I løpet av 30 minutter syklet 49 personer på rødt lys

ABC Nyheter filmet ett kryss i Oslo sentrum en tilfeldig mandag i september i rushtiden. I løpet av 30 minutter syklet 49 syklister på rødt. Se video over.

– Det er et urovekkende høyt tall. Det er mange som tar en unødvendig stor risiko ved å sykle på rødt, mener Trafikksikkerhetsforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget har vedtatt at det skal være et mål at sykkelandelen på landsbasis skal være på minst 8 prosent. I byene er målet at reiser på sykkel innen 2029 skal utgjøre 20 prosent av alle reiser.

Sykkeltrafikken i Oslo har gått kraftig opp de siste årene. Samtidig har antallet hardt skadde og drepte i trafikkulykker som involverer sykler i storbyene økt med 66 prosent fra tidsperioden 2004-2007 til tidsperioden 2014-2017, ifølge tall fra Statens Vegvesen.

ABC Nyheter rigget opp et kamera i lyskrysset Prinsens gate/Kirkegata i Oslo sentrum mandag ettermiddag. Mellom klokken 15.30 og 16.00 fanget kameraet opp hele 49 syklister som syklet over krysset på rødt lys. Det utgjør 32 prosent av de totalt 153 syklistene som passerte.

Krysset er bare ett av mange lignende lyskryss i Kvadraturen hvor syklister ferdes hyppig.

– Da bryter du trafikkreglene bevisst

Åtte av syklistene som krysset på rødt fikk spørsmål om hvorfor de valgte å ta risikoen. Seks ville ikke svare. En sa hun ikke trodde det var rødt lys. En annen sa: – Fordi det ikke kom noen bil.

– Jeg vet at det har vært en aksept for å sykle på rødt lys blant noen syklister. Man kikker seg for, og hvis det er klart, så sykler man uansett, sier daglig leder i Trafikksikkerhetforeningen, Geirr Tangstad-Holda til ABC Nyheter.

Han synes tallet ABC Nyheter presenterer er urovekkende høyt.

– Det er mange som tar unødvendig risiko og sykler over krysset, selv om det kommer biler.

Guro Ranes er trafikksikkerhetsdirektør i Statens vegvesen. Hun understreker at trafikkreglene gjelder alle, og det er viktig at de blir fulgt av alle.

– Jeg tror ikke du trenger å ha førerkort for å vite at det ikke er lov å sykle på rødt lys. Da bryter du trafikkreglene bevisst. Disse bevisste bruddene på regelverk er en utfordring på samme måte som at vi ikke bruker bilbelte eller kjører altfor fort. Det er bevisste valg vi ikke oppfordrer til på noen måte. Du utsetter deg selv og andre for stor fare, sier Ranes til ABC Nyheter.

Aktuelt: Oslo bysykkel har mer enn tredoblet antallet unike brukere på tre år

«Del veien»

I dag bruker rundt 96 prosent av nordmenn bilbelte, mye takket være holdningskampanjer. ABC Nyheters stikkprøve av Oslos sykkeltrafikk gir en klar indikasjon på at langt færre enn 96 prosent av hovedsstadens syklister følger trafikkreglene.

Det er mange årsaker til den positive utviklingen, sier trafikksikkerhetsdirektør i Statens vegvesen, Guro Ranes. Foto: Knut Opeide.
Det er mange årsaker til den positive utviklingen, sier trafikksikkerhetsdirektør i Statens vegvesen, Guro Ranes. Foto: Knut Opeide.

– Det betyr at her er det en jobb å gjøre når det gjelder holdninger. Alle vet at de ikke skal sykle på rødt lys. Vi må få flere til å la være. I det kontinuerlige arbeidet vårt med trafikksikkerhet er det stadig nye problemstillinger som løftes fram. Det med sykkel står høyt på vår agenda. Det er ønsket politikk å få flere til å sykle. Økningen må skje så sikkert som mulig, sier Ranes.

Statens vegvesen jobber kontinuerlig med å vurdere hva slags kampanjetema de skal prioritere. Den pågående lampanjen «Del veien» handler om at mange trafikkantgrupper som syklister og bilister ofte deler det samme arealet, og derfor må ta hensyn til hverandre og følge de samme spillereglene.

På spørsmål om det blir aktuelt med en kampanje som er rettet spesifikt mot syklister som sykler på rødt lys, sier Ranes at det er noe vegvesenet vil ta med seg inn i det videre arbeidet med mulige nye kampanjetema.

Les også: Stadig flere bruker sykkelen til transport

– Forsvarer nærmest lovbrudd

Geirr Tangstad-Holda i Trafikksikkerhetforeningen er en aktiv Twitter-bruker med nesten 5000 følgere, blant dem mange syklister.

Geirr Tangstad-Holda er daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen. Foto: Trafikksikkerhetsforeningen
Geirr Tangstad-Holda er daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen. Foto: Trafikksikkerhetsforeningen

– Den adferden enkelte syklister har på Twitter er ganske aggressiv. De forsvarer nærmest slike lovbrudd i trafikken som å sykle på rødt lys. Når jeg uttaler meg her, så vet jeg at jeg vil få mange sinte reaksjoner fra dem. Men dette handler om å ta vare på andre mennesker og vise omsorg for dem. Trafikken skal være trygg for alle.

Å sykle på rødt lys er forbudt, og Tangstad-Holda mener politiet må gjøre mer for å håndheve loven.

– Jeg ønsker virkelig at politiet og andre ansvarlige kan kjøre i gang noen aksjoner og kampanjer, og slå hardt ned på dette. Vi er nødt til å gjøre noe. Det gir et tydelig signal til alle oss som er ute på sykkel om regelene blir håndhevet strengere. Da blir det forhåpentligvis flere som følger dem.

Les også: Ekspressykkelvei borte fra E18-planer

Politiet: Kan ikke prioriteres

Aslaug Røhne, presserådgiver i Oslo politidistrikt, sier at de ikke har kapasitet til å prioritere problemstillingen høyt.

– Det går på politiske prioriteringer av politiets midler. Det er ikke noe vi kan bestemme å prioritere sånn sett. Syklister som kjører på rødt lys er farlig og dumt. Men hvis politibetjenter må prioritere mellom et selvmord og noen som sykler på rødt lys, så vil jo selvmordet bli prioritet. Det er en prioriteringssak som alt annet i politiet, sier Røhne til ABC Nyheter.

Hun legger til at dersom politiet ser noen som sykler på rødt, så kan de bli ilagt heftige bøter.

– Dette er noe politiet ser alvorlig på, men vi spiller ikke noen nøkkelrolle. Det er Statens vegvesen som har ansvar for å gjennomføre kampanjer og annet forebyggende arbeid. At folk tar sjansen på å sykle på rødt lys, det er litt rart. Det er livsfarlig i trafikken i Oslo å sykle på rødt lys.

Harald Bøhler leder straffesaksseksjonen i Politidirektoratet (POD). Han skriver i en e-post til ABC Nyheter at POD kan vurdere og foreslå tiltak basert på generelle utviklingstrekk i samfunnet.

– Når det gjelder den konkrete problemstillingen ABC Nyheter spør om, har vi så langt ikke informasjon som tilsier behov for ekstraordinære tiltak, skriver Bøhler.

Videre skriver han at innenfor straffesaksområdet er PODs prioriteringer å øke innsatsen mot vold og overgrep mot barn og unge og særlig sårbare grupper, styrke arbeidet med arbeidslivskriminalitet og ha fokus på retur og grense- og territorialkontroll.

– Vi forventer at politidistriktene iverksetter tiltak når lokale forhold tilsier at det er nødvendig.

Les også: Menn i «midtlivskrise» sykler fortest

Kommunen tror tilrettelegging har skylda

Liv Jorun Andenes er konstituert direktør for Sykkelprosjektet i Oslo kommune, en kommune med store sykkelambisjoner. Hun tror det høye antallet syklister som krysset på rødt lys, henger sammen med dårlig sykkeltilrettelegging.

Liv Jorun Andenes er konstituert sjef for Sykkelprosjektet i Oslo kommune. Foto: Privat
Liv Jorun Andenes er konstituert sjef for Sykkelprosjektet i Oslo kommune. Foto: Privat

– Syklister skal, som alle andre trafikanter, følge trafikkreglene. Når det er sagt, så henger Norge fremdeles milevis etter land vi liker å sammenligne oss med når det gjelder sykkeltilrettelegging, trafikkopplæring og utforming av regelverk. Dette påvirker selvsagt sykkelkulturen vår negativt; når man ofte opplever å ikke bli godt nok ivaretatt av systemet, da senkes lista for å bryte reglene. Det er vår oppgave å sørge for at trafikkregulerende tiltak ikke oppleves som unødvendige, noe som kanskje er tilfelle i dette konkrete eksempelet, skriver Andenes i en e-post til ABC Nyheter.

Direktøren for Sykkelprosjektet forteller at de gjennomfører målrettede kampanjer og støtter aktiviteter som bidrar til å bygge sykkelkultur. Hun mener imidlertid at en bedre infrastruktur er det viktigste tiltaket for å få syklister til å overholde trafikkreglene.

– Etter hvert som Oslo får et sammenhengende og trygt sykkelveinett i hele byen vil også sykkelkulturen endre seg. Det er ikke uten grunn at københavnsk sykkelkultur ofte blir trukket frem som et eksempel til etterfølgelse i den norske sykkeldebatten; i denne byen er nemlig også sykkelveinettet i verdensklasse.

Morgan Andersson, generalsekretær i Syklistenes Landsforening trekker fram noen konkrete infrastruktur-tiltak han ønsker seg i storbyene.

– Flere kryss må utformes med egne lyssignal for syklister, hvor syklisten får grønt før øvrig trafikk. Da flyter trafikken bedre, også for bilistene, og redusere risikoen for de som sykler. Sykkelbokser i flere kryss vil også gi bedre oversikt for de kjørende og gi økt trygghetsfølelse for de syklende, sier Andersson til ABC Nyheter.

Les også: Flere dropper bil og velger elsykkel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Hetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Sterke bilder: Gris kastet hylende fra 70 meter høy bro11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet
Siste nytt
11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01PengerTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenHetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenSterke bilder: Gris kastet hylende fra 70 meter høy bro11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet
Populært