Meny

Knuser troperekord fra 1955

Tropevarmen har virkelig slått til i 2018. Det har ikke vært registrert så mange tropedager siden 1955. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Varmen vil ikke gi seg. I helgen ble en 63 år gammel troperekord knust i Buskerud, og vi kan ha flere i vente.

Det var Gulsvik værstasjon i Buskerud som målte 30,7 grader natt til søndag, det melder yr.no. Dette var den 20. tropedagen så langt i år, hvilket er to flere enn den tidligere rekorden. 

– Dette er ingen vanlig sommer i Sør-Norge! Det blir satt så enormt mange varmerekorder, sier statsmeteorolog Ida Fossli til yr.no.

Helt siden 1965 har Bernt Lie vært en svært engasjert værstatistiker. Foto: Morten Krogstad / NRK

Den gamle rekorden var målt i Kongsberg med sine 18 tropedager i 1955, men det er likevel uenighet om hvilken rekord som ble slått i helgen. Meteorologisk institutt tar utgangspunkt i rekorden fra 1955, men vær-statistikker Bernt Lie mener det er en enda eldre rekord som ble smeltet bort på søndag. Han mener det ble registrert 20 dager i 1901.

Værtjeneste: Sjekk været der du bor

– Den forrige rekorden var 117 år gammel. Disse dataene er ikke digitalisert, men om vi går inn i protokollen fra Oslo, så ser vi at det var registrert 18 tropedager i juli og to i august i 1901, sier Bernt Lie til yr.no.

Det ser ut som denne rekorden ikke vil bli stående lenge. Temperaturen er så langt den samme som på søndag, og det er derfor sannsynlig at vi kan vente oss en ny tropedag.

Sigdal står med 19 tropedager fra 1955, og er derfor en utfordrer for Gulsvik. Den seneste tropenatten Norge har opplevd var 26. august 1947, så da gjenstår det bare å se om også denne rekorden blir slått når september kommer.

Les også:

Overlegens råd i sola: – Hold deg til «lykkepromillen»

Overlege: – Ikke drikk vann fra springen i sommervarmen

Forsker: – Varmen er et symptom på klimaendringene

Populært