Jensen om informantenes liv:

– De har slitasjeskader og har levd et fryktelig dobbeltliv

Eirik Jensen under ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
Eirik Jensen under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Eirik Jensen åpner opp om hvordan politiet jobber med informanter, og innrømmer i retten tirsdag at han ikke bestandig har fulgt informantinstruksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Tirsdag åpnet narkotiltalte Eirik Jensen sin frie forklaring i Borgarting Lagmannsrett med å fortelle om politiets informantvirksomhet.

– Det er to måter å samle informasjon på. Vi prater med mennesker, eller teknisk innhenting av informasjon. Politiet legger frem sine bevis, og må også forklare i retten hvordan bevisene er innhentet, sier han.

Jensen forklarte at han ikke ønsker å blottlegge politiets arbeidsmetoder, men at kriminelle alltid har fulgt med på arbeidet.

– Kriminelle følger med på politiets arbeidsmetoder i rettssakene de sitter i, og de vet hva de ikke skal gjøre i fremtiden. De får et godt innblikk i hvordan politiet jobber. Informantbehandlingen handler om til dels kynisk bruk av mennesker, sier han.

Les også: Eirik Jensen: – Politiet må leve med at informanter er kriminelle

– Et fryktelig dobbeltliv

De kriminelle har forskjellige grunner til å gi informasjon til politiet. Ifølge Jensen gir alle informanter og kilder informasjon frivillig.

– De har slitasjeskader og har levd et fryktelig dobbeltliv. Noen synes det er veldig spennende å samarbeide med politiet, mens andre sikkert har mange forskjellige motiver for å gi informasjon.

Juryen ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Tegnet av Ane Hem Foto: Ane Hem / NTB scanpix
Juryen ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Tegnet av Ane Hem Foto: Ane Hem / NTB scanpix

Ingen kriminelle får immunitet, ifølge den tidligere sjefen for «Spesielle Operasjoner».

– Det er ikke noe som heter «immunitet». Informanten må stå for den kriminaliteten som han eller hun gjør, sier han.

Jensen forklarte at en informant aldri skal fotograferes eller være nevnt i spaningsrapporter. Får de kriminelle nyss i at noe ikke stemmer, begynner de å lete etter synderen med en gang.

Les også: – De verste er ofte de beste

Film og gudfedre

Tunge kriminelle miljøer i Norge har egne metoder for å teste og sjekke om nye bekjente eller samarbeidspartnere jobber med politiet.

– Det er som på film. Det nytter ikke å ringe politiet når du sitter på en stol og folk snakker hardt til deg mens de går inn på kontaktlisten på mobilen din, sier han.

Det er derfor viktig for informantene at de har øvd inn en dekkhistorie. Politiet jobber alltid med å få kontakt med maktpersoner i de kriminelle miljøene, opplyser Jensen.

– Vi jakter alltid på de mest interessante. Her må man ha informanter som peker på dem som blir omtalt som «gudfedre», personer med makt eller personer i posisjon, sier han.

Les også: Eirik Jensen: – Det gikk en liten faen i meg

(Saken fortsetter under videoen)

Innrømmet brudd på instruks

Jensen innrømmet i retten at han ikke alltid har vært flink med å følge informantinstruksen - som han selv har vært med på å utarbeide.

– Jeg har fulgt den i mange tilfeller, men ikke alltid. Jeg velger derfor å si at jeg har brutt den, sier han.

Og følger opp:

– Det er ikke bare med Cappelen at jeg har gjort noen veivalg. Jeg står for de veivalgene.

I instruksen står det at man skal være to personer når man snakker med informanter og at alt fra møtet skal skrives ned og dokumenteres.

Det erkjenner Jensen at det ikke alltid har vært.

– Drar man alene skal man varsle sin nærmeste leder. Man skal også skrive en logg. Der står det kun at man dro ut, det er mistenkelig, sier han.

Av og til skal det ha vært gode grunner til ikke alltid å følge instruksen.

– Jeg har fått lov av mine sjefer til å jobbe sånn, personer som betyr noe i norsk politi. Enkelte personer av det tunge kaliberet liker ikke at det dukker opp to politifolk for å snakke med dem. Enkelte informanter stoler kun på én. Dette er et samspill, tuftet på soleklare avtaler og tillit, sa Jensen.

Les også: Cappelens forsvarer: – Det er overhodet ikke nok!

– Cappelen er en likanes fyr

I 1993 fikk Jensen et varsel fra en kollega om at han hadde kommet over en person som kunne være interessant for politiet. Mannen viste seg å være den medtiltalte bærumsmannen Gjermund Cappelen.

– Cappelen er en slags miljøinformant som ligger og vaker, som gjedda i sivet. Han velger ut informasjon som er interessant, men gjerne kommer fra andre.

(Saken fortsetter under bildet)

Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I retten overrasket Jensen med å snakke om Cappelen i positive ordlag.

– Cappelen er en likanes fyr. Jeg har ingenting negativt å si om Cappelen annet enn det som angår denne saken, sier Jensen.

Les også: Eirik Jensen gir innblikk i hemmelig prosjekt

– Det var heftige greier

Fra 1994 til 1997 hadde Cappelen er heroinmisbruk. På den tiden mener Jensen arbeidet med Cappelen gikk for langt.

I samråd med ledelsen i Oslo-politiet ble det bestemt å sende Cappelen til avrusning i Spania med Jensen som følge.

Eirik Jensen forklarer seg i rettssal 250. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Eirik Jensen forklarer seg i rettssal 250. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det ble en del personlige ting. Jeg grep inn da han var narkoman fordi faren hans tryglet om hjelp. Alle som har erfaring med rus vet at det er heftige greier når det er snakk om heroin. Det var ikke trivelig da det sto på, sier han.

Les også: – Jensen felt av en notorisk løgner

– Etterkrigstidens beste informant

Til tross for rusmisbruket forsto Jensen at Cappelen hadde stort potensiale, men endret statusen hans i informasjonsregisteret fra aktiv informant til kilde.

– Han hadde innsikt i en verden som var lukket for politiet. Mye at det vi fikk var veldig bra. Cappelen har vært en av mine viktigste innenfor organisert kriminalitet. Jeg har tidligere brukt det svulstige begrepet: «etterkrigstidens beste informant», sier han.

Etter avrusningen i Spania hadde Cappelen en god periode.

– Cappelen var spesiell, og han fikk særbehandling. Det må veies opp mot betydningen av det han kom med gjennom årenes løp, sier Jensen.

Les også: Jensens eneste ord til Cappelen: – Du kommer til å bli ofret

– Ingen signaler om «Baronen Cappelen»

Etter å ha ligget brakk noen år, ble forholdet gjenopptatt på begynnelsen av 2000-tallet. Da var Cappelen kommet på beina, drev tilsynelatende hederlig, men var fortsatt interessert i å være informant.

I årene før pågripelsen i 2013, skal narkobaronen ha fortalt Jensen at han hadde slått seg opp på eiendomsmarkedet, i tillegg til at han drev med salg av kunst og biler.

– Cappelen hadde ambisjoner om å få livet på skinner. Skaffe seg en stabil inntekt og holde familien samlet. Det var ingenting der ute som signaliserte at Cappelen var «Baronen Cappelen».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase
Siste nytt
17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase
Populært