Therese (30) skal ha blitt svindlet av sykehusansatt: – Jeg synes det er hårreisende

<p>Therese Ramstad Moen oppdaget at det hadde blitt tatt opp flere forbrukslån i hennes navn.</p>
Therese Ramstad Moen oppdaget at det hadde blitt tatt opp flere forbrukslån i hennes navn. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

Therese Ramstad Moen (30) ble i fjor utsatt for ID-tyveri og svindlet for 60.000 kroner. Nå er en sykehusansatt i 30-årene tiltalt for å ha svindlet henne og fire andre personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinnelig sykehusansatt i 30-årene ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo er tiltalt for titalls kjøp eller forsøk på kjøp ved å bruke pasienters identitet.

Gjennom elleve kjøp og bankuttak skal hun ha svindlet til seg omkring 80.000 kroner fra fem pasienter.

Da politiet slo til og pågrep kvinnen 30. mars i fjor fant politiet en notisblokk hvor hun hadde oppført sensitive personopplysninger om minst 56 personer.

Politiet fant også flere bankkort og førerkort, i tillegg til en rekke bilder av lignende identitetspapirer, tilhørende pasientene. Opplysningene tilegnet hun seg som ansatt ved sykehuset, mener påtalemyndigheten.

Kommentar: Slik ble jeg forsøkt svindlet for 80.000 kroner

Varer for 60.000 kroner

RYDDET OPP: Therese Ramstad Moen brukte flere måneder på å rydde opp etter at hun hadde blitt utsatt for ID-tyveri. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
RYDDET OPP: Therese Ramstad Moen brukte flere måneder på å rydde opp etter at hun hadde blitt utsatt for ID-tyveri. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

En av de politiet mener er offer for den sykehusansattes ID-tyveri og bedragerier er 30 år gamle Therese Ramstad Moen. Hun opplevde våren 2017 å få flere e-poster om at hun var kredittsjekket. Så kom e-postene om at hun tilsynelatende hadde kjøpt nettbrett, mobiler og hodetelefoner på kreditt for mellom 20.000 - 30.000 på flere forskjellige steder.

På to uker ble det kjøpt varer for til sammen 60.000 kroner i Moens navn.

– Da jeg fikk brev om at jeg var kredittsjekket skjønte jeg ingenting. Det var først da jeg fikk meldinger om at det var gjennomført kjøp for flere tusen kroner i mitt navn jeg reagerte. Jeg sperret alle kontoene og dro til politiet for å anmelde forholdene, sier hun.

Les også: Mann (69) dømt for cruise-svindel: Løy om millardformue, slott i utlandet og privatfly

– Det kom nye regninger hele tiden

I en politiaksjon to og en halv uke etter den første svindelen ble et bankkort tilhørende Moen funnet i leiligheten til den tiltalte kvinnen. 30-åringen forteller til ABC Nyheter at hun i forkant av svindelen hadde bestilt et nytt bankkort, men at det aldri dukket opp i postkassen. Hun aner ikke hvordan bankkortet havnet hos tiltalte.

– Jeg synes det er veldig ekkelt å tenke på at noen går rundt og bruker min identitet. Det har vært veldig mye styr. Jeg måtte kontakte alle stedene for å forklare at jeg var utsatt for identitetstyveri. Det kom nye regninger hele tiden. Det var slitsomt. Det tok flere måneder før det sluttet å komme fakturaer i posten, sier hun.

Moen reagerer på hvor enkelt det tilsynelatende er å stjele en annens identitet, og setter spørsmålstegn ved butikkenes rutiner når det gjennomføres kjøp med kreditt.

Les også: Jukse-filter skal avsløre forsikringssvindlerne

Går rundt og er redd

Av frykt for lignende hendelser i fremtiden har hun meldt seg selv som ikke kredittverdig.

– Saken påvirker meg den dag i dag. Jeg går rundt og er redd for om andre tar identiteten min og kjøper ting.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ KREDITT: Therese Ramstad Moen (30) opplevde at noen brukte hennes identitet til å kjøpe varer på kreditt. Nå er en sykehusansatt i Oslo tiltalt for å ha stålet identiteten hennes. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
PÅ KREDITT: Therese Ramstad Moen (30) opplevde at noen brukte hennes identitet til å kjøpe varer på kreditt. Nå er en sykehusansatt i Oslo tiltalt for å ha stålet identiteten hennes. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

Hun reagerer på at en sykehusansatt er tiltalt for identitetstyveriet og bedrageriene.

– Jeg synes det er hårreisende at en sykehusansatt misbruker sin rolle for å stjele identiteter. Et sykehus skal være et sted du vil føle deg trygg og ivaretatt, og at de ansatte opprettholder og respekterer sin taushetsplikt. Det oppleves særdeles krenkende og skremmende å bli utsatt for identitetstyveri av en som i utgangspunkt skal være en tillitsperson, sier hun.

Les også: Mann masseproduserte falske bankkort – dømt til fengsel

– Tas på stort alvor

Den kvinnelig sykehusansatte er også tiltalt for 15 bedrageriforsøk for til sammen over 150.000 kroner, det siste forsøket samme dag som hun ble pågrepet i hjemmet sitt i Oslo.

Hjemme hos kvinnen under pågripelsen ble det også funnet 0,2 liter GHB.

Politiadvokat i Oslo politidistrikt Erik T. Hansen sier til ABC Nyheter at han ikke ønsker å kommentere detaljer i saken, men forteller på generelt grunnlag at politiet ser svært alvorlig på saker knyttet til ID-tyveri og bedragerier.

– ID-tyverier tar vi på stort alvor. Det er dels til hensynet for de fornærmede som får sitt navn og rykte satt på spill, men også veldig ofte får en del plunder og heft med å skulle rydde opp i dette i etterkant, sier Hansen.

FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum er oppnevnt som forsvarer for den tiltalte sykehusansatte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum er oppnevnt som forsvarer for den tiltalte sykehusansatte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kvinnens forsvarer Gunhild Lærum sier til ABC Nyheter at hun akkurat har fått tiltalen.

– Min klient har blitt informert om tiltalen, men det er for tidlig for meg å si noe om saken nå. Vi er nødt til å komme tilbake til dette ved en senere anledning, sier Lærum.

Aktuelt: ID-tyveri øker i omfang

Mistet autorisasjonen

Kommunikasjonsdirektør Tone Hærem ved Lovisenberg Diakonale Sykehus sier i en uttalelse at kvinnen ikke lenger jobber på sykehuset.

Det var sykehuset som gikk til anmeldelse, og det hun er tiltalt for er bakgrunnen for at hun har sluttet. Vi ser alvorlig på saken, sier Hærem.

ABC Nyheter er kjent med at kvinnen på forsommeren i år mistet sin autorisasjon til å drive sitt arbeid.

Det er satt av fem dager i retten når saken begynner i Oslo tingrett 29. oktober.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden