Jaquesson delte privat bilde av transperson uten tillatelse: – Fy fader så nedrig

<p>Kari Jaquesson får kritikk for delingen av dette bildet. Bildet ble senere slettet da hun ble gjort oppmerksom på at hun trengte tillatelse til å dele bildet.</p>
Kari Jaquesson får kritikk for delingen av dette bildet. Bildet ble senere slettet da hun ble gjort oppmerksom på at hun trengte tillatelse til å dele bildet. Foto: Skjermdump

Kari Jaquesson møter motstand etter å ha delt et bilde av en transperson med teksten: «Her er en av dem. Dette er en «kvinne» ifølge ham selv.»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feminist Kari Jaquesson har engasjert seg i en pågående debatt om kjønn, transidentitet og feminisme.

En lovendring fra 1. juli 2016 om endring av juridisk kjønn er bakgrunnen for debatten. Jaquesson har blant annet skrevet et debattinnlegg i Dagbladet om saken, hvor hun omtaler trans som mote.

– Jeg har delt kronikker om den nye loven om kjønnsskifte på min Facebook-side. Loven tillater nå at man kan skifte juridisk kjønn ved rett og slett å sende inn et skjema. Dette er de færreste klar over. De fleste tror at det er slik som før, at en person må operere seg for å ligne på det motsatte kjønnet for få endret personnummer. Mitt og andres innlegg i Dagbladet fremhevet at én konsekvens av dette, er at vi kvinner, og piker, skal kunne måtte dele dusj og andre kvinnerom med menn, skriver Kari Jaquesson i en epost til ABC Nyheter.

– Trodde feilaktig han definerte seg som kvinne

Under ett av innleggene Jaquesson delte på Facebook om den nye loven, la hun selv ut flere bilder av en privatperson for å underbygge et poeng, uten å hente inn tillatelse til å bruke bildet av vedkommende.

Kari Jaquesson er glad for at offentligheten nå får en debatt om transidentitet og lovendringen fra 1. juli 2016. Her er hun avbildet etter å ha levert en anmeldelse av NRK for brudd på sexkjøpsloven. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Kari Jaquesson er glad for at offentligheten nå får en debatt om transidentitet og lovendringen fra 1. juli 2016. Her er hun avbildet etter å ha levert en anmeldelse av NRK for brudd på sexkjøpsloven. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Som svar til en som trodde at en fremdeles må operere seg for å skifte kjønn brukte jeg en mann som eksempel fra en åpen Facebook-profil. Jeg navnga ikke personen. Vedkommende er styremedlem i Forbundet for transpersoner i Norge. Jeg trodde feilaktig at han definerte seg som kvinne, han stiller i parykk og sminke på enkelte bilder, og i tradisjonelle herreklær og uten sminke og parykk på andre. Det viste seg at vedkommende er transvestitt, ikke en som har skiftet kjønn, sier Jaquesson.

Les også: Transpersoner er ikke psykisk syke

– Det er uthenging

Delingen av bildet fikk mange til å reagere kraftig. Blant dem var transkvinne- og aktivist Christine Marie Jentoft. Hun er en aktiv deltaker i den pågående debatten om feminisme og transidentitet, og har blant annet skrevet et motsvar til Jaquessons Dagbladet-innlegg i Klassekampen.

Da bildet ble delt på Facebook, tok Jentoft i bruk kraftige ord på Twitter: «Fy fader så nedrig det går an å være. Karis nyeste hobby er visst å ta transpersoners private bilder og henge ut dem ut på fb-siden sin og intensjonelt feilkjønne dem.»

– Jeg reagerte primært fordi hun hang ut en privatperson i kommentarfeltet sitt. Hun delte et privat bilde av vedkommende, hengte ut vedkommendes utseende og malte hen som en potensiell overgriper, forteller Jentoft til ABC Nyheter.

Jaquesson avviser kritikken:

– Det var ikke brukt som et eksempel på en overgriper. Jeg kommenterte heller ikke utseendet hans.

Jentoft mener grepet med å eksemplifisere kjønn ved bruk av en privatpersons bilder er svært ufint.

– Jeg synes det er forkastelig. Det blir ekstremt ufeministisk for min del å kritisere utseende til noen, uansett om vedkommende er mann eller kvinne eller noe annet. Jeg mener det er dypt urettferdig å ekskludere mennesker som tilhører minoritetsgrupper fra den feministiske bevegelsen når det er snakk om å oppnå likestilling, sier Jentoft.

Les også: – Kva slags kjønn er eg?

Ville fakturere Jaquesson 5000 kroner

Under Jaquessons bildekommentarer oppstod det en heftig debatt. Flere tagget politiet og andre norske mediehus, men disse kommentarene ble raskt slettet. Jentofts kommentarer til Jaquesson ble også slettet.

Jaquessons motdebattanter påpekte at det var ulovlig å dele andres private bilder uten å ha fått tillatelse, og etter hvert ble bildene slettet.

– Jeg fikk vite om hele saken av personen som fikk bildet sitt delt. Hen hadde vært inne og informert Kari om at hun kom til å bli fakturert 5000 kroner for bruken av bildene. Det synes jeg er en stødig måte å håndtere den type oppførsel på. Det er fint at Jaquesson slettet bildene til slutt, men å slette motdebattanters innspill når de er saklige synes jeg ikke noe om, forteller Jentoft.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Personen som fikk sine private bilder delt av Jaquesson sa hen ville fakturere henne 5000 kroner for bruk av bildene. Foto: Skjermdump
Personen som fikk sine private bilder delt av Jaquesson sa hen ville fakturere henne 5000 kroner for bruk av bildene. Foto: Skjermdump

Kari Jaquesson forteller at hun konsekvent sletter kommentarer på sin egen Facebook-profil som ikke holder seg til direkte til saken som diskuteres.

– Å slette samtlige kommentarer er noe jeg gjør rutinemessig under poster som generer så mange kommentarer. Noen innlegg kan generere langt over hundre kommentarer, med lange undertråder. Dette er et hett tema, og forholdvis få av de som skriver forholder seg til teksten, men bruker plassen til følelsesutbrudd og sjikane. Det er en del transaktivister og -sympatisører som er drøye i språkbruken og det forsøpler debattmiljøet. Uenighet er velkomment, men da må det argumenteres ut fra tema i trådstart, sier Jaquesson.

Les også: Kari Jaquesson planlegger ny reise til Syria

Steile fronter

Selv om de mest aktive deltakerne i den pågående debatten er svært uenige med hverandre, synes Jaquesson det er bra at debatten er løftet ut i «mainstream-sfæren».

– Hva slags kosmetisk kirurgi voksne folk ønsker å få utført på kroppen sin angår bare dem selv. Det som angår alle er loven om endring av juridisk kjønn som ble vedtatt uten en åpen offentlig debatt. Ingen kvinneorganisasjoner eller andre som representerer den vanlige heteronormative kvinnen og mannen ble invitert til å sitte i utvalgene. At en bitteliten andel av befolkningen skal endre vår definisjon av kjønn, med de enorme konsekvenser det medfører, er udemokratisk, skriver hun.

Jentoft mener påstandene ikke stemmer.

– Lovforslaget var ute på høring og ble sendt til over 80 relevante instanser og organisasjoner, så det synes jeg er en snodig påstand. Mange av disse representerer vel også den «vanlige heteronormative kvinne og mannen», selv om jeg synes det blir litt uspesifikt når man sier «vanlig».

Jaquesson savner en grundigere konsekvensanalyse.

– Definisjon av kjønn angår alle. Det ble ikke foretatt konsekvensanalyse. Loven griper inn i, eller overstyrer en rekke andre lover. Og den omfatter også barn fra fødsel av. Den kan brukes til eller i alle fall bidra til at kvinnekvotering i domstoler, styrer, politiske partier blir eliminert. I idretten i andre land ser vi allerede at gutter tar plassene og dermed også stipendene fra jenter fordi de selv kan identifisere seg som jenter. Slike konsekvenser utgjør bare noe av det loven griper inn i og har ikke blitt utredet i forkant av vedtak av loven.

Jentoft påpeker at det ble laget en grundig rapport av en ekspertgruppe med kompetanse på fagfeltet, som dannet grunnlaget for lovendringen.

Christine Marie Jentoft forteller at det var helt nødvendig for henne å «rulle seg ut av skapet», og at det er tilfellet for de fleste transpersoner. Foto: Privat
Christine Marie Jentoft forteller at det var helt nødvendig for henne å «rulle seg ut av skapet», og at det er tilfellet for de fleste transpersoner. Foto: Privat

– Transpersoner var skadelidende før lovendringen, som følge av å ha feil kjønn i påvente av pålagt kastrasjon, og vi kan ikke la enda flere liv bli ødelagt i påvente av en analyse som tilfredsstiller Kari Jaquessons krav. Angående påstandene hennes om idrett ser vi også at transkjønnede menn(tildelt kvinne ved fødsel) må delta i kvinneklassen i idretter som ikke har tatt stilling til dette, og med hormonbehandling får disse en fordel der også. Det er mange idretter som har klare retningslinjer for transpersoner, deriblant ofte at man må ha undergått to år med kontinuerlig hormonbehandling for å kunne delta i den klassen de hører hjemme i, for å oppnå et normativt nivå med hormoner på lik linje med andre i samme klasse. Men Kari ser visst ut til å glemme at også mennesker som ikke er trans rammes av rigide kjønnsregler i idretten, deriblant Caster Semenya.

Les også: Paven kritisk til undervisning i kjønnsteori

– Vanskelig å anse Kari som seriøs

Det er ikke første gang Jentoft og Jaquesson har vært uenige med hverandre.

– Jeg har tidligere diskutert med Jentoft. Vi er meget uenige. Dette er åpenbart en person med sans for det dramatiske som grep anledningen med begge hender da det bød seg en anledning til å «ta» meg for noe, sier Jaquesson.

Jentoft på sin side blir sliten av å diskutere med andre som ikke aksepterer hennes kjønnsidentitet. Men hun synes det er verdt å ta kampen.

– For hver gang Kari ytrer seg på den måten hun gjør, så ser man flere og flere si henne imot. Det gir meg styrke til å fortsette å ta debatten. Det er vanskelig å anse Kari som en seriøs del av nåværende debatten om trans. Man er ikke en debattant om man hevder motparten som mote eller potensielle overgripere. Spesielt når hun ikke kan dokumentere noen av påstandene sine. Da drar hun debatten ned, uten å komme noen vei.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden