25 år siden attentatet:

Nygaard fornøyd med siktelser etter drapsforsøket på ham

<p>– Jeg håper politiet nå endelig kan greie å finne ut hvem som ville ta livet av meg, sier William Nygaard til NRK.</p>
– Jeg håper politiet nå endelig kan greie å finne ut hvem som ville ta livet av meg, sier William Nygaard til NRK.

William Nygaard (75) er lettet over at politiet har siktet flere personer for drapsforsøket mot ham i 1993. Salman Rushdie mener siktelsene er gode nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er lettet og fornøyd med utviklingen i saken, ikke minst at påtalemyndigheten og politiet sier at «handlingen fremstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet», uttaler tidligere forlagssjef Nygaard til NTB.

– Vi har ingen holdepunkter for at det er noe annet enn utgivelsen av «Sataniske vers» som er motivet, sier kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til NTB.

Hun legger til at de siktede er utenlandske statsborgere som ikke oppholder seg i Norge.

Ifølge NRK er den antatte skytteren blant de siktede. Etter det NRK forstår, tilhører de siktede et fundamentalistisk miljø, noe Nilssen ikke vil kommentere overfor NTB.

Dagbladet meldte tirsdag kveld at to personer er siktet i saken. Den ene skal ifølge avisen være fra Iran, mens den andre skal ha tilknytning til Libanon.

To dagers margin

Torsdag denne uken er det 25 år siden drapsforsøket. Da ville saken vært strafferettslig foreldet.

Det er imidlertid nylig iverksatt tiltak som innebærer at foreldelsesfristen brytes for de siktede. Derfor fortsetter etterforskningen, heter det i en pressemelding fra Kripos.

Ut fra etterforskningsmessige hensyn skulle politiet gjerne latt være å gå ut med informasjon om siktelsene nå, men Nilssen sier at de gjør det av hensyn til Nygaard og offentligheten om saken.

Fatwa

Nygaard var forlagssjef da Aschehoug ga ut Salman Rushdies bok «Sataniske vers» i april 1989. To måneder tidligere hadde Irans leder ayatolla Khomeini utstedt en fatwa som krevde at Rushdie måtte henrettes fordi boka ble oppfattet som blasfemisk mot islam.

Nå slår Kripos fast at det er en klar sammenheng.

Siktelsen lyder på overlagt drapsforsøk og angrep på sentrale samfunnsinteresser – i denne sammenheng ytringsfriheten.

Nygaard er glad for at Kripos fremhever at drapsforsøket fremstår som et angrep mot ytringsfriheten.

– Noen spør meg om jeg er lettet, men jeg føler også en bekreftelse. Jeg har alltid ment at skuddene mot meg handlet om fatwaen mot Salman Rushdie og hans bok. Andre spekulasjoner har jeg sett bort fra, sier Nygaard til VG.

Rushdie: – Gode nyheter

Salman Rushdie er glad for at Kripos nå har siktet personene for attentatforsøket

– Dette er gode nyheter. Man kan håpe at det nå endelig blir gjort fremskritt i denne 25 år gamle saken, sier Rushdie i en skriftlig uttalelse til NTB.

– Det er tilfredsstillende hvis saken blir løst. Men ikke minst er det svært viktig og tilfredsstillende at det samfunnspolitisk prinsipielle i saken blir så grundig understreket, uttaler Nygaard.

Hans advokat Vidar Strømme sier at bruken av paragraf 99a om angrep på sentrale samfunnsinteresser med en strafferamme på 21 år, vitner om at Riksadvokaten tar saken veldig alvorlig.

Fakta om attentatet mot William Nygaard

* 11. oktober 1993 ble forlagssjef William Nygaard i Aschehoug skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo.

* Gjerningsmannen ble ikke tatt, men det er alminnelig antatt at attentatet ble utført av en person som adlød en fatwa om å drepe alle som ga ut boken «Sataniske vers», noe Nygaards forlag gjorde.

* Saken ble henlagt i 2007, men etter kritikk mot politiet ble etterforskningen gjenopptatt i 2009.

* Flere personer ble i 2018 siktet for drapsforsøk, samt etter den gamle straffelovens paragraf 99 a, som omfatter angrep på sentrale samfunnsinteresser. Dette ble kjent få dager før saken blir foreldet.

Kilder: NRK, NTB

Flere tips

Nestleder Kjersti Løken Stavrum i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, der Nygaard er leder, mener at siktelsene er en seier for ytringsfriheten. Konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i Aschehoug slår fast at siktelsen er et tydelig signal om at ytringsfriheten står sterkt i Norge.

– Dette er et viktig budskap om støtte til alle som mottar trusler for det de skriver og sier. De er ikke blitt færre og truslene ikke mindre alvorlige på 25 år, sier Mads Nygaard, som er sønn av William Nygaard.

Kripos mottok tirsdag flere tips i saken og oppfordrer de som måtte ha informasjon, til å ta kontakt. De understreker at etterforskningen vil bli tidkrevende, og at norsk politi vil trenge bistand fra politiet i andre land.

– Målet er å føre saken for en norsk domstol, sier Ida Dahl Nilssen.

Fakta om William Nygaard

* Norsk siviløkonom og forlegger. Administrerende direktør i Aschehoug forlag fra 1974 til 2010, da han gikk av med pensjon.

* Skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo 11. oktober 1993. Attentatet settes i sammenheng med Aschehougs utgivelse av Salman Rushdie bok «Sataniske vers».

* Tildelt stiftelsen Fritt Ords pris i 1994 for innsatsen for ytringsfriheten.

* Formann i Den norske Forleggerforening 1987–90. Styreleder i NRK fra 2010 til 2014. Nåværende leder i Norske PEN.

Kilde: Store Norske Leksikon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært