Meny

Cappelen avslørte politiets spaning: – Veldig spesielt

Gjermund Cappelen og forsvarer Benedict de Vibe i retten.
I 2000 lå spanere fra politiet i Asker og Bærum på hjul da Gjermund Cappelen plukket opp Eirik Jensen. Etter møtet ringte Cappelen til sjefen for spanerne.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Torsdag startet John Christian Elden, en av Eirik Jensens tre forsvarere, utspørringen av tidligere krimsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Ketil Thue, i retten.

I 2000 spanet politiet i Asker og Bærum på hasjbaronen Gjermund Cappelen i det han kjørte til Grønland i Oslo og plukket opp en person. Deretter kjørte bilen opp til Ekeberg og tilbake til Grønland før personen ble sluppet av.

Mannen viste seg å være politimannen Eirik Jensen.

– Dette blir tankespinn

Etter at Jensen ble sluppet av, ringte Cappelen til spaningssjefen i Asker og Bærum for å fortelle at de var avslørt. Hasjbaronen har i retten forklart at han observerte politiets spaningsbil allerede i Asker.

Advokat John Christian Elden (t.v.) og Eirik Jensen i rettssalen. Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Etter mistanke om spaning, pleier kriminelle å foreta seg spesielle manøvre. Det eneste spesielle Cappelen gjorde, var etter at Jensen kom inn i bilen, sa Thue.

– Hvorfor skulle Jensen sitte i bilen, la seg kjøre rundt, om han visste at han ble spanet på?, spurte Elden.

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Dette blir bare tankespinn. Jeg kan ikke svare på det, sa Thue.

I avhør med Spesialenheten har Thue forklart at Cappelen kan ha fått nummeret av noen eller ringt sentralbordet i Asker og Bærum for å bli satt over til spaningslederen.

I dag mener Thue det er sannsynlig at Cappelen fikk telefonnummeret fra Jensen.

– Vi synes det var veldig rart, spesielt etter at Eirik gikk ut av bilen, sa Thue.

Les også: Jensen om omstridt SMS: – Det er ikke noe Einstein-kode akkurat

109 kilo hasj

18. desember slo politiet til mot Cappelens hasjlager på Røa hvor de fjernet 109 kilo hasj.

Dagen etter møtte Cappelen politimannen Eirik Jensen, som på det tidspunktet jobbet ved Strategisk stab, utenfor en Kiwi-butikk på Grønlandsleiret i Oslo.

(Saken fortsetter under)

Her avslutter Eirik Jensen møtet med Gjermund Cappelen 19. desember 2013. Foto: Spesialenheten for politisaker

Møtet ble fulgt nøye av politiets spanere.

– Vi ble litt engstelige og bekymret i forhold til hvorfor de hadde dialog. Vi var kjent med at Jensen jobbet på et sted der det normalt sett ikke skulle være informantbehandling, sa Thue.

Politiet i Asker og Bærum tok etter møtet kontakt med Spesialenheten for politisaker for å melde mistanken om at de trodde Jensen hadde gjort noe galt. Thue forklarte det med bakgrunn at de i lang tid hadde mistanke om at Jensen samarbeidet med Cappelen.

– Vårt ønske med møtet, var at Spesialenheten skulle vurdere å iverksette etterforskningstiltak mot Jensen, sa Thue.

Det skjedde ikke på det tidspunktet.

– Utfallet av møtet var at vi skulle holde kontakt. Dette prosjektet var ikke mot Eirik Jensen. På denne tiden var det ikke mistanke om at Jensen var en del av Cappelens nettverk.

Les også: Jensen om omstridt e-post: – Det var en hvit løgn

«Ville snakke under bordet»

7. januar 2014, noen uker etter at Cappelen ble pågrepet og siktet for oppbevaring av 109 kilo hasj, reiste to politimenn til Ila fengsel for å snakke med Cappelen.

Illustrasjonsfoto viser Ila fengsel i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hasjbaronen ville møte noen i politiet for å snakke «om noe under bordet». Begge politimennene jobbet under Thue.

Cappelen hadde siden pågripelsen gitt uttrykk for at han ville møte Jensen, men det var ikke aktuelt for politiet. Han fikk i stedet tilbud om å snakke med to erfarne informantbehandlere fra Asker og Bærum.

– Hva var oppdraget?, spurte Jensens forsvarer Thomas Randby.

– Oppdraget var å høre hva Cappelen hadde på hjertet. Det var ikke snakk om at han skulle verves som informant, sa Thue.

I et møte med politiets informantbehandlere noen dager senere nevnte Cappelen navnet til Jensen for første gang.

Det var først etter dette møtet at Riksadvokaten bestemte at Spesialenheten skulle starte etterforskning mot Jensen.

Les også: Nye detaljer om Jensen arbeid før pågripelsen

Kritisk til politiets hemmelighold

Under rettssaken har det kommet frem at Asker og Bærum i lang tid har hatt mistanke om at Cappelen var en storimportør av hasj til Norge. Denne informasjonen delte de ikke i politiets etterretningssystem.

Elden ønsket svar på om de på denne måten ikke ga et frikort til Cappelen.

– Det tror jeg ikke hadde noe å si, sa Thue.

Jensen har flere ganger forklart at han aldri ble varslet internt om at Asker og Bærum mistenkte at Cappelen drev stort innen hasjsmugling.

Populært