Belal (31) er varig utvist fra Norge - tiltalt for drap

<p>31 år gamle Belal må neste uke møte i Oslo tingrett, hvor han er tiltalt for drap.</p>
31 år gamle Belal må neste uke møte i Oslo tingrett, hvor han er tiltalt for drap. Foto: NTB scanpix / Politiet

Elleve år etter at han ble varig utvist fra Norge må Belal Belal (31) møte i retten tiltalt for drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag neste uke må 31 år gamle Belal Belal møte i Oslo tingrett, tiltalt for drapet på en mann på Bjerke i Oslo 18. juli 2017.

– Tiltalen lyder på drap, for ved ulike former for vold å ha påført den fornærmede så massive hodeskader at han døde to dager senere, sier statsadvokat Åsmund Yli til ABC Nyheter.

Ifølge tiltalen skal 31-åringen ha slått og sparket den fornærmede mannen i hodet flere ganger. Mannen ble funnet blodig og ille tilredt av forbipasserende, med livstruende hodeskader. En medtiltalt 42-åring er tiltalt for å ha vært vitne til voldsutøvelsen uten å tilkalle hjelp eller gripe inn.

Les også: Sarpsborg: Drapssiktet fikk psykiatrisk hjelp i fengsel

Fengslet

Politiet mener å ha klarlagt hendelsesforløpet og et mulig motiv.

– Vi mener gjennom etterforskningen å ha klarlagt det overordnede hendelsesforløpet, så er det de nærmere detaljer som vil bli bevisført for retten, sier Yli, som foreløpig ikke ønsker å kommentere hva de mener er motivet for drapet.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet satte opp sperringer rundt funnstedet etter at en mann ble funnet blodig på bakken ved Bjerke i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Politiet satte opp sperringer rundt funnstedet etter at en mann ble funnet blodig på bakken ved Bjerke i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

31-åringen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet 21. juli 2017. Retten har begrunnet den lange fengslingen med at en løslatelse vil støte rettsfølelsen og skape frykt.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra 31-åringens forsvarer Abdelilah Saeme, tross gjentatte forsøk.

42-åringens forsvarer Erik Riis Dogger ønsker ikke å kommentere saken.

Knuste kraniet og nesa

Under årene i Norge har Belal blitt registrert med over 100 anmeldelser i politiets systemer.

Kriminalteknikere arbeider på funnstedet etter at en mann ble funnet blodig på bakken ved Bjerke i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Kriminalteknikere arbeider på funnstedet etter at en mann ble funnet blodig på bakken ved Bjerke i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

I 2007 ble mannen dømt for til sammen et tjuetalls til dels alvorlige lovbrudd.

I mars 2017 ble han dømt til fengsel i ett år for å ha slått en annen mann i hodet med en glassflaske.

Angrepet, som har blitt beskrevet som uprovosert, førte til at mannen fikk brudd i kraniet.

Les også: 38 år gammel mann tiltalt for Sjøvegan-drapet i 1998

Varig utvist - til ingen nytte

I 2008 ble 31 år gamle Belal varig utvist fra Norge. Politiet mener han er fra Marokko, men han har ikke villet oppgi sitt navn eller hvor han kommer fra.

Politiets Utlendingsenhet (PU) har flere ganger forsøkt å få ham sendt ut av landet.

– PU har i lengre tid forsøkt å klarlegge utlendingens identitet og vi har undersøkt bredt, sier sjef ved seksjon for ID-avklaring i PU, Håvard Bekk, til ABC Nyheter.

Og følger opp:

– Likevel har vi ingen sikre opplysninger om identiteten hans, men vi arbeider med en hypotese om at han er fra Marokko, sier Bekk.

Les også: Landås-tiltalt ringte selv politiet om drapet

Vanskeliggjør arbeidet

PU har ikke nok opplysninger om hans identitet til å kunne be hjemlandet om å bekrefte hvem han er og akseptere ham tilbake.

– Det er grunnen til at politiet ikke får sendt ham ut av landet. Når han ikke selv vil bidra, vanskeliggjør det politiets arbeid, sier Bekk.

– Hvordan kan en straffedømt mann, som er varig utvist, gå fri i Norge og angivelig begå et drap?

– Selv om en utlending nekter å fortelle hvem han er og hvor han er fra, går det en grense for hvor lenge han kan holdes fengslet. Fører ikke politiets undersøkelser frem og identiteten er uavklart, får vi ikke returnert ham og politiet har da ikke lenger grunnlag for å holde ham fengslet, sier Bekk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden