Narkojegeren: – En eksplosiv blanding av grådighet, risikovilje og fullstendig uten samvittighet og empati

<p>Den nå pensjonerte politimannen Øyvind Olsen vervet Gjermund Cappelen som informant i 1993.</p>
Den nå pensjonerte politimannen Øyvind Olsen vervet Gjermund Cappelen som informant i 1993. Foto: Steffen Zachariassen

Den pensjonerte politimannen Øyvind Olsen stusser ikke over at tiltalte Eirik Jensen skjulte penger i garasjen. – Jeg har også sikret meg på forskjellige måter, forklarte han.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Onsdag inntok den tidligere polititoppen Øyvind Olsen vitneboksen i Borgarting Lagmannsrett. Der tok han et nådeløst oppgjør med troverdigheten til narkobaronen Gjermund Cappelen.

Olsen, som var en høyt betrodd narkotika-etterforsker på 80- og 90-tallet, fikk Cappelen som informant etter at hasjbaronen ble spanet på under en operasjon i 1993.

– Vi var kjent med at Cappelen omsatte narkotika. Ved en anledning spanet vi på ham i Oslo sentrum. Han var en racerkjører og umulig å følge. Vi la oss på hjul før han forsvant ned i en hotellgarasje i sentrum. Da han kom ut igjen, torpederte vi bilen hans i en rundkjøring. Vi klarte å spane oss frem til et rom der han hadde levert amfetamin.

Les også: – Fikk pistolen i panna. Kollegaen min ymtet frem med et smil: «Skal jeg skyte ham?»

– Veldig «Speedy Gonzales»

I avhøret etter operasjonen ble Cappelen vervet som informant. Olsen forklarte at Cappelen var svært aktiv og «maste hele tiden».

Gjermund Cappelen under ankesaken mot Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gjermund Cappelen under ankesaken mot Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg ble klar over at Cappelen hadde kapasiteter og ikke var lett å holde styr på. Han var veldig «Speedy Gonzales», noe jeg ikke hadde tid til, så da måtte jeg finne en som kunne ta seg av ham. Da var Eirik Jensen en veldig god kandidat. Alltid villig til å jobbe og hadde en stor interesse for arbeidet.

Jensen overtok ansvaret som informantbehandler for Cappelen i 1995, da Olsen skulle tjenestegjøre i utlandet. Olsen forklarte at han gjennom over 30 år i politiet har hatt flere kilder og informanter i noen av de tyngste kriminelle miljøene i hovedstaden.

– De kriminelle informantene jeg har vært borti, har gjerne samme tankegang. De besitter en eksplosiv blanding av intelligens, grådighet, risikovilje og fullstendig uten samvittighet og empati for ofrene som er uløselig tilknyttet narkotrafikken som vedkommende driver med, sa han.

– Opplevde du at Cappelen var en del av et kriminelt nettverk i 1993?, spurte Cappelens forsvarer Kaja de Vibe.

– Ja, jeg opplevde det.

Les også: Aas fikk Jensen-alarm: – Han sa jeg hadde et svart får i egne rekker

– Man inngår avtaler med djevelen

Den nå pensjonerte politimannen forklarte at han har vært utsatt for trusler og drapsforsøk under sin lange politikarriere. Olsen lever i dag på hemmelig adresse i utlandet etter trusler fra et kriminelt miljø.

– Noen av truslene var veldig alvorlige. Jeg hadde medvirket til fengselsstraffer på 15 år eller mer, og flere fortalte at de skulle ta livet av meg når de kommer ut, sier han.

Olsen hadde en smørbrødliste av profilerte jobber gjennom sin over 30 år lange politikarriere. Han har etterforsket narkotikamiljøet i Norge med knytninger til en pakistansk bankdirektør og en politiker, undersøkt de angivelige massedrapene i Afghanistan i 1997 på oppdrag for Høykommissæren for Menneskerettigheter (HCHR), forhandlet med Taliban, vært sikkerhetsrådgiver og etterforsker for FN og Scotland Yard, og etterforsket i mer enn 50 land.

Han beskriver informantvirksomhet som svært farlig.

– Du må likevel inngå avtaler med dem. Man inngår avtaler med djevelen, for det er et nødvendig element i den kriminelle næringskjeden. De må man leve med, gå på fylla med og noen ganger betale.

Les også: Politispaner: – Da jeg zoomet inn så jeg at det var Jensen

Her avslutter Eirik Jensen møtet med Gjermund Cappelen 19. desember 2013. Politiet mener Jensen mottok en konvolutt med penger under møtet. Foto: Spesialenheten for politisaker
Her avslutter Eirik Jensen møtet med Gjermund Cappelen 19. desember 2013. Politiet mener Jensen mottok en konvolutt med penger under møtet. Foto: Spesialenheten for politisaker

Ikke overrasket over skjulte penger

Man må hele tiden være oppmerksom på at informanten kan snu ryggen til en, for å redde sitt eget skinn.

– Ofte kan man se at de forsøker å legge igjen spor som kan vise tilknytning til vedkommende informantbehandler som de kan bruke i gitte tilfeller for å bygge opp egen troverdighet.

Et av temaene under rettssaken, har vært at 34.000 kroner i kontanter ble funnet skjult i en vegg i garasjen hjemme hos Eirik Jensen. Jensen har forklart at pengene lå der i tilfelle det oppsto en kritisk situasjon som kunne innebære at han måtte hive seg i bilen og flykte et sted.

– Hva tenker du om det?, spurte en av Jensens forsvarere, advokat Thomas Randby.

– Det er ikke overraskende for meg. Jeg har også sikret meg på forskjellige måter ved å ha midler tilgjengelig dersom jeg bare må dra. Det har vært en av forhåndsreglene jeg har tatt. Jeg har ikke funnet det underlig.

Les også: – Jeg antok at noen skulle kreve inn pengene

Ble lei maset til Cappelen

Olsen forklarte at han ikke ble avhørt av Spesialenheten før tiltalen ble oversendt Riksadvokaten høsten 2015. Olsen tok da kontakt med en av Jensens forsvarere for å stille seg til rådighet som vitne.

Advokat Thomas Randby i forsvarerteamet til Eirik Jensen under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Advokat Thomas Randby i forsvarerteamet til Eirik Jensen under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Jeg mente at noe skurret i denne saken. Det var basert på erfaringer jeg har hatt med Cappelen. Det knytter seg til den lille kontakten jeg hadde til Cappelen og andre informanter.

– Hva mener du skurrer?, spurte Randby.

– Når man jobber med en informant, som for eksempel Cappelen, er man klar over at de kan skaffe tilveie gode opplysninger. Men det er ikke plankekjøring dette. Opplysningene kommer ikke alltid som lovet. Det er veldig mye jobbing for å komme frem til et resultat med en kriminell informant, som i tillegg da kanskje er forbruker av narkotika. Da må man jobbe veldig mye for å sjekke ut troverdigheten. Det er det som gjorde meg sliten av Cappelen den gangen. Han var på hugget hele tiden og det var ikke alltid det var noe. Da måtte jeg mase tilbake for å finne ut hva som skjedde, sa Olsen.

Totalt mener Spesialenheten å ha funnet over 1.300 tekstmeldinger som er sendt mellom Jensen og Cappelen.

Les også: Jensen til aktor: – En forventing om å være et upåvirkelig menneske

– Jeg har tatt i mot flere gaver

Som betaling for å ha hjulpet Cappelen med å ha smuglet tonnevis med hasj til Norge, mener Spesialenheten at Jensen mottok flere millioner, et oppusset bad og i alt tre dyre klokker.

Jensen har forklart at han har mottatt en klokke til 17.000 kroner, men at han leverte den tilbake dagen etter.

– Jeg har hørt at det har vært snakk om noen gaver her, som Jensen skal ha fått og returnert. Jeg vil bare si at det er en vanskelig og ømtålig ting når man jobber med informanter, i det øyeblikket du avviser dem i et forsøk på bestikkelser eller hva det måtte være. Jeg har tatt i mot mange gaver og gitt det til min sjef, sa Olsen. Det gjorde han for å beholde det gode forholdet til kilden eller informanten.

Video: Dette er Jensen/Cappelen-saken:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 Klart for ekstraordinær felling av to ulver12:57 Hellas vil stenge asylleire på øyene12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant
Siste nytt
13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeKlart for ekstraordinær felling av to ulver12:57VerdenHellas vil stenge asylleire på øyene12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant
Populært