Meny

Monster-nedbør treffer Vestlandet: Rekord står for fall

Vestlendingene har allerede fått mer nedbør enn på flere tiår. Nå skal det bøtte ned igjen. I Nordland er det sendt ut varsel.

Ifølge Meteorologisk institutt har det så langt i oktober kommet 380 millimeter nedbør på målestasjonen Florida i Bergen.

– Det behøves 200 millimeter til innen månedsskiftet for å slå rekorden fra 1983, men det er slett ikke umulig. Det er mye igjen av oktober måned og det blir fortsatt vått i Bergen framover, lover statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes, ifølge NTB.

Værutsiktene de kommende dagene er ikke lystig lesning for vestlendingene. Det blir vått, vindfullt og gradvis kjøligere.

Hele vestkysten av Norge, fra Lista i sør til godt forbi Stad, må forberede seg på mer dårlig vær og våte dager til uka.

100 millimeter på 24 timer

Spesielt på søndag og mandag vil nedbørsintensiteten tilta i styrke.

– Det er det samme fenomenet som vi så sist helg, et langstrukket nedbørsfelt hvor regnet slippes for en stor del over samme område. Dette blir også kalt for «atmosfærisk elv». Foreløpig ser det ut som om søndagen kan gi 80–100 millimeter nedbør på 24 timer, sier statsmeteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt til VG.

Sjekk været der du er

Varsel i Nordland

Også lenger nord, nærmere bestemt i Nordland, blir det vått. Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om ekstremregn med faregrad gul for Nordland torsdag og natt til fredag.

– Det kan komme 30–50 millimeter på 12 timer. Det kommer pålandsvind med regn, men det vil avta ut over fredag, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB.

Værvarselet for hele Nord-Norge de neste dagene betyr en del nedbør, men temperaturene vil holde seg til helgen. Temperaturene vil deretter falle, og lengst øst i Finnmark vil det kunne gå helt ned mot null grader selv på dagtid.

Kaldere sørpå

I Trøndelag viser varslene at det blir vind, regn og kaldt, noe som fort kan gjøre nedbøren om til sludd eller snø i høyden.

Mens øvrige deler av landet kan vente seg regn og kraftig vind fra nordvest ut over neste uke, vil det bli roligere i innlandet ned mot Oslo og sørover mot Kristiansand.

– Varierende lett skydekke og perioder med sol vil prege dagene. Vinden dreier og det vil bli nær en halvering av temperaturene mange steder. Mange steder blir det nattefrost, ifølge statsmeteorologen.

Populært