Kripos viser til rekordlave drapstall i Norge

I år går det mot et rekordlavt antall drap i Norge. Bildet viser politiet som plukker med seg bevismateriale etter en åstedsbefaring i november, denne gangen på Vinstra hvor en 16 år gammel jente ble drept.
I år går det mot et rekordlavt antall drap i Norge. Bildet viser politiet som plukker med seg bevismateriale etter en åstedsbefaring i november, denne gangen på Vinstra hvor en 16 år gammel jente ble drept. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En rekke oppsiktsvekkende drapssaker har preget høsten. Men ikke siden 60-tallet har det blitt begått så få drap i Norge som i 2018, viser tall fra Kripos.

Hvis det ikke skjer noe tragisk i løpet av de siste dagene av året, så vil 2018 bli et historisk år.

For ikke siden 60-tallet har det vært registrert så få drapssaker her til lands. Kripos har registrert bare 21 drapssaker hittil i år, viser en oversikt ABC Nyheter har hentet inn.

Etter krigen og til utpå 60-tallet lå gjennomsnittet for antall drap i året mellom 10 og 20 personer i Norge.

Målrettet arbeid

Det er også lenge siden det har vært registrert så få ofre. I disse sakene har det vært 22 drepte, noe man må mer enn 40 år tilbake for å kunne tangere. Sist det ble registrert så få var i 1975 da det ble etterforsket 21 drap, viser tall fra SSB.

– Dersom vi nå ser en reduksjon i antallet drap, kan dette være et resultat av målrettet, langvarig og systematisk kriminalitetsforebyggende arbeid, både i politiet, i helsevesenet og i det øvrige hjelpeapparatet, skriver Solveig K. B. Vatnar, psykologspesialist ved Helse Sør-Østs regionale kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, i en kommentar.

Hun påpeker at det endelige antallet drapssaker i år ennå ikke er kjent, og at det er vanskelig å måle endringer på en pålitelig måte med såpass lave tall.

– Forekomsten av drap er lav i Norge sammenlignet med andre land, skriver Vatnar også i en epost til ABC Nyheter.

– I Norge har det i en lengre periode blitt begått 0.6 drap per 100.000 innbyggere. Det er svært lavt i internasjonal målestokk, der gjennomsnittet er ca. 10 drap per 100.000 innbyggere, men med betydelig variasjon.

Det er med andre også verd å merke seg at Norges befolkning har vokst med 30 prosent siden 1975 – fra 4 millioner til 5,2 millioner – når årets drapstall skal bedømmes.

Drapssaker i Norge

Så langt er det registrert 21 drapssaker i 2018. Det er historisk lavt.

* 1. januar: 47 år gamle Azad Hamam omkommer i en møteulykke på E18. En 21 år gammel mann som kjørte i feil kjøreretning, er dømt til 16 års fengsel for forsettlig bildrap. Han har anket dommen.

* 6. februar: En 70 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet på Landås i Bergen. Den 43 år gamle sønnen blir tiltalt for dette. Mannen er kjent utilregnelig.

* 26. februar: Robin André Svendsen (29) dør etter at han ble knivstukket under et basketak i Ålesund. En 30 år gammel mann ble i oktober dømt til 12 og et halvt års fengsel. Han har anket dommen.

* 10. mars: En mann i 30-årene dør etter å ha blitt skutt med en pistol i en bolig i Nittedal. En 46 år gammel mann er siktet for forsettlig drap. Han sier det var et uhell.

* 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet.

* 23. mars: En mann ble funnet livløs i en leilighet på Sandaker i Oslo. En mistenkt mann i 60-årene slipper fri samme dag.

* 23. mars: En 21 år gammel mann blir funnet død utenfor en boligblokk i Fyllingsdalen i Bergen. En 21 år gammel mann har forklart at han slo kameraten i hodet med en flaske før han lempet ham ut fra sjuende etasje.

* 9. april: Den 38 år gamle marokkanske kvinnen Houda Lamsaouri blir funnet død i sin bolig på Notodden. Den tidligere ektemannen hennes, en 53-åring fra Syria, pågripes og siktes .

* 26. juni: En mann i 60-årene dør to døgn etter en voldshendelse på en institusjon for bostedsløse i Drammen. En mann i 30-årene er siktet for forsettlig drap.

* 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café i Oslo, og dør senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet.

* 14. juli: 18-årige Håvard Pedersen blir knivstukket mens han er på jobb i Vadsø. En 18 år gammel mann er siktet for drapet. Politiet mener mannen har operert under falsk identitet. De rettspsykiatrisk sakkyndige mener han var psykotisk.

* 29. juli: 13-årige Sunniva Ødegård blir funnet død på Varhaug i Rogaland. En 17-årig gutt fra samme sted er siktet for drap.

* 19. august: En kvinne i 20-årene blir knivstukket og drept i en bolig på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold.

* 14. september: En mann i 40-årene og hans 13 år gamle sønn blir funnet døde av skuddskader i en bolig på Elverum. Politiet mener faren først drepte sønnen, før han tok sitt eget liv.

* 17. september: Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) blir drept i en bolig for asylsøkere i Trondheim sentrum. En 19-årig mann er siktet.

* 17. september: En 24 år gammel kvinne fra Sudan blir funnet død etter en brann i Egersund. Hennes 28 år gamle ektemann, også han fra Sudan, blir dagen etter siktet.

* 26. september: En 49 år gammel kvinne blir drept med skytevåpen i en leilighet på Oppsal i Oslo. En mann i 50-årene blir pågrepet på stedet.

* 15. oktober: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen blir knivstukket og drept i en leilighet på Majorstuen i Oslo. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) blir pågrepet av politiet en uke etter drapet.

* 31. oktober: En 16 år gammel jente blir knivdrept på Vinstra i Nord-Fron kommune. En 16 år gammel gutt er pågrepet og siktet.

* 20. november: Stig Anders Johansen (35) fra Stokmarknes funnet død i en leilighet på Sortland i Vesterålen. En 38 år gammel kamerat er siktet for forsettlig drap.

* 23. november: En mann i slutten av 60-årene blir funnet død etter en brann i en kommunal leiligheti Skedsmo kommune. To menn, 28 og 57 år gamle, siktes for drap. Den eldste ble senere løslatt.

Én sak med to ofre

I bare en av sakene er det snakk om flere ofre, det var drapene på to tenåringer i en bolig for asylsøkere i Trondheim sentrum i september.

Tallene kan også komme til å synke etter hvert som etterforskingen skrider frem, hvis politiet endrer en eller flere tiltaler. Det er også mulig at andre saker kan vise seg å være drap, men det er – etter det ABC Nyheter forstår – mindre sannsynlig.

Det er bare menn som for tiden er mistenkt for å stå bak drapene i 2018. Åtte av ofrene er kvinner.

Les også : Kripos: Ett av ti drap i Norge begås av asylsøkere

I de aller fleste sakene (minst 16) synes det som om offeret og den antatte gjerningsmann kjenner hverandre før drapshandlingen.

Politiet arbeider for tiden med alle de 21 drapssakene, med ett unntak – det forsettelige bildrapet 1. januar hvor dom har falt. Den saken omhandlet en 47 år gammel mann som døde, mens kona og deres tre barn ble skadd, etter at en 21-åring kjørte i feil kjøreretning på E18 ved Larvik.

Det politidistriktet som har flest drapssaker er Oslo med seks, mens Sør-Øst politidistrikt (Buskerud, Telemark og Vestfold) har tre saker. Fire distrikt følger deretter med to saker hver.

I syv av de 21 sakene er den antatt skyldige en utenlandsk mann, mens syv av ofrene kommer fra utlandet.

Kripos legger frem sin endelige statistikk i januar. Her vil de også komme med ytterligere detaljer knyttet til blant annet åstedene, modus, drapsvåpen. Tallene til og med 2017 finner du her, men de må oppdateres.

Årsaken er Jemtland-saken som nettopp er avsluttet i tingretten. Dette ble ikke klassifisert som et drap i 2017 fordi offeret først ble funnet i januar 2018, selv om hun hadde vært savnet siden like før nyttår.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært