en av de viktigste grunnene er at kobber er avgjørende i overgangen fra fossil til fornybar energi. Det er et materiale som kreves i elbiler, solceller og vindmøller, blant annet.»

– Jeg synes Aftenposten tar feil når de sier at dette er et gruveprosjekt som trengs for det grønne skiftet. For det er jo å trekke det grønne skiftet ned i søla. Vi kan ikke ha et grønt skifte på hvilken som helst måte. Vi er nødt til å ha de beste miljøstandardene i verden på gruvene våre i Norge. Men det har vi ikke med dette prosjektet, fordi de skal dumpe avfallet i sjøen, sier Eiterjord.

Han fortsetter med å si at Norge er et av fem land i hele verden hvor gruvene får lov til å dumpe avfall i sjøen.

– Det er et helt håpløst argument at dette trengs for det grønne skiftet. For da burde Regjeringen stilt mye strengere miljøkrav til prosjektet, sier han.

Fornybare naturressurser

Eiterjord synes det blir feil å etablere gruvedrift som vil gi arbeidsplasser på kort sikt, når det ødelegger de fornybare naturressursene man har i reindrift, laksefiske og fjordfiske.

Gaute Eiterjord, leder for Natur og Ungdom, foran Slottet fredag. Foto: Per Lønning

– De næringene kan vi leve av i all tid. Og det er det fiskerne og reindriftsutøverne i Kvalsund ønsker. Men det får de ikke mulighet til når gruvedriften ødelegger for dem.

Han mener dette er langsiktige, fornybare arbeidsplasser.

– Sametinget har bestilt utredninger fra Vista Analyse som viser at denne gruvedriften ikke er samfunnsøkonomisk lønnsom, for den ødelegger for de eksisterende arbeidsplassene.

Les også: Titusenvis av elever demonstrerer for klimaet

Har deler av næringslivet i ryggen

Eiterjord mener det er verdt å trekke frem at det ikke bare er organisasjoner som Natur og Ungdom som er mot dette gruveprosjektet, men også flere aktører innen næringslivet. Han lister opp tjenestenæringenes hovedorganisasjon Virke, Sjømat Norge og Norges Fiskarlag som eksempler.

– Mange som driver med fornybare næringer i dag er også mot prosjektet, slår han fast.

Han sier videre at Nussir ennå ikke har pengene på plass og at de trenger investorer.

– Vi vil jobbe for at de som tenker på å investere penger i dette selskapet, skjønner at de da er med å finansiere miljøkriminalitet. Vår erfaring er at når bankene og finansorganisasjonene får vite hva selskapene faktisk holder på med, så tenker de seg om og vil selge seg ned eller ut.

Om det kommer til at Nussir får alle pengene på plass, og regjeringen ikke ombestemmer seg, så sier Eiterjord at de vil aksjonere sivilt ulydig.

– Da kan vi holde ut lenge og gjøre det svært vondt og vanskelig for å få starte denne gruva.

Les også: Grande: Skal ikke bruke fjordene våre som søppeldynger

Godtar ikke ofring av naturen

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, sier de står foran slottet for å vise sin avsky mot næringsdepartementets vedtak på torsdag – om å gi tillatelse til kobbergruven til Nussir i Repparfjorden i Finnmark.

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Når man snakker om å ha et grønt skifte og de mineralene man trenger, kan vi aldri godta at vi skal ofre naturen på veien mot klimaskiftet. Å kalle prosjektet i Repparfjorden for klimavennlig er å dra det begrepet ned i søla og trampe hardt på det, mener Ask Lundberg.

Hun sier det som må gjøres er å ha en mer sirkulær økonomi, som sikrer behov for mindre metaller. Og at de metallene man har fra før av blir gjenvunnet.

– Og så er vi nødt til å sikre at de prosjektene som blir bygd, faktisk både har gode miljøkrav, men også at de ikke går på bekostning av urfolks rettigheter. Og det gjør Nussirs prosjekt ved Repparfjorden i Finnmark, legger hun til.

Les også: Kjendiser og politikere vurderer lenkeprotest mot dumping av gruveavfall

– Har seg selv å takke

Nussir har vært lite villige til å inngå et kompromiss, ifølge Ask Lundberg.

– Vi har bedt om alternative utredninger som kan vise hvordan man kan la være å dumpe massene på bunnen av fjorden. Det har vi ikke fått. Her er det et selskap som har seg selv å takke, og da også med en veldig ignorant holdning overfor reindrifta og de som bruker området, sier hun.

Aslak Heika Hætta Bjørn, styremedlem i den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh, var en av de som demonstrerte på Slottsplassen. – Jeg synes det er forkastelig at regjeringa overkjører både miljøet og samiske rettigheter, sier han. Foto: Per Lønning.

Det som gjenstår, ifølge Ask Lundberg, er å stoppe prosjektet. Naturvernforbundet skal nå, sammen med blant annet Natur og Ungdom og Sametinget, klage inn næringsdepartementets tillatelse til Kongen i statsråd,

– Da får Venstre og KrF anledning til å stanse prosjektet, og det er det de må gjøre. Når vi klager inn saken kommer den på regjeringens bord. Da vil Venstre og KrF ha sjansen. Venstre sitter med miljøministeren og KrF sitter med landbruksministeren, som har ansvar for reindriftspolitikken. Så da får de sjansen til å vise at de står bak ordene og løftene sine, sier lederen for Naturvernforbundet.

Representanter for Rød Ungdom har lenkene med seg under demonstrasjonen foran Slottet. F.v. Tiril Vold Hansen, Vegard Holtås, Nora Grendstad og Eilys Outhwaite. Foto: Per Lønning

Les også: Aksjonister vil ikke godta gruvedrift «for enhver pris»

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:50 Dag 5 av rettssaken mellom Kristoffersen og skiforbundet08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt på Sem i Vestfold07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu avkorter USA-besøk etter rakettangrep i Israel06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 Statsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Anklager om valgfusk i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker
Siste nytt
08:50SportDag 5 av rettssaken mellom Kristoffersen og skiforbundet08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt på Sem i Vestfold07:44Norge– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu avkorter USA-besøk etter rakettangrep i Israel06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00NorgeStatsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38VerdenOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28NorgeMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20VerdenAnklager om valgfusk i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45NorgeSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker
Populært