Kripos viser til rekordlave drapstall i Norge

I år går det mot et rekordlavt antall drap i Norge. Bildet viser politiet som plukker med seg bevismateriale etter en åstedsbefaring i november, denne gangen på Vinstra hvor en 16 år gammel jente ble drept.
I år går det mot et rekordlavt antall drap i Norge. Bildet viser politiet som plukker med seg bevismateriale etter en åstedsbefaring i november, denne gangen på Vinstra hvor en 16 år gammel jente ble drept. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke oppsiktsvekkende drapssaker har preget høsten. Men ikke siden 60-tallet har det blitt begått så få drap i Norge som i 2018, viser tall fra Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det ikke skjer noe tragisk i løpet av de siste dagene av året, så vil 2018 bli et historisk år.

For ikke siden 60-tallet har det vært registrert så få drapssaker her til lands. Kripos har registrert bare 21 drapssaker hittil i år, viser en oversikt ABC Nyheter har hentet inn.

Etter krigen og til utpå 60-tallet lå gjennomsnittet for antall drap i året mellom 10 og 20 personer i Norge.

Målrettet arbeid

Det er også lenge siden det har vært registrert så få ofre. I disse sakene har det vært 22 drepte, noe man må mer enn 40 år tilbake for å kunne tangere. Sist det ble registrert så få var i 1975 da det ble etterforsket 21 drap, viser tall fra SSB.

– Dersom vi nå ser en reduksjon i antallet drap, kan dette være et resultat av målrettet, langvarig og systematisk kriminalitetsforebyggende arbeid, både i politiet, i helsevesenet og i det øvrige hjelpeapparatet, skriver Solveig K. B. Vatnar, psykologspesialist ved Helse Sør-Østs regionale kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at det endelige antallet drapssaker i år ennå ikke er kjent, og at det er vanskelig å måle endringer på en pålitelig måte med såpass lave tall.

– Forekomsten av drap er lav i Norge sammenlignet med andre land, skriver Vatnar også i en epost til ABC Nyheter.

– I Norge har det i en lengre periode blitt begått 0.6 drap per 100.000 innbyggere. Det er svært lavt i internasjonal målestokk, der gjennomsnittet er ca. 10 drap per 100.000 innbyggere, men med betydelig variasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er med andre også verd å merke seg at Norges befolkning har vokst med 30 prosent siden 1975 – fra 4 millioner til 5,2 millioner – når årets drapstall skal bedømmes.

Drapssaker i Norge

Så langt er det registrert 21 drapssaker i 2018. Det er historisk lavt.

* 1. januar: 47 år gamle Azad Hamam omkommer i en møteulykke på E18. En 21 år gammel mann som kjørte i feil kjøreretning, er dømt til 16 års fengsel for forsettlig bildrap. Han har anket dommen.

* 6. februar: En 70 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet på Landås i Bergen. Den 43 år gamle sønnen blir tiltalt for dette. Mannen er kjent utilregnelig.

* 26. februar: Robin André Svendsen (29) dør etter at han ble knivstukket under et basketak i Ålesund. En 30 år gammel mann ble i oktober dømt til 12 og et halvt års fengsel. Han har anket dommen.

* 10. mars: En mann i 30-årene dør etter å ha blitt skutt med en pistol i en bolig i Nittedal. En 46 år gammel mann er siktet for forsettlig drap. Han sier det var et uhell.

* 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet.

* 23. mars: En mann ble funnet livløs i en leilighet på Sandaker i Oslo. En mistenkt mann i 60-årene slipper fri samme dag.

* 23. mars: En 21 år gammel mann blir funnet død utenfor en boligblokk i Fyllingsdalen i Bergen. En 21 år gammel mann har forklart at han slo kameraten i hodet med en flaske før han lempet ham ut fra sjuende etasje.

* 9. april: Den 38 år gamle marokkanske kvinnen Houda Lamsaouri blir funnet død i sin bolig på Notodden. Den tidligere ektemannen hennes, en 53-åring fra Syria, pågripes og siktes .

* 26. juni: En mann i 60-årene dør to døgn etter en voldshendelse på en institusjon for bostedsløse i Drammen. En mann i 30-årene er siktet for forsettlig drap.

* 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café i Oslo, og dør senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet.

* 14. juli: 18-årige Håvard Pedersen blir knivstukket mens han er på jobb i Vadsø. En 18 år gammel mann er siktet for drapet. Politiet mener mannen har operert under falsk identitet. De rettspsykiatrisk sakkyndige mener han var psykotisk.

* 29. juli: 13-årige Sunniva Ødegård blir funnet død på Varhaug i Rogaland. En 17-årig gutt fra samme sted er siktet for drap.

* 19. august: En kvinne i 20-årene blir knivstukket og drept i en bolig på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold.

* 14. september: En mann i 40-årene og hans 13 år gamle sønn blir funnet døde av skuddskader i en bolig på Elverum. Politiet mener faren først drepte sønnen, før han tok sitt eget liv.

* 17. september: Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) blir drept i en bolig for asylsøkere i Trondheim sentrum. En 19-årig mann er siktet.

* 17. september: En 24 år gammel kvinne fra Sudan blir funnet død etter en brann i Egersund. Hennes 28 år gamle ektemann, også han fra Sudan, blir dagen etter siktet.

* 26. september: En 49 år gammel kvinne blir drept med skytevåpen i en leilighet på Oppsal i Oslo. En mann i 50-årene blir pågrepet på stedet.

* 15. oktober: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen blir knivstukket og drept i en leilighet på Majorstuen i Oslo. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) blir pågrepet av politiet en uke etter drapet.

* 31. oktober: En 16 år gammel jente blir knivdrept på Vinstra i Nord-Fron kommune. En 16 år gammel gutt er pågrepet og siktet.

* 20. november: Stig Anders Johansen (35) fra Stokmarknes funnet død i en leilighet på Sortland i Vesterålen. En 38 år gammel kamerat er siktet for forsettlig drap.

* 23. november: En mann i slutten av 60-årene blir funnet død etter en brann i en kommunal leiligheti Skedsmo kommune. To menn, 28 og 57 år gamle, siktes for drap. Den eldste ble senere løslatt.

Én sak med to ofre

I bare en av sakene er det snakk om flere ofre, det var drapene på to tenåringer i en bolig for asylsøkere i Trondheim sentrum i september.

Tallene kan også komme til å synke etter hvert som etterforskingen skrider frem, hvis politiet endrer en eller flere tiltaler. Det er også mulig at andre saker kan vise seg å være drap, men det er – etter det ABC Nyheter forstår – mindre sannsynlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare menn som for tiden er mistenkt for å stå bak drapene i 2018. Åtte av ofrene er kvinner.

Les også : Kripos: Ett av ti drap i Norge begås av asylsøkere

I de aller fleste sakene (minst 16) synes det som om offeret og den antatte gjerningsmann kjenner hverandre før drapshandlingen.

Politiet arbeider for tiden med alle de 21 drapssakene, med ett unntak – det forsettelige bildrapet 1. januar hvor dom har falt. Den saken omhandlet en 47 år gammel mann som døde, mens kona og deres tre barn ble skadd, etter at en 21-åring kjørte i feil kjøreretning på E18 ved Larvik.

Det politidistriktet som har flest drapssaker er Oslo med seks, mens Sør-Øst politidistrikt (Buskerud, Telemark og Vestfold) har tre saker. Fire distrikt følger deretter med to saker hver.

I syv av de 21 sakene er den antatt skyldige en utenlandsk mann, mens syv av ofrene kommer fra utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos legger frem sin endelige statistikk i januar. Her vil de også komme med ytterligere detaljer knyttet til blant annet åstedene, modus, drapsvåpen. Tallene til og med 2017 finner du her, men de må oppdateres.

Årsaken er Jemtland-saken som nettopp er avsluttet i tingretten. Dette ble ikke klassifisert som et drap i 2017 fordi offeret først ble funnet i januar 2018, selv om hun hadde vært savnet siden like før nyttår.