Eirik Jensen: – Vet ikke hva jeg skulle gjort uten den redningsplanken

Se video: Dette er Jensen/Cappelen-saken

Eirik Jensen måtte svare på spørsmål om sin mye omtalte selvbiografi. I boken står det mye om Jensen sine over tretti år i tjenesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): I 15 dager har hasjbaronen Gjermund Cappelen blitt utsatt for en knallhard utspørring i lagmannsretten. Tirsdag startet Spesialenheten grillingen av Eirik Jensen.

Sjefen for Spesialenheten, Jan-Egil Presthus, ønsket umiddelbart å spørre Jensen om hans mye omtalte selvbiografi «På innsiden av mitt politiliv».

Boken ble utgitt i 2015, ni måneder etter at Jensen ble løslat. Presthus ville ha svar på hvorfor Jensen ønsket å skrive boken.

– Det å skrive en bok var en pensjonistgreie. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten den redningsplanken, sa han og presiserte at arbeidet med boka startet før pågripelsen.

– Helt feil

Jensen forklarte at tiden i varetekt var slitsom og at han mentalt sett ikke orket å lese saksdokumenter.

– I Tingretten hadde jeg ikke lest et eneste dokument. Mediekjøret etter løslatelsen var kontinuerlig, spesielt fra VGs side, med lekkasjestoff fra Cappelens avhør. Det slet på meg, sa han.

Den tidligere politimannen nekter for at boken har noe med rettssaken å gjøre.

Spesialenhetens leder Jan-Egil Presthus startet eksaminasjonen av Eirik Jensen tirsdag morgen. Han innledet med å spørre om hvorfor Jensen skrev boka «På innsiden av mitt politiliv». Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Spesialenhetens leder Jan-Egil Presthus startet eksaminasjonen av Eirik Jensen tirsdag morgen. Han innledet med å spørre om hvorfor Jensen skrev boka «På innsiden av mitt politiliv». Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Det har ikke noe med rettsaken å gjøre. Det er helt feil.

– Vi kan legge til grunn at det du skriver om ditt politiliv, det er en riktig fremstilling?

– Det er en bok. Det er et intervju. En bok blir aldri hundre prosent korrekt, sa han.

Spesialenheten mener imidlertid at boken er å anse som en forklaring i saken og at den kan brukes som et bevismateriale.

Les også: Elden kritisk til forklaring: – Hva er vitsen med å få råd da?

– Det var forlokkende

I boken skriver Jensen blant annet om da han på 80- og 90-tallet jobbet i den såkalte Uropatruljen, en jobb Jensen omtalte som «forlokkende». Formålet med arbeidet var å ødelegge narkotikamarkedene i Oslo. Aktiv oppsøking, spane på mistenkte og skremme vekk ungdom som sto fare for å bli misbrukere.

– Hva var så forlokkende med det? spurte Presthus.

– Det var forlokkende å ha forutsigbare arbeidsoppgaver, sa han.

Senere jobbet Jensen på spesialgruppen Omega, før han på 2000-tallet ble sjef for Oslo-politiets topphemmelige avdeling «Spesielle operasjoner» (SO).

Les også: Cappelen og Jensen: – Det dyret må aldri ut

– Et politi uten informasjon er et blindt politi

Jensen forklarte at de ansatte på SO skulle være best i landet når det gjaldt informasjon om torpedomiljøet, gjengmiljøet, MC-miljøet og ransmiljøet. Enheten håndterte det aller meste av informantbehandling i Oslo.

Frem til rundt 2010 var mye av den organiserte kriminalitet narkotikarelatert. Det endret seg i 2011.

– Det var da man begynte å se på arbeidslivskriminalitet. Det var der pengene var, sa han.

Da var informanter viktig i arbeidet med å ta de kriminelle.

– Et politi uten informasjon er et blindt politi, sa han.

Fra venstre: Aktor Lars Erik Alfheim, aktor Guro Glærum Kleppe og Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus i Oslo Tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Fra venstre: Aktor Lars Erik Alfheim, aktor Guro Glærum Kleppe og Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus i Oslo Tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Handler om erfaringer

Jensen innrømmet i retten at han ikke alltid har vært flink med å følge informantinstruksen - som han selv har vært med på å utarbeide. I instruksen står det at man skal være to personer når man snakker med informanter og at alt fra møtet skal skrives ned og dokumenteres.

Det skjedde ikke bestandig.

– Er det møter med Cappelen som ikke har ført til noen form for notoritet, spurte Presthus.

– Ja, det vil jeg si, svarte Jensen.

Informasjonen Jensen skal ha fått fra hasjbaronen Cappelen var ikke alltid presis, hevdet Jensen.

– Det handler om erfaringer, om pila peker i gal retning. Men det er mange notater som er beriket med ting som kommer fra Cappelen. Da holder de mål, men det er ikke alt som gjør det. Det kan være informasjon som det er vanskelig å verifisere, sa Jensen.

«Enkelte dager er det gunstig å være kriminell»

I boken er Jensen kritisk til at SO fikk et nasjonalt bistandsansvar, noe som førte til at mannskaper plutselig måtte reise til andre steder i Norge. Det førte til et «sort hull» i bemanningen.

«Likevel blir det i praksis sånn at enkelte dager og uker i året er det spesielt gunstig å være kriminell i Oslo politidistrikt. Faktisk ganske mange dager og uker i året.» skriver Jensen i sin egen bok.

Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Du skriver at det er uker i året det er spesielt gunstig å være kriminell, hva mener du med det?, spurte Presthus.

I utgangspunktet, når jeg ikke hadde egne folk, var det komplisert å drifte, sa han.

Les også: – Eirik kan ikke ha brukt opp pengene jeg har gitt ham

– Ingen varslingsplikt

Mens Jensen var leder for SO på starten av 2000-tallet ble det etablert et samarbeid mellom politiet og tollvesenet, det såkalte Politi Toll Oslo.

Hasjbaronen har blant annet hevdet at Jensen hadde kontroll på tolloperasjoner og tipset ham om når det var klart å smugle hasj over grensa.

I tingretten avviste både Jensen og ansatte i tolletaten at Jensen kunne ha slik informasjon.

– Det er ingen varslingsplikt fra tollvesenet til politiet, med mindre de etterspør operative ressurser. Vi fikk info om de hendelsene vi hadde en eller annen tilknytning til, sa Jensen.

Les også: Cappelen ville lure Jensen i felle

Korrigerte Spesialenheten

I retten skal Jensen forsvare seg mot tiltalen på korrupsjon og medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj, som Cappelen hevder han smuglet til Norge i årene 2004 til 2013.

Det knytter seg stor spenning til om den pensjonerte polititoppen (61) vil forklare seg annerledes enn han gjorde i Oslo tingrett. Der ble han ikke trodd av dommerne, som dømte ham til 21 års fengsel.

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan-Egil Presthus, startet utspørringen ved å vise til et hjelpedokument om Jensens ansettelsesforhold ved Oslo politidistrikt. Allerede der måtte Jensen korrigere flere av opplysningene.

Les også: Cappelen om truende telefonsamtale: – Han var fly forbanna

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:27 Ronaldo-dobbel sendte Juventus til topps20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien
Siste nytt
22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:27SportRonaldo-dobbel sendte Juventus til topps20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien
Populært