Meny

Tusenvis av passasjerer rammet - 33 innstilte fly lørdag

SAS-krisen: Nær 700 avganger innstilt grunnet mannskapsmangel

<p>Lørdag formiddag var 33 SAS-avganger innstilt. Flere av disse skulle opereres av SAIL eller City Jet, viser en oversikt ABC Nyheter har fått tilgang til.</p>
Lørdag formiddag var 33 SAS-avganger innstilt. Flere av disse skulle opereres av SAIL eller City Jet, viser en oversikt ABC Nyheter har fått tilgang til. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I perioden april til juni innstilte SAS rundt 700 flyavganger bare grunnet mannskapsmangel. 80 prosent av disse skulle opereres av underleverandørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svikten hos SAS' underleverandør City Jet og utflaggede SAS Ireland (SAIL) fortsetter å ramme passasjerer og og ansatte i flyselskapet.

Også denne helgen er en rekke fly fra spesielt populære feriemål i Sør-Europa innstilt.

Konsekvens: Passasjerer må enten vente i timevis på varme flyplasser, blir fraktet via flere andre flyplasser, eller de må finne seg et hotellrom.

Lørdag formiddag var 33 SAS-avganger innstilt. Flere av disse skulle opereres av SAIL eller City Jet, viser en oversikt ABC Nyheter har fått tilgang til.

En av rutene var fra populære Nice i Sør-Frankrike, der det lørdag hersket kaos grunnet flere innstillinger og forsinkelser - og usikkerheten rådet hvorvidt flyene skulle gå eller ikke.

Også søndag er en Oslo-avgang fra Nice innstilt.

Sendes fra flyplass til flyplass

Passasjerer forteller til ABC Nyheter at den relativt lille flyplassen på den franske riviera var så full av ventende passasjerer at ikke en sitteplass var å oppdrive. Det var minst to timers ventetid i restaurantene, og kiosken var tom for baguetter. Ventetiden til SAS' kundesenter var på flere timer.

– Det var helt kaos, sier en norsk passasjer til ABC Nyheter.

Flere svensker ble på siste avgang sendt fra Nice til Oslo i stedet for Stockholm. Blant disse var to yngre gutter, der den ene ble nektet å gå av flyet fordi han hadde skilt rundt halsen der det sto at han var mindreårig uten ledsager (UM). Da var klokken nærmere 03 på natten.

Andre steder ble folk sendt på turneer rundt til ulike flyplasser i Sør-Europa grunnet ombookinger og innstilte fly. En SAS-kaptein forteller at en barnefamilie brukte 33 timer fra Milano til Stockholm.

Slutter i protest

Lørdag avslørte ABC Nyheter bemanningskrisen i SAIL og SAS’ andre «stebarn» - City Jet, som har en seksårsavtale med SAS om å operere regionale ruter

26 piloter i SAIL sendte på forsommeren et varslerbrev til SAS-ledelsen. De advarte om at CAE Parc, bemanningsbyrået som hadde hyret dem, presset pilotene til å gå på akkord med sikkerheten, og at arbeidskontraktene deres var elendige.

De skrev at rundt halvparten av SAILs piloter enten hadde sluttet, eller var i ferd med å finne seg nye jobber.

– Vi står foran en krise, advarte pilotene SAS-ledelsen, som bekreftet til ABC Nyheter at de hadde mottatt brevet.

Les også: Rekordmange passasjer for SAS

Sosial dumping

Fagforeningene i SAS har advart om utflagging for å spare kostnader, og kaller den sosial dumping. Kabinpersonalet og flygerne i SAIL har langt dårligere betaling og kår enn i moderselskapet - og finner seg nye jobber.

Konsekvensen er at SAS må sette inn «egne» fly og bruke en allerede hardt presset besetning både i kabinen og i cockpit på ruter disse skulle operere.

Mens SAS må bla opp millioner i erstatning til passasjerer, og dyrt kjøpe fridager fra mannskap de kaller inn.

Både kabinbesetning og piloter fikk i mai beskjed om at alt var «grønt» - det vil si dekket opp.

Leder Christian Laulund i SAS-flygeres forening (NSF) er opprørt, og mener dette er en varslet krise.

Les også: Staten har solgt seg helt ut av SAS

Tøffe tider og trangt luftom

Han minner om at det er bakkemannskapet som må ta støyten. Det er de som møter fortvilte og sinte passasjerer, og må ringe rundt for å dekke opp mannskapsmangel.

– Når de ringer hører du en gråtkvalt stemme, forteller Christian Lauland til ABC Nyheter.

Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør i SAS
Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør i SAS

Kommunikasjonsdirektør Karin Nyman i SAS sier om de rundt 700 innstillingenene i 2. kvartal at man må huske på at det har vært en ekstremt periode grunnet trang ATC (Air Traffic Control) - stor trafikk i det europeiske luftrom.

– Det var en tøff periode allerede i fjor, men i år har det vært dobbelt så mange ATC-flyvninger, forklarer hun.

– I går lørdag hadde dere 33 kanselleringer – flere skyldtes mangel på crew og piloter?

– De tallene kan jeg ikke bekrefte. Men vi har det tøft om dagen. Når vi får problemer med for eksempel ett fly, så får det følgeeffekter.

– Men synes du 33 er et høyt eller lavt tall?

– Det er et helt hypotetisk spørsmål. Vi går ikke ut med spesifikke tall. Men vi har en tøff periode nå, der vi kjemper for fullt for å få alt til å fungere, sier Nyman.

Døgnpris på hotell: 7500 kroner

En familie ABC Nyheter har snakket med måtte grunnet kansellering i Reykjavik ta inn på hotell i ett døgn. Prislapp: 7500 kroner. I tillegg kommer mat.

– Hva skjer med passasjerene, hvem betaler deres hotell og ubehagelighetene kanselleringer forårsaker?

– Det finnes veldig tydelige regler. Det håndteres av SAS' kundetjeneste. De utgifter som oppstår for hotell og mat får man erstatning for dersom man følger kundetjenestens regler.

– Der er det mange timers ventetid?

– Det letteste er å gå via nett. Det er det beste. Da håndteres det der. Under kanselleringer har vi høyt trykk. Du skal få hjelp på flyplassen om det er en kansellering. Men det er viktig at kundene gjør det riktig.

– Men et internettskjema hjelper ikke om man er på en flyplass, det er smekk fullt og ikke mulig å skaffe mat i kiosk eller resturant, som i Nice lørdag. Hva gjør man da?

– Den situasjonen kjenner jeg ikke til. Men det høres ikke bra ut. Kundene skal få hjelp på flyplassen i slike tilfelle, sier Nyman.

Etter å ha sjekket med kundetjenesten, presiserer Nyman at dersom man ikke får hjelp på flyplassen, kan man booke et hotell selv innefor rimelighetens grenser, og senere få erstatning.

– Det er deres jobb

– Det er de som er på bakken som må ta støyten – altså frontline staff. Hva sier dere til dem for at de skal komme seg gjennom dagen?

– Hver eneste dag vil vi at folk skal komme til sine destinasjoner, og det er tungt å få beskjed om at de ikke får det. Det viktige er at alle jobber veldig hardt. SAS er ikke alene om å ha problemer i høysesongen. Andre selskaper i bransjen har de samme utfordringene.

– Men det var ikke spørsmålet - hva gjør dere med eget mannskap på bakken? Er dere der og gir dem et klapp på skulderen?

– Lederne i SAS er flinke til å gi oppmerksomhet til den jobben medarbeiderne i frontlinjen gjør. Det er proffe mennesker som er eksperter i å behandle kunder. Det er deres jobb. De er vant til å håndtere sånne operasjoner. De er uhyre dyktige. De skal ha veldig stor takk for det de gjør.

– Er dere fra ledelsen der og gir dem en klapp på skulderen?

– Absolutt. Vi har et ledersystem i hele selskapet med ulike ledersjikt.

– Hvor mange i toppledelsen er på jobb nå?

– Det er nesten ingen i toppledelsen som tar helt ferie. Det går ikke i et flyselskap i høysesongen.

Christian Laulund sier om kollegene på bakken:

– Jeg er lei meg på deres vegne over at de må stå der og ta i mot alt fra passasjerene grunnet mangel på besetning. Jeg har inntrykk av at det gjør det veldig vanskelig å være på jobb.

Aktuelt: Ryanair kansellerer 600 flyginger neste uke grunnet streik

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:20 Jihad Jack ville hjem – ble fratatt statsborgerskapet09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 Høyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner: – Får vondt i magen av dette07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen
Siste nytt
09:20VerdenJihad Jack ville hjem – ble fratatt statsborgerskapet09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35PolitikkHøyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkHenger ut 120 nordmenn som terrorist-venner: – Får vondt i magen av dette07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen
Populært