Meny

Eirik Jensen: – Vet ikke hva jeg skulle gjort uten den redningsplanken

Se video: Dette er Jensen/Cappelen-saken
Eirik Jensen måtte svare på spørsmål om sin mye omtalte selvbiografi. I boken står det mye om Jensen sine over tretti år i tjenesten.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): I 15 dager har hasjbaronen Gjermund Cappelen blitt utsatt for en knallhard utspørring i lagmannsretten. Tirsdag startet Spesialenheten grillingen av Eirik Jensen.

Sjefen for Spesialenheten, Jan-Egil Presthus, ønsket umiddelbart å spørre Jensen om hans mye omtalte selvbiografi «På innsiden av mitt politiliv».

Boken ble utgitt i 2015, ni måneder etter at Jensen ble løslat. Presthus ville ha svar på hvorfor Jensen ønsket å skrive boken.

– Det å skrive en bok var en pensjonistgreie. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten den redningsplanken, sa han og presiserte at arbeidet med boka startet før pågripelsen.

– Helt feil

Jensen forklarte at tiden i varetekt var slitsom og at han mentalt sett ikke orket å lese saksdokumenter.

– I Tingretten hadde jeg ikke lest et eneste dokument. Mediekjøret etter løslatelsen var kontinuerlig, spesielt fra VGs side, med lekkasjestoff fra Cappelens avhør. Det slet på meg, sa han.

Den tidligere politimannen nekter for at boken har noe med rettssaken å gjøre.

Spesialenhetens leder Jan-Egil Presthus startet eksaminasjonen av Eirik Jensen tirsdag morgen. Han innledet med å spørre om hvorfor Jensen skrev boka «På innsiden av mitt politiliv». Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Det har ikke noe med rettsaken å gjøre. Det er helt feil.

– Vi kan legge til grunn at det du skriver om ditt politiliv, det er en riktig fremstilling?

– Det er en bok. Det er et intervju. En bok blir aldri hundre prosent korrekt, sa han.

Spesialenheten mener imidlertid at boken er å anse som en forklaring i saken og at den kan brukes som et bevismateriale.

Les også:  Elden kritisk til forklaring: – Hva er vitsen med å få råd da?

– Det var forlokkende

I boken skriver Jensen blant annet om da han på 80- og 90-tallet jobbet i den såkalte Uropatruljen, en jobb Jensen omtalte som «forlokkende». Formålet med arbeidet var å ødelegge narkotikamarkedene i Oslo. Aktiv oppsøking, spane på mistenkte og skremme vekk ungdom som sto fare for å bli misbrukere.

– Hva var så forlokkende med det? spurte Presthus.

– Det var forlokkende å ha forutsigbare arbeidsoppgaver, sa han.

Senere jobbet Jensen på spesialgruppen Omega, før han på 2000-tallet ble sjef for Oslo-politiets topphemmelige avdeling «Spesielle operasjoner» (SO).

Les også: Cappelen og Jensen: – Det dyret må aldri ut

– Et politi uten informasjon er et blindt politi

Jensen forklarte at de ansatte på SO skulle være best i landet når det gjaldt informasjon om torpedomiljøet, gjengmiljøet, MC-miljøet og ransmiljøet. Enheten håndterte det aller meste av informantbehandling i Oslo.

Frem til rundt 2010 var mye av den organiserte kriminalitet narkotikarelatert. Det endret seg i 2011.

– Det var da man begynte å se på arbeidslivskriminalitet. Det var der pengene var, sa han.

Da var informanter viktig i arbeidet med å ta de kriminelle.

– Et politi uten informasjon er et blindt politi, sa han.

Fra venstre: Aktor Lars Erik Alfheim, aktor Guro Glærum Kleppe og Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus i Oslo Tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Handler om erfaringer

Jensen innrømmet i retten at han ikke alltid har vært flink med å følge informantinstruksen - som han selv har vært med på å utarbeide. I instruksen står det at man skal være to personer når man snakker med informanter og at alt fra møtet skal skrives ned og dokumenteres.

Det skjedde ikke bestandig.

– Er det møter med Cappelen som ikke har ført til noen form for notoritet, spurte Presthus.

– Ja, det vil jeg si, svarte Jensen.

Informasjonen Jensen skal ha fått fra hasjbaronen Cappelen var ikke alltid presis, hevdet Jensen.

– Det handler om erfaringer, om pila peker i gal retning. Men det er mange notater som er beriket med ting som kommer fra Cappelen. Da holder de mål, men det er ikke alt som gjør det. Det kan være informasjon som det er vanskelig å verifisere, sa Jensen.

«Enkelte dager er det gunstig å være kriminell»

I boken er Jensen kritisk til at SO fikk et nasjonalt bistandsansvar, noe som førte til at mannskaper plutselig måtte reise til andre steder i Norge. Det førte til et «sort hull» i bemanningen.

«Likevel blir det i praksis sånn at enkelte dager og uker i året er det spesielt gunstig å være kriminell i Oslo politidistrikt. Faktisk ganske mange dager og uker i året.» skriver Jensen i sin egen bok.

Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Du skriver at det er uker i året det er spesielt gunstig å være kriminell, hva mener du med det?, spurte Presthus.

I utgangspunktet, når jeg ikke hadde egne folk, var det komplisert å drifte, sa han.

Les også:  – Eirik kan ikke ha brukt opp pengene jeg har gitt ham

– Ingen varslingsplikt

Mens Jensen var leder for SO på starten av 2000-tallet ble det etablert et samarbeid mellom politiet og tollvesenet, det såkalte Politi Toll Oslo.

Hasjbaronen har blant annet hevdet at Jensen hadde kontroll på tolloperasjoner og tipset ham om når det var klart å smugle hasj over grensa.

I tingretten avviste både Jensen og ansatte i tolletaten at Jensen kunne ha slik informasjon.

– Det er ingen varslingsplikt fra tollvesenet til politiet, med mindre de etterspør operative ressurser. Vi fikk info om de hendelsene vi hadde en eller annen tilknytning til, sa Jensen.

Les også: Cappelen ville lure Jensen i felle

Korrigerte Spesialenheten

I retten skal Jensen forsvare seg mot tiltalen på korrupsjon og medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj, som Cappelen hevder han smuglet til Norge i årene 2004 til 2013.

Det knytter seg stor spenning til om den pensjonerte polititoppen (61) vil forklare seg annerledes enn han gjorde i Oslo tingrett. Der ble han ikke trodd av dommerne, som dømte ham til 21 års fengsel.

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan-Egil Presthus, startet utspørringen ved å vise til et hjelpedokument om Jensens ansettelsesforhold ved Oslo politidistrikt. Allerede der måtte Jensen korrigere flere av opplysningene.

Les også: Cappelen om truende telefonsamtale: – Han var fly forbanna

Populært