Norges selvforsyning fra landbruket dumper ned mot 30 prosent i 2018

TØRKEKRISE: Denne kornåkeren på Romerike i Aksershus viser hvordan tørken tørket ut norsk matforsyning sommeren 2018.
TØRKEKRISE: Denne kornåkeren på Romerike i Aksershus viser hvordan tørken tørket ut norsk matforsyning sommeren 2018. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Selvforsyningen av mat fra landbruket kan i år bli så lav som 30 prosent av forbruket, melder Norske Felleskjøp. Normalen ligger på 42 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alarmerende tall kom på bordet da Norske Felleskjøps fagsjef Per Christian Rålm tirsdag redegjorde for situasjonen etter tørkesommeren på en høring arrangert av Stortingets næringskomité.

Målet for norsk landbrukspolitikk har vært å øke forsyningsevnen, som i det siste har ligget på 42 prosent av forbruket her i landet.

Men etter katastrofale avlinger av korn og gras i 2018, anslår Norske Felleskjøp at selvforsyningen i Norge kan bli så lav som 30-35 prosent i år.

Norske Felleskjøp er det bondeide konsernet som har ansvaret for å regulere det norske kornmarkedet.

Det dramatiske fallet kommer som følge av usedvanlige klimatiske svingninger. I politikkens verden har Senterpartiets Per Olaf Lundteigen tatt til orde for å stimulere til økt planteproduksjon i Norge. Ifølge ham har Norge, selv i gode år, lavest selvforsyningsgrad i hele Europa.

Korn, gras og andre planter er grunnlaget både for mat til mennesker og fôr i kjøtt- og melkeproduksjonen

Les utspillet: – Så mye må landbruksministeren øke planteproduksjonen i Norge

Ber om tiltak på statsbudsjettet

KRISEÅR: – Kornbøndene sitter faktisk igjen med null i inntekt til dekning av arbeidet sitt i år, sa Norske Felleskjøps fagsjef Per Christian Rålm. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
KRISEÅR: – Kornbøndene sitter faktisk igjen med null i inntekt til dekning av arbeidet sitt i år, sa Norske Felleskjøps fagsjef Per Christian Rålm. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Normalt høstes 1,2 millioner tonn korn i Norge. I år ble avlingene kun 54 prosent av dette, kunne Rålm fortelle.

– Importbehovet øker. Dette får store konsekvenser for selvforsyningen. Bare nedgangen i avlingen av matkorn tar ned selvforsyningen med 5,3 prosentpoeng, sa Rålm på høringen.

Men en stor del av kornet går til produksjon av kraftfôr.

– Regner vi med tapet av fôrkorn, antar vi at selvforsyningsgraden blir under 35 prosent, fortsatte han.

Felleskjøpene anbefaler politikerne å sørge for etablering av beredskapslager for korn allerede på statsbudsjettet for 2019, som nå er til behandling i Stortinget.

– Årets tørke har dokumentert at endringer i værsystemene svekker den beredskapen vi kan opprettholde gjennom nasjonal produksjon, er budskapet.

Norske Felleskjøp stiller seg bak innspillet fra paraplyorganisasjonen Norsk Landbrukssamvirke til næringskomiteen fra januar i år, om å starte arbeidet med å etablere beredskapslager for korn i 2019.

Les også: Advarer om dårlig beredskap for såkorn

Spredt landbruk gir beredskap

Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag, som også uttalte seg i høringen, har i lenger tid ivret for å gjenopprette beredskapslagre for korn i landet.

Bondelags-leder Lars Petter Bartnes påpekte at bevaringen av landbruk over hele landet også har en beredskapseffekt. Klimavariasjoner slår ulikt ut i forskjellige deler av landet.

– Årets sesong viser betydningen av å ha landbruk over hele landet. Landbruket i nord er ikke stor nok til å redde situasjonen, men bidro, framholdt han overfor stortingspolitikerne.

Personvernpolicy