Meny

Innvandrings-krisen i USA:

SV og Venstre krever norsk reaksjon mot Trump

Tross massiv kritikk vil USAs president Donald Trump fortsette å skille ulovlige innvandrere fra sine barn. Se video!
Audun Lysbakken (SV) og Abid Raja (V) ber utenriksminister Ine Eiksen Søreide reagere på Trump-regjeringens internering av barn.

– Vi ønsker ikke at folk skal strømme inn i landet vårt, sa Trump på et næringslivsmøte tirsdag.

Han insisterte på at han ikke har noe ønske om å ta barn bort fra foreldrene. Dette er likevel nødvendig, ifølge presidenten.

Se video øverst i saken!

– Når du rettsforfølger foreldrene for å komme ulovlig – noe som bør gjøres – må du ta barna bort.

Trump-regjeringen har den siste tiden fått massiv kritikk for å skille ulovlige innvandrere fra sine barn. Mens de voksne migrantene blir satt i varetekt, blir barna plassert i egne interneringssentre.

Raja: – Virkelig uverdig

– Det som skjer i USA nå, er sett fra et menneskerettighetsperspektiv og barnperspektiv, virkelig uverdig. Det tjener ikke vestlige demokratier hvis vi tier, sier Venstre-politiker Abid Raja til ABC Nyheter.

Raja og resten av Stortingets utenrikskomite er denne uken i USA.

– Det er med rette en stor, gryende misnøye og kritikk mot Trump-administrasjonen, sier Raja.

Han mener utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) bør reagere overfor Trump.

– USA var, er og skal fortsette å være vår nærmeste allierte. Når man er venner skal man ha tydelig tale overfor hverandre. Når egne venner ikke kan si fra, hva skal man med venner da? spør Raja.

– Norge har den beste historikken når det gjelder å være venn med USA, derfor har vi har all grunn til å være tydelige overfor USA at å skille familier er uakseptabelt. Den langvarige traumen barn blir påført er i strid med barnekonvensjonen og menneskeverdet, fortsetter han.

Stortingsrepresentant for Venstre Abid Raja. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Ren tortur

USAs nye grensepraksis

  • President Donald Trump har innført strengere kontroll ved USAs grense mot Mexico.
  • Justisminister Jeff Sessions kunngjorde i april at migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, vil bli behandlet som kriminelle, pågrepet og internert.
  • Tusenvis av migranter er siden internert, og nærmere 2.000 barn er tatt fra foreldrene og satt i egne interneringsleire.
  • Praksisen med å tvangsskille barna fra foreldrene har høstet sterk kritikk fra kirkesamfunn, menneskerettighetsgrupper og både demokratisk og republikansk hold.
  • Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kaller atskillelsen av barn og foreldre «barbarisk».
  • USAs tidligere førstedame Laura Bush stempler i et innlegg i Washington Post Trumps politikk som «grusom og umoralsk».
  • FN kritiserer også praksisen og anklager amerikanske myndigheter for å bryte menneskerettighetene.

(NTB)

Per onsdag i forrige uke var 11.351 innvandrerbarn internert, adskilt fra sine foreldre i 100 leire i en rekke amerikanske delstater. Resultatene av Trump-regjeringens «nulltoleranse» overfor innvandrere har rystet USA.

Trump-administrasjonens praksis med å ta barna fra foreldre som kommer ulovlig til USA, og internere dem, er ren tortur, ifølge Amnesty International.

– Det er samvittighetsløst når en stat forsøker å avskrekke foreldrene ved å utsette barn for slik mishandling, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein da han mandag åpnet FNs menneskerettighetsråds ordinære sesjon i Geneve.

Les også: Trump: – Innvandring har ført til voldsomme endringer av europeisk kultur

SV ber Søreide reagere

I et brev til Søreide ber også SV-lederen Audun Lysbakken om en reaksjon mot Trump.

– Det vil bli lagt merke til i USA hvis en nær alliert reagerer. Samtidig er det stor motstand mot dette i USA, og de som nå kjemper for å endre denne praksisen trenger å vite at de har internasjonal støtte. Jeg har derfor skrevet et brev til utenriksministeren der jeg ber om at Norge gir en veldig tydelig beskjed om at dette ikke er akseptabelt, sier Lysbakken til VG.

Audun Lysbakken (SV) (t.v.) og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

«Nulltoleranse»

I sin «nulltoleranse»-erklæring i våres sa justisminister Sessions at regjeringen vil straffeforfølge alle ulovlige innvandrere som kriminelle.

Sentralamerikanske asylsøkere, blant disse en jente fra Honduras, tas i varetekt nær grensen mellom USA og Mexico 12. juni 2018. Gruppen hadde tatt seg over grenseelven Rio Grande. McAllen, Texas. Scanpix/AFP.

«Om man krysser grensen i sørvest ulovlig vil departementet for innenlandsk sikkerhet pågripe deg, og justisdepartementet vil straffeforfølge deg, som loven krever. Det å ha barn gir ikke immunitet mot straffeforfølgelse. Men vi sender ikke barn i fengsel med sine foreldre. Loven krever at barn som ikke kan være med sine foreldre overlates til helse- og omsorgsdepartementets varetekt innen 72 timer», sa justisministeren i en erklæring 14. juni. Han ga tidligere president Barack Obamas amnestipolitikk skylden for det økte antall ulovlige innvandrere ved USAs grenser, og foreldrene for å utsette sine barn for fare:

«Ingen bør utsette sine barn for denne farlige reisen.»

Det vakte også undring da justisministeren viste til Bibelen, nærmere bestemt Rom 13 om «forholdet til styresmaktene», i et forsøk på å forsvare praksisen.

«Tidligere regjeringer har gjort unntak nettopp for slike tilfeller. For George W. Bush og Barack Obama virket tanken om gråtende barn revet ut av sine foreldres armer simpelthen for inhumant – og for politisk brennbart», skriver New York Times.

Les også: Hva gjør Trump riktig?

En teltleir for migrantbarn, mange av dem tvangsskilt fra sine foreldre etter Trump-regjeringens nye «nulltoleranse»-politikk. Tornillo, Texas 18. juni. Scanpix/Reuters.

Trump på Twitter tirsdag: – Infiserer USA

Trump fortsetter å anklage Demokratene for ikke å gå med på lovendringer som kan gjøre praksisen unødvendig.

På Twitter hevdet han tirsdag at opposisjonspartiet har som mål at ulovlige innvandrere skal strømme inn og «infisere» USA.

– Demokratene er problemet. De bryr seg ikke om kriminalitet og ønsker at ulovlige innvandrere, uansett hvor ille de måtte være, strømmer inn og infiserer landet vårt, slik som MS-13, skrev presidenten.

MS-13 er en internasjonal kriminell gruppe som opererer både i USA og flere land i Mellom-Amerika.

Trump antydet også at Demokratene vil slippe ulovlige innvandrere inn i USA for å få dem som velgere.

I Twitter-meldingen brukte han ordet «infest», som på engelsk vanligvis brukes om skadedyr. TV-stasjonen CNN og magasinet Atlanticskriver at ordbruken bidrar til å umenneskeliggjøre innvandrere.

– Umenneskelig

Mexico reagerer tirsdag kraftig på USAs grensepolitikk.

Mexicanske myndigheter kaller president Donald Trumps politikk umenneskelig.

– Jeg vil på vegne av mexicanske myndigheter og det mexicanske folket uttrykke en kategorisk og kraftig fordømmelse av denne grusomme og umenneskelige politikken, sier utenriksminister Luis Videgaray.

– Vi ber den amerikanske regjeringen om å revurdere politikken og prioritere velferden og rettighetene til disse guttene og jentene, uavhengig av deres nasjonalitet og immigrasjonsstatus, fortsetter han.

Amnesty: Trumps grensepolitikk er «ren tortur»

SE VIDEO: Innvandrings-krisen i USA:Hjerteskjærende lydopptak av barna

Populært