Meny

Kvinne tiltalt for rasistisk angrep på Faisa (32):

– Hun angrep meg og ropte «jævla negerhore»

I fjor ble Faisa Warsame utsatt for rasisme på Tøyen i Oslo. En kvinne i 30-årene er tiltalt for det som blir kalt et rasistisk angrep. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

Faisa Warsame (32) gruer seg til å møte kvinnen som skal ha angrepet henne og bedt henne «reise tilbake dit hun kom fra» i retten. Det skal ha vært vitner til stede, men ingen grep inn.

TØYEN (ABC Nyheter): En kvinne i 30-årene er tiltalt for å ha ropt hatefulle ytringer mens hun forsøkte å rive av hijaben til Faisa Warsame (32). Ingen grep inn for å forhindre angrepet.

– Hun tok tak i hijaben min flere ganger for å rive den av. Hun ropte blant annet: «Ta av den tingen du har på hodet, din jævla negerhore. Reis hjem dit du kom fra», sier Faisa Warsame til ABC Nyheter.

32-åringen var på vei hjem fra butikken på Tøyen i Oslo 22. september i fjor da hun hørte en kvinnestemme rope etter henne. Da Warsame snudde seg for å se hvem som ropte fikk hun øye på en kvinne.

– Kvinnen hoppet ut av en bil og kom løpende mot meg. De første sekundene forsto jeg ikke hva som skjedde, så jeg så meg litt rundt for å se om det var noen andre hun snakket til. Hun ropte flere rasistiske ord og begreper, sier Warsame.

Les også: – Den mest åpenbare rasismen jeg noensinne har opplevd

– Jeg sto der helt sjokkert

Kvinnen som nå er tiltalt for å ha stått bak angrepet, er i 30-årene. Hun skal ha tatt tak i Warsames hijab og forsøkt å rive den av. Under basketaket skal 32-åringen ha forsøkt å dytte kvinnen unna med sin egen veske, til liten nytte.

Faisa Warsame måtte oppsøke legevakten etter angrepet.

Ifølge tiltalen ble hun påført slag, mens kvinnen i 30-årene ropte «burkajævel», «svarte hore», «svarte faen».

– Hun sa at jeg ikke skulle tro at jeg kunne gå rundt med hijaben. Jeg sto der helt sjokkert, lamslått og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, sier Warsame.

Da den tiltalte kvinnen forsøkte å løpe fra stedet og inn i en ventende bil, skal 32-åringen ha løpt etter for å stanse henne.

– Jeg ble skikkelig forbanna og løp etter bilen, sier hun.

I tiltalen står det at kvinnen i 30-årene skal ha kastet en kanelbolle på Warsame, før hun og en mann stakk fra stedet i en bil. Et vitne til hendelsen fikk notert skiltnummeret på bilen.

Kvinnen ble senere pågrepet av politiet.

Les også: Passasjer i sjokk etter Ryanair-rasisme

– Ingen grep inn

Warsame sier at det var flere vitner til hendelsen, men ingen grep inn for å forhindre angrepet.

– Jeg synes det er veldig tragisk og veldig trist. Det skuffet meg at ingen tok ansvaret, som et medmenneske, med å ringe politiet da det skjedde, sier hun.

Den tiltalte kvinnens forsvarer Torgeir Tønsager Falkum ønsker ikke å kommentere saken. Klienten hans er tidligere dømt for flere straffbare forhold, blant annet hatefulle ytringer så sent som i 2018.

Seks dager etter angrepet samlet lokalsamfunnet på Tøyen seg mot hat og rasisme. Rundt 500 personer var til stede under en markeringen, skriver Vårt Oslo.

ABC Nyheter er kjent med at politiet etterforsker et annet tilfelle hvor Warsame og flere av hennes venninner skal ha blitt utsatt for hatefulle ytringer av en mann. Saken er ennå ikke ferdig etterforsket.

Les også: – Viser en komplett mangel på forståelse

Politiet: – Grovt sjikanerende

Saken har vært etterforsket av hatkrim-gruppa på Manglerud i Oslo. Da gruppen ble opprettet i 2014, kom det inn rundt 60 anmeldelser i året.

Faisa Warsame forteller til ABC Nyheter at hendelsen har hatt en støkk i henne og familien. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

Nå er tallet rundt 200.

Politiadvokat Kristin Feed i Oslo politidistrikt sier til ABC Nyheter at saken har hatt høy prioritet.

– Hatkrim er høyt prioritert, og politiet ser på det som svært viktig å etterforske slike saker. Den aktuelle saken har vært prioritert helt frem mot tiltale. Det er en alvorlig sak som politiet ønsker å ta tak i på en ordentlig måte, sier hun.

– Hva kan du si om alvorlighetsgraden i denne saken?

– Politiet sin vurdering er at ytringene er grovt sjikanerende og av en sånn art at det rammes av straffelovsbestemmelsen som gjelder hatefulle ytringer, sier Feed.

Les også: Må møte i retten for rasisme mot Haddy N'jie

Det var på denne parkeringsplassen på Tøyen det rasistiske angrepet skal ha skjedd. Foto: Google Street View

– Jeg er litt nervøs

32-åringen forteller at hun var i tvil om hun ville anmelde saken til politiet.

– Jeg fryktet jo at saken ikke ville bli tatt alvorlig, men jeg er glad for å bli trodd av politiet, sier hun.

Warsame er klar på at hendelsen har satt en støkk i henne og familien.

– Sønnen min på ni år har forstått hva som skjedde. En stund ønsket han ikke at jeg skulle gå ut alene. Han var redd for at det skulle skje noe, sier hun.

Saken er berammet i Oslo tingrett i april.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg er litt nervøs for å møte henne i retten. Jeg kjenner på en følelse av angst, men jeg håper å treffe en person som i det minste kan si unnskyld og vise anger.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært