Meny

Eirik Jensen: – Vet ikke hva jeg skulle gjort uten den redningsplanken

Se video: Dette er Jensen/Cappelen-saken

Eirik Jensen måtte svare på spørsmål om sin mye omtalte selvbiografi. I boken står det mye om Jensen sine over tretti år i tjenesten.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): I 15 dager har hasjbaronen Gjermund Cappelen blitt utsatt for en knallhard utspørring i lagmannsretten. Tirsdag startet Spesialenheten grillingen av Eirik Jensen.

Sjefen for Spesialenheten, Jan-Egil Presthus, ønsket umiddelbart å spørre Jensen om hans mye omtalte selvbiografi «På innsiden av mitt politiliv».

Boken ble utgitt i 2015, ni måneder etter at Jensen ble løslat. Presthus ville ha svar på hvorfor Jensen ønsket å skrive boken.

– Det å skrive en bok var en pensjonistgreie. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten den redningsplanken, sa han og presiserte at arbeidet med boka startet før pågripelsen.

– Helt feil

Jensen forklarte at tiden i varetekt var slitsom og at han mentalt sett ikke orket å lese saksdokumenter.

– I Tingretten hadde jeg ikke lest et eneste dokument. Mediekjøret etter løslatelsen var kontinuerlig, spesielt fra VGs side, med lekkasjestoff fra Cappelens avhør. Det slet på meg, sa han.

Den tidligere politimannen nekter for at boken har noe med rettssaken å gjøre.

Spesialenhetens leder Jan-Egil Presthus startet eksaminasjonen av Eirik Jensen tirsdag morgen. Han innledet med å spørre om hvorfor Jensen skrev boka «På innsiden av mitt politiliv». Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Spesialenhetens leder Jan-Egil Presthus startet eksaminasjonen av Eirik Jensen tirsdag morgen. Han innledet med å spørre om hvorfor Jensen skrev boka «På innsiden av mitt politiliv». Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Det har ikke noe med rettsaken å gjøre. Det er helt feil.

– Vi kan legge til grunn at det du skriver om ditt politiliv, det er en riktig fremstilling?

– Det er en bok. Det er et intervju. En bok blir aldri hundre prosent korrekt, sa han.

Spesialenheten mener imidlertid at boken er å anse som en forklaring i saken og at den kan brukes som et bevismateriale.

Les også: Elden kritisk til forklaring: – Hva er vitsen med å få råd da?

– Det var forlokkende

I boken skriver Jensen blant annet om da han på 80- og 90-tallet jobbet i den såkalte Uropatruljen, en jobb Jensen omtalte som «forlokkende». Formålet med arbeidet var å ødelegge narkotikamarkedene i Oslo. Aktiv oppsøking, spane på mistenkte og skremme vekk ungdom som sto fare for å bli misbrukere.

– Hva var så forlokkende med det? spurte Presthus.

– Det var forlokkende å ha forutsigbare arbeidsoppgaver, sa han.

Senere jobbet Jensen på spesialgruppen Omega, før han på 2000-tallet ble sjef for Oslo-politiets topphemmelige avdeling «Spesielle operasjoner» (SO).

Les også: Cappelen og Jensen: – Det dyret må aldri ut

– Et politi uten informasjon er et blindt politi

Jensen forklarte at de ansatte på SO skulle være best i landet når det gjaldt informasjon om torpedomiljøet, gjengmiljøet, MC-miljøet og ransmiljøet. Enheten håndterte det aller meste av informantbehandling i Oslo.

Frem til rundt 2010 var mye av den organiserte kriminalitet narkotikarelatert. Det endret seg i 2011.

– Det var da man begynte å se på arbeidslivskriminalitet. Det var der pengene var, sa han.

Da var informanter viktig i arbeidet med å ta de kriminelle.

– Et politi uten informasjon er et blindt politi, sa han.

Fra venstre: Aktor Lars Erik Alfheim, aktor Guro Glærum Kleppe og Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus i Oslo Tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Fra venstre: Aktor Lars Erik Alfheim, aktor Guro Glærum Kleppe og Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus i Oslo Tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Handler om erfaringer

Jensen innrømmet i retten at han ikke alltid har vært flink med å følge informantinstruksen - som han selv har vært med på å utarbeide. I instruksen står det at man skal være to personer når man snakker med informanter og at alt fra møtet skal skrives ned og dokumenteres.

Det skjedde ikke bestandig.

– Er det møter med Cappelen som ikke har ført til noen form for notoritet, spurte Presthus.

– Ja, det vil jeg si, svarte Jensen.

Informasjonen Jensen skal ha fått fra hasjbaronen Cappelen var ikke alltid presis, hevdet Jensen.

– Det handler om erfaringer, om pila peker i gal retning. Men det er mange notater som er beriket med ting som kommer fra Cappelen. Da holder de mål, men det er ikke alt som gjør det. Det kan være informasjon som det er vanskelig å verifisere, sa Jensen.

«Enkelte dager er det gunstig å være kriminell»

I boken er Jensen kritisk til at SO fikk et nasjonalt bistandsansvar, noe som førte til at mannskaper plutselig måtte reise til andre steder i Norge. Det førte til et «sort hull» i bemanningen.

«Likevel blir det i praksis sånn at enkelte dager og uker i året er det spesielt gunstig å være kriminell i Oslo politidistrikt. Faktisk ganske mange dager og uker i året.» skriver Jensen i sin egen bok.

Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Du skriver at det er uker i året det er spesielt gunstig å være kriminell, hva mener du med det?, spurte Presthus.

I utgangspunktet, når jeg ikke hadde egne folk, var det komplisert å drifte, sa han.

Les også: – Eirik kan ikke ha brukt opp pengene jeg har gitt ham

– Ingen varslingsplikt

Mens Jensen var leder for SO på starten av 2000-tallet ble det etablert et samarbeid mellom politiet og tollvesenet, det såkalte Politi Toll Oslo.

Hasjbaronen har blant annet hevdet at Jensen hadde kontroll på tolloperasjoner og tipset ham om når det var klart å smugle hasj over grensa.

I tingretten avviste både Jensen og ansatte i tolletaten at Jensen kunne ha slik informasjon.

– Det er ingen varslingsplikt fra tollvesenet til politiet, med mindre de etterspør operative ressurser. Vi fikk info om de hendelsene vi hadde en eller annen tilknytning til, sa Jensen.

Les også: Cappelen ville lure Jensen i felle

Korrigerte Spesialenheten

I retten skal Jensen forsvare seg mot tiltalen på korrupsjon og medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj, som Cappelen hevder han smuglet til Norge i årene 2004 til 2013.

Det knytter seg stor spenning til om den pensjonerte polititoppen (61) vil forklare seg annerledes enn han gjorde i Oslo tingrett. Der ble han ikke trodd av dommerne, som dømte ham til 21 års fengsel.

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan-Egil Presthus, startet utspørringen ved å vise til et hjelpedokument om Jensens ansettelsesforhold ved Oslo politidistrikt. Allerede der måtte Jensen korrigere flere av opplysningene.

Les også: Cappelen om truende telefonsamtale: – Han var fly forbanna

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Kulturministeren vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 En uke med full bompengestrid for regjeringen05:51 Rekordmange ran i europeisk feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk
Siste nytt
07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00NorgeKulturministeren vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56NorgeKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53NorgeEn uke med full bompengestrid for regjeringen05:51VerdenRekordmange ran i europeisk feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51NorgeMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08NorgeIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38NorgeBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk
Populært