Meny

DNA-gjennombrudd i gammel krim-gåte

FORSVANT: I 1972 forsvant drosjesjåføren Gudmund Stenersen sporløst. Et brev han skrev til familien er siste gang noen hørte fra ham.
Etter 46 år har man lyktes med å få hentet ut DNA fra sigarettsneiper i en av Norges største kriminalmysterier.

Drosjesjåfør Gudmund Stenersen fra Rendalen forsvant sporløst etter en taxitur i 1972.

Siste livstegn fra drosjesjåføren var en lapp han skrev til familien 13. juli samme år. På lappen sto det at den da 59 år gamle Stenersen skulle kjøre til Storfjord.

«Jeg kjører noen turister som har kjørt sundt bilen sin. Turen er til Storfjord, Møre. Kommer tilbake lørdag eller søndag. Gudmund».

Stenersens bil, en Taunus, ble funnet på en parkeringsplass i Åndalsnes, elleve dager senere. Saken er en av de mest omtalte kriminalmysteriene i Norge.

Les også: Mysteriet på Gyland: Skrek i timevis, men ingen kom

– Første gang

Saken har blitt etterforsket flere ganger siden forsvinningen fant sted, men politiet klarte aldri å finne ut hva som skjedde med 59-åringen.

PARKERT: Dette er bilen Gudmund Stenersen kjørte forut for forsvinningen. Foto: Politiet

I et askeberger i bilen ble det funnet ni sigarettsneiper, som kan stamme fra passasjerer. Politiet har ved flere anledninger forsøkt å hente ut DNA fra sneipene, men ikke lyktes.

Først 46 år etter forsvinningen, i forbindelse med at saken i flere omganger er omtalt på TV-programmet Åsted Norge på TV 2, har seksjon for rettsgenetikk (UiO) ved Rikshospitalet i Oslo klart å hente ut en DNA-profil fra sneipene.

– Vi har nå klart å få frem en profil basert på DNA-ekstrakt som ble hentet ut av sneipene da de sist ble undersøkt i 1997. Den gangen klarte de ikke å få frem en DNA-profil, men det har vi klart med dagens mer følsomme metoder, forteller overingeniør Jan Åge Starberg ved seksjon for rettsgenetikk (UiO) i TV-programmet Åsted Norge.

Les også: Parteringsmorderen som forsvant

– Det er ikke Stenersen

DNA-profilen har blitt sjekket opp av Kripos, men har ikke gitt treff i registeret.

– Det er en og samme mann som har røyket alle de seks Winston-sigarettene som ble funnet i bilen, og det er ikke Gudmund Stenersen, sier Starberg til Åsted Norge.

Det er uklart hvor mange passasjerer Stenberg hadde i drosjebilen dagen han forsvant. Bilen var ribbet for personlige gjenstander da den ble funnet. Både førerkort, kjørebok og vognkort var borte.

En mann fra Ålesund har tidligere tilstått å ha drept Stenersen, men har senere blitt sjekket ut av saken.

Populært