Meny

Politisjef i retten: – Eirik Jensen var mitt store forbilde

Eirik Jensen i Oslo Tingrett der ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett pågår. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politileder forklarte at Eirik Jensens kontakt med informanter ble en «snakkis» blant de ansatte.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Torsdag vitnet en høyt betrodd politimann fra Oslo politidistrikt, som tidligere har vært hovedveileder for informantbehandlere og teamleder på avsnittet for Spesielle Operasjoner (SO), under ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Aktor for Spesialenheten Guro Glærum Kleppe spurte vitnet om en NokiaN73 telefon med en krypteringsfunksjon, som Jensen hadde fått av Cappelen. På denne telefonen skal Cappelen og Jensen ha snakket sammen.

Politimannen fortalte i retten at han ikke visste om telefonen.

– Hvordan ville du reagert om du visste om det?, spurte aktor.

– Vi skal ikke ta imot gaver. Da ber man om at den handlingen reverseres. Det er hovedregelen, sa han.

Les også: Cappelen avslørte politiets spaning: – Veldig spesielt

– En snakkis i ledergruppa

I 2009, sammen med ledergruppen på SO, varslet han og de ansatte på SO daværende leder for Seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas, om at de ikke ville ha Jensen som leder og at han hadde kontakt med informanter.

Her avslutter Eirik Jensen møtet med Gjermund Cappelen i desember 2013. Foto: Spesialenheten for politisaker

– Det var en snakkis i ledergruppa, selv om Einar besluttet at han skulle tilbake igjen etter å ha byttet jobb. Senere gikk det rykter om at Eirik hadde kontakt med informanter. Det syntes vi ikke var noe særlig, sa han.

Også 9. desember i 2013 sendte han følgende mail til Einar Aas og Torstein Holand.

«Denne mannen (Jensen, journ.anm) skulle drive med kilder/informanter?».

I mailen lå det også et vedlegg med et Indicia-søk som viste at Jensen hadde lagt inn informasjon i politiets systemer. Jensen jobbet på dette tidspunktet som politirådgiver i Strategisk stab i Oslo politidistrikt.

Les også: Politispaner: – Da jeg zoomet inn så jeg at det var Jensen

– Bra hvis han først skriver noe

Jensen forsvarer, advokat John Christian Elden, lurte på hva vitnet prøvde å signalisere med å bruke begrepet «denne mannen» i mailen.

– Jeg var en del av miljøet som var litt oppgitt, og jeg kan se at det ser litt negativt ut når man ser det her. Det var en intern mail som ikke var ment for offentligheten, sa han.

Vitnet forklarte at ansatte på SO ikke ville ha Eirik Jensen som leder. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Er det ikke bra at Jensen legger ut informasjon i etterretningshjulet da?, spurte Elden.

– Det er jo bra hvis han først skriver noe, svarte vitnet.

Den tidligere hovedveilederen har forklart at han og de ansatte på SO mente Jensen var dårlig på kontrollerbarhet og ikke fulgte det samme regelverket som alle andre.

– Han var mitt store forbilde de første årene. Det endret seg med tiden. Jeg så kanskje ikke det store som jeg i sin tid hadde sett.

– Hadde en spesiell evne

Advokat Thomas Randby, en av Jensens tre forsvarere, spurte flere spørsmål om hvordan han oppfattet Jensen som fagmann.

– Han hadde en spesiell evne til å snakke med folk i miljøet. Han hadde i noen situasjoner gode taktisk vurderinger om hvordan man skulle benytte informasjonen man hadde fått inn, sa han.

Politimannen lånte Cappelen som informant i en sak han jobbet med.

– Jeg visste at han hadde drevet stort med hasj, og at han hadde et rusproblem. Jeg hadde en forståelse av at han var i innførselsleddet, sa han.

Informasjonen om Cappelens bakgrunn skal han ha fått av Jensen.

Populært