Meny

I løpet av 30 minutter syklet 49 personer på rødt lys

ABC Nyheter filmet ett kryss i Oslo sentrum en tilfeldig mandag i september i rushtiden. I løpet av 30 minutter syklet 49 syklister på rødt. Se video over.

– Det er et urovekkende høyt tall. Det er mange som tar en unødvendig stor risiko ved å sykle på rødt, mener Trafikksikkerhetsforeningen.

Stortinget har vedtatt at det skal være et mål at sykkelandelen på landsbasis skal være på minst 8 prosent. I byene er målet at reiser på sykkel innen 2029 skal utgjøre 20 prosent av alle reiser.

Sykkeltrafikken i Oslo har gått kraftig opp de siste årene. Samtidig har antallet hardt skadde og drepte i trafikkulykker som involverer sykler i storbyene økt med 66 prosent fra tidsperioden 2004-2007 til tidsperioden 2014-2017, ifølge tall fra Statens Vegvesen.

ABC Nyheter rigget opp et kamera i lyskrysset Prinsens gate/Kirkegata i Oslo sentrum mandag ettermiddag. Mellom klokken 15.30 og 16.00 fanget kameraet opp hele 49 syklister som syklet over krysset på rødt lys. Det utgjør 32 prosent av de totalt 153 syklistene som passerte.

Krysset er bare ett av mange lignende lyskryss i Kvadraturen hvor syklister ferdes hyppig.

– Da bryter du trafikkreglene bevisst

Åtte av syklistene som krysset på rødt fikk spørsmål om hvorfor de valgte å ta risikoen. Seks ville ikke svare. En sa hun ikke trodde det var rødt lys. En annen sa: – Fordi det ikke kom noen bil.

– Jeg vet at det har vært en aksept for å sykle på rødt lys blant noen syklister. Man kikker seg for, og hvis det er klart, så sykler man uansett, sier daglig leder i Trafikksikkerhetforeningen, Geirr Tangstad-Holda til ABC Nyheter.

Han synes tallet ABC Nyheter presenterer er urovekkende høyt.

– Det er mange som tar unødvendig risiko og sykler over krysset, selv om det kommer biler.

Guro Ranes er trafikksikkerhetsdirektør i Statens vegvesen. Hun understreker at trafikkreglene gjelder alle, og det er viktig at de blir fulgt av alle.

– Jeg tror ikke du trenger å ha førerkort for å vite at det ikke er lov å sykle på rødt lys. Da bryter du trafikkreglene bevisst. Disse bevisste bruddene på regelverk er en utfordring på samme måte som at vi ikke bruker bilbelte eller kjører altfor fort. Det er bevisste valg vi ikke oppfordrer til på noen måte. Du utsetter deg selv og andre for stor fare, sier Ranes til ABC Nyheter.

Aktuelt: Oslo bysykkel har mer enn tredoblet antallet unike brukere på tre år

«Del veien»

I dag bruker rundt 96 prosent av nordmenn bilbelte, mye takket være holdningskampanjer. ABC Nyheters stikkprøve av Oslos sykkeltrafikk gir en klar indikasjon på at langt færre enn 96 prosent av hovedsstadens syklister følger trafikkreglene.

Det er mange årsaker til den positive utviklingen, sier trafikksikkerhetsdirektør i Statens vegvesen, Guro Ranes. Foto: Knut Opeide.
Det er mange årsaker til den positive utviklingen, sier trafikksikkerhetsdirektør i Statens vegvesen, Guro Ranes. Foto: Knut Opeide.

– Det betyr at her er det en jobb å gjøre når det gjelder holdninger. Alle vet at de ikke skal sykle på rødt lys. Vi må få flere til å la være. I det kontinuerlige arbeidet vårt med trafikksikkerhet er det stadig nye problemstillinger som løftes fram. Det med sykkel står høyt på vår agenda. Det er ønsket politikk å få flere til å sykle. Økningen må skje så sikkert som mulig, sier Ranes.

Statens vegvesen jobber kontinuerlig med å vurdere hva slags kampanjetema de skal prioritere. Den pågående lampanjen «Del veien» handler om at mange trafikkantgrupper som syklister og bilister ofte deler det samme arealet, og derfor må ta hensyn til hverandre og følge de samme spillereglene.

På spørsmål om det blir aktuelt med en kampanje som er rettet spesifikt mot syklister som sykler på rødt lys, sier Ranes at det er noe vegvesenet vil ta med seg inn i det videre arbeidet med mulige nye kampanjetema.

Les også: Stadig flere bruker sykkelen til transport

– Forsvarer nærmest lovbrudd

Geirr Tangstad-Holda i Trafikksikkerhetforeningen er en aktiv Twitter-bruker med nesten 5000 følgere, blant dem mange syklister.

Geirr Tangstad-Holda er daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen. Foto: Trafikksikkerhetsforeningen
Geirr Tangstad-Holda er daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen. Foto: Trafikksikkerhetsforeningen

– Den adferden enkelte syklister har på Twitter er ganske aggressiv. De forsvarer nærmest slike lovbrudd i trafikken som å sykle på rødt lys. Når jeg uttaler meg her, så vet jeg at jeg vil få mange sinte reaksjoner fra dem. Men dette handler om å ta vare på andre mennesker og vise omsorg for dem. Trafikken skal være trygg for alle.

Å sykle på rødt lys er forbudt, og Tangstad-Holda mener politiet må gjøre mer for å håndheve loven.

– Jeg ønsker virkelig at politiet og andre ansvarlige kan kjøre i gang noen aksjoner og kampanjer, og slå hardt ned på dette. Vi er nødt til å gjøre noe. Det gir et tydelig signal til alle oss som er ute på sykkel om regelene blir håndhevet strengere. Da blir det forhåpentligvis flere som følger dem.

Les også: Ekspressykkelvei borte fra E18-planer

Politiet: Kan ikke prioriteres

Aslaug Røhne, presserådgiver i Oslo politidistrikt, sier at de ikke har kapasitet til å prioritere problemstillingen høyt.

– Det går på politiske prioriteringer av politiets midler. Det er ikke noe vi kan bestemme å prioritere sånn sett. Syklister som kjører på rødt lys er farlig og dumt. Men hvis politibetjenter må prioritere mellom et selvmord og noen som sykler på rødt lys, så vil jo selvmordet bli prioritet. Det er en prioriteringssak som alt annet i politiet, sier Røhne til ABC Nyheter.

Hun legger til at dersom politiet ser noen som sykler på rødt, så kan de bli ilagt heftige bøter.

– Dette er noe politiet ser alvorlig på, men vi spiller ikke noen nøkkelrolle. Det er Statens vegvesen som har ansvar for å gjennomføre kampanjer og annet forebyggende arbeid. At folk tar sjansen på å sykle på rødt lys, det er litt rart. Det er livsfarlig i trafikken i Oslo å sykle på rødt lys.

Harald Bøhler leder straffesaksseksjonen i Politidirektoratet (POD). Han skriver i en e-post til ABC Nyheter at POD kan vurdere og foreslå tiltak basert på generelle utviklingstrekk i samfunnet.

– Når det gjelder den konkrete problemstillingen ABC Nyheter spør om, har vi så langt ikke informasjon som tilsier behov for ekstraordinære tiltak, skriver Bøhler.

Videre skriver han at innenfor straffesaksområdet er PODs prioriteringer å øke innsatsen mot vold og overgrep mot barn og unge og særlig sårbare grupper, styrke arbeidet med arbeidslivskriminalitet og ha fokus på retur og grense- og territorialkontroll.

– Vi forventer at politidistriktene iverksetter tiltak når lokale forhold tilsier at det er nødvendig.

Les også: Menn i «midtlivskrise» sykler fortest

Kommunen tror tilrettelegging har skylda

Liv Jorun Andenes er konstituert direktør for Sykkelprosjektet i Oslo kommune, en kommune med store sykkelambisjoner. Hun tror det høye antallet syklister som krysset på rødt lys, henger sammen med dårlig sykkeltilrettelegging.

Liv Jorun Andenes er konstituert sjef for Sykkelprosjektet i Oslo kommune. Foto: Privat
Liv Jorun Andenes er konstituert sjef for Sykkelprosjektet i Oslo kommune. Foto: Privat

– Syklister skal, som alle andre trafikanter, følge trafikkreglene. Når det er sagt, så henger Norge fremdeles milevis etter land vi liker å sammenligne oss med når det gjelder sykkeltilrettelegging, trafikkopplæring og utforming av regelverk. Dette påvirker selvsagt sykkelkulturen vår negativt; når man ofte opplever å ikke bli godt nok ivaretatt av systemet, da senkes lista for å bryte reglene. Det er vår oppgave å sørge for at trafikkregulerende tiltak ikke oppleves som unødvendige, noe som kanskje er tilfelle i dette konkrete eksempelet, skriver Andenes i en e-post til ABC Nyheter.

Direktøren for Sykkelprosjektet forteller at de gjennomfører målrettede kampanjer og støtter aktiviteter som bidrar til å bygge sykkelkultur. Hun mener imidlertid at en bedre infrastruktur er det viktigste tiltaket for å få syklister til å overholde trafikkreglene.

– Etter hvert som Oslo får et sammenhengende og trygt sykkelveinett i hele byen vil også sykkelkulturen endre seg. Det er ikke uten grunn at københavnsk sykkelkultur ofte blir trukket frem som et eksempel til etterfølgelse i den norske sykkeldebatten; i denne byen er nemlig også sykkelveinettet i verdensklasse.

Morgan Andersson, generalsekretær i Syklistenes Landsforening trekker fram noen konkrete infrastruktur-tiltak han ønsker seg i storbyene.

– Flere kryss må utformes med egne lyssignal for syklister, hvor syklisten får grønt før øvrig trafikk. Da flyter trafikken bedre, også for bilistene, og redusere risikoen for de som sykler. Sykkelbokser i flere kryss vil også gi bedre oversikt for de kjørende og gi økt trygghetsfølelse for de syklende, sier Andersson til ABC Nyheter.

Les også: Flere dropper bil og velger elsykkel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende
Siste nytt
09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende
Populært