Meny

Cappelen om kaotisk år før pågripelsen: – Mottok hasj for å være «gem»

Bildene viser narkotikaen som ble funnet i et depot tilhørende Gjermund Cappelen og hans nettverk. Foto: NTB scanpix / Politiet

Samme år Gjermund Cappelen ble pågrepet skal han ha smuglet inn 1,2 tonn hasj til Norge.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Etter seks dager med utspørringer har hasjbaronen Gjermund Cappelen kommet til 2013, året han ble pågrepet av politiet hjemme i Bærum.

Fra vitneboksen forklarte Cappelen om mange innførsler det året.

– Det var et kaotisk år med mange innførsler, sa Cappelen.

Cappelen er tiltalt for i alt syv innførsler på til sammen snaue 1,2 tonn hasj i 2013. Det samme året mister han en last på 186 kilo hasj i Sverige.

Les også: Cappelen: – Jeg er på gyngende grunn

Fant håndskrevet kart

Den 24. mai ble to danske personbiler stoppet av en politipatrulje på en rasteplass i Dalsland i Sverige. I en av bilene ble det funnet 186 kilo hasj. I den andre bilen satt det personer med tilknytning til MC-klubben Bandidos, som skal ha opptrådt som følgebil for narkotransporten.

Politiet mener hasjen var på vei til Norge for å bli kjøpt av Cappelen og hans nettverk.

Dette er kartet som ble funnet i en av bilene som ble stoppet av politiet i Sverige. Foto: Svensk politi

I en av bilene fant politiet et håndskrevet kart hvor hasjen skulle leveres. I retten forklarte Cappelen at det var han som hadde tegnet kartet.

– Det skulle aldri ha ligget der. Jeg ba om at informasjonen ikke skulle deles ut. Det er mitt fingeravtrykk og DNA på det, sa Cappelen.

Les også: – Hele livet mitt hadde rast sammen. Det var krise og katastrofe

– Så amatørmessig

– Da jeg har tegnet tidligere har en annen person måtte tegne det samme kartet, for at mitt DNA ikke skulle være der. Det var en glipp at det ikke skjedde denne gangen.

Han forklarte at det er uvanlig å bruke bil til å transportere så mye hasj, men at han ikke kjente til personene som fraktet stoffet.

– Jeg var ikke klar over at det skulle være så amatørmessig. Trodde det skulle være mer profesjonelt, sa han.

Juryen i sal 250 Oslo Tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Tegnet av Ane Hem Foto: Ane Hem / NTB scanpix

Cappelen fortalte at det i politirapporter har kommet frem at hasjen ikke lå godt skjult i bilen, og at en betjent luktet narkotikaen.

– For å si det sånn, så trengte man ikke være hund for å lukte hasjen der, sa han.

Informert av danskene

Det tok ifølge Cappelen lang tid før han fikk vite av narkotikaen hadde blitt beslaglagt av politiet. Det skal ha vært de danske leverandørene som informerte om beslaget.

– Eirik fant ikke ut av dette på lang tid. Det gikk flere uker før jeg fikk klarhet i dette fra hans side, hevdet Cappelen.

– Hva formidlet han i den forbindelse?, spurte aktor.

– Det tok i alle fall lang tid før han fikk høre om det. Det var ikke noe som kunne knyttes til meg i den saken. Det var en svensk sak, egentlig. Kartet ble funnet og det hadde sikkert vært kontakt med Norge, men det kom ikke noe informasjon på lang tid til ham, sa Cappelen.

– Ble du engstelig? spurte aktor.

– Nei, egentlig ikke, svarte Cappelen

– Hvorfor ikke?, ville aktor vite.

– Fordi jeg ikke kjente personene som fraktet hasjen. Jeg var ikke så veldig bekymret for det. Hvis det skulle bli en massiv etterforskning i Oslo hadde Eirik fått vite om det, forklarte Cappelen.

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Cappelen om politirapport-bidrag: – Det var sånn vi holdt på, være frekkere enn frekkest og lure og bedra

Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ville være litt «gem»

Ved tre anledninger, i mars, juli og september, mottok Cappelen blant annet 50 kilo hasj fra Danmark.

Hasj han etter eget utsagt egentlig ikke trengte.

– En leverandør fra Danmark tok kontakt og spurte om jeg ville ta imot tre leveranser. Jeg hadde allerede fått store leveranser, så jeg trengte det egentlig ikke, men jeg gjorde det vel for å være litt gem (ålreit, jour.arm), sa Cappelen.

Den siste innførselen skal ha skjedd 14. november, da nesten 320 kilo hasj rullet inn over grensen.

Les også: Jensen i SMS til Cappelen: «Har du opplevd noen forventede mirakler ennå?»

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært