Meny

Prognose: En kaldere vinter enn normalt

Prognoser viser nok en kald vinter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nye langtidsprognoser viser at den ekstreme heten fra sommeren blir kontrastert med en ekstra kald vinter.

Det er Danmarks meteorologiske institutt (DMI) som kommer med prognosen for Skandinavias vinter i sesongen 2018/2019.

Det antas at vinteren i sin helhet blir tørrere og kaldere enn normalt, men med både milde og spesielt kalde perioder i andre halvdel av sesongen, ifølge langtidsmeteorolog Martin Lindberg.

Prognosene viser at hele vintersesongen fra desember til februar kommer til å få frost og snø, men at desember nok får minst av det.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Kaldere vinter

Desember byr på mildt og vått vær, men også perioder med kulde, nattefrost og snø, og blir i hovedtrekk det som kalles en «gjennomsnittlig» desembermåned.

Meteorologen spår at januar og februar blir en blanding av perioder med kulde som blir avbrutt med innslag av mildere vær. Sannsynligvis blir det en kaldere vinter enn det som har vært gjennomsnittet de siste tyve årene.

Sist vintersesong hadde rekordkulde i februar, med grader helt nede på 42 minusgrader. Om den kommende vintersesongen slår rekordgradene, sier ikke prognosene noe om.

Polarvirvel

En polarvirvel fra Nordpolen kan påvirke kuldegradene her til lands. Polarvirvelen ligger vanligvis stabilt over Arktis, men deformasjoner og splittelser av virvelen kan skje, og kan i så tilfelle gi store utfall på temperaturene her til lands.

– Så lenge virvelen er intakt så fortsetter det relativt milde været hos oss. Om den deformeres blir det i perioder kaldere, og skulle den sprekke fullstendig kan vi få langvarig kulde over flere måneder med kaldt vær, sier Lindberg til den svenske avisa Expressen.

Han forklarer i prognosen at flere faktorer peker mot at en slik deformasjon kan forekomme i løpet av vinteren. Sist det skjedde var i februar 2018.

Les også: Velg riktig vinterdekk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært