Meny

Innvandrings-krisen i USA:

SV og Venstre krever norsk reaksjon mot Trump

Tross massiv kritikk vil USAs president Donald Trump fortsette å skille ulovlige innvandrere fra sine barn. Se video!

Audun Lysbakken (SV) og Abid Raja (V) ber utenriksminister Ine Eiksen Søreide reagere på Trump-regjeringens internering av barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ønsker ikke at folk skal strømme inn i landet vårt, sa Trump på et næringslivsmøte tirsdag.

Han insisterte på at han ikke har noe ønske om å ta barn bort fra foreldrene. Dette er likevel nødvendig, ifølge presidenten.

Se video øverst i saken!

– Når du rettsforfølger foreldrene for å komme ulovlig – noe som bør gjøres – må du ta barna bort.

Trump-regjeringen har den siste tiden fått massiv kritikk for å skille ulovlige innvandrere fra sine barn. Mens de voksne migrantene blir satt i varetekt, blir barna plassert i egne interneringssentre.

Raja: – Virkelig uverdig

– Det som skjer i USA nå, er sett fra et menneskerettighetsperspektiv og barnperspektiv, virkelig uverdig. Det tjener ikke vestlige demokratier hvis vi tier, sier Venstre-politiker Abid Raja til ABC Nyheter.

Raja og resten av Stortingets utenrikskomite er denne uken i USA.

– Det er med rette en stor, gryende misnøye og kritikk mot Trump-administrasjonen, sier Raja.

Han mener utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) bør reagere overfor Trump.

– USA var, er og skal fortsette å være vår nærmeste allierte. Når man er venner skal man ha tydelig tale overfor hverandre. Når egne venner ikke kan si fra, hva skal man med venner da? spør Raja.

– Norge har den beste historikken når det gjelder å være venn med USA, derfor har vi har all grunn til å være tydelige overfor USA at å skille familier er uakseptabelt. Den langvarige traumen barn blir påført er i strid med barnekonvensjonen og menneskeverdet, fortsetter han.

Stortingsrepresentant for Venstre Abid Raja. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Stortingsrepresentant for Venstre Abid Raja. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Ren tortur

USAs nye grensepraksis

  • President Donald Trump har innført strengere kontroll ved USAs grense mot Mexico.
  • Justisminister Jeff Sessions kunngjorde i april at migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, vil bli behandlet som kriminelle, pågrepet og internert.
  • Tusenvis av migranter er siden internert, og nærmere 2.000 barn er tatt fra foreldrene og satt i egne interneringsleire.
  • Praksisen med å tvangsskille barna fra foreldrene har høstet sterk kritikk fra kirkesamfunn, menneskerettighetsgrupper og både demokratisk og republikansk hold.
  • Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kaller atskillelsen av barn og foreldre «barbarisk».
  • USAs tidligere førstedame Laura Bush stempler i et innlegg i Washington Post Trumps politikk som «grusom og umoralsk».
  • FN kritiserer også praksisen og anklager amerikanske myndigheter for å bryte menneskerettighetene.

(NTB)

Per onsdag i forrige uke var 11.351 innvandrerbarn internert, adskilt fra sine foreldre i 100 leire i en rekke amerikanske delstater. Resultatene av Trump-regjeringens «nulltoleranse» overfor innvandrere har rystet USA.

Trump-administrasjonens praksis med å ta barna fra foreldre som kommer ulovlig til USA, og internere dem, er ren tortur, ifølge Amnesty International.

– Det er samvittighetsløst når en stat forsøker å avskrekke foreldrene ved å utsette barn for slik mishandling, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein da han mandag åpnet FNs menneskerettighetsråds ordinære sesjon i Geneve.

Les også: Trump: – Innvandring har ført til voldsomme endringer av europeisk kultur

SV ber Søreide reagere

I et brev til Søreide ber også SV-lederen Audun Lysbakken om en reaksjon mot Trump.

– Det vil bli lagt merke til i USA hvis en nær alliert reagerer. Samtidig er det stor motstand mot dette i USA, og de som nå kjemper for å endre denne praksisen trenger å vite at de har internasjonal støtte. Jeg har derfor skrevet et brev til utenriksministeren der jeg ber om at Norge gir en veldig tydelig beskjed om at dette ikke er akseptabelt, sier Lysbakken til VG.

Audun Lysbakken (SV) (t.v.) og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Audun Lysbakken (SV) (t.v.) og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

«Nulltoleranse»

I sin «nulltoleranse»-erklæring i våres sa justisminister Sessions at regjeringen vil straffeforfølge alle ulovlige innvandrere som kriminelle.

Sentralamerikanske asylsøkere, blant disse en jente fra Honduras, tas i varetekt nær grensen mellom USA og Mexico 12. juni 2018. Gruppen hadde tatt seg over grenseelven Rio Grande. McAllen, Texas. Scanpix/AFP.
Sentralamerikanske asylsøkere, blant disse en jente fra Honduras, tas i varetekt nær grensen mellom USA og Mexico 12. juni 2018. Gruppen hadde tatt seg over grenseelven Rio Grande. McAllen, Texas. Scanpix/AFP.

«Om man krysser grensen i sørvest ulovlig vil departementet for innenlandsk sikkerhet pågripe deg, og justisdepartementet vil straffeforfølge deg, som loven krever. Det å ha barn gir ikke immunitet mot straffeforfølgelse. Men vi sender ikke barn i fengsel med sine foreldre. Loven krever at barn som ikke kan være med sine foreldre overlates til helse- og omsorgsdepartementets varetekt innen 72 timer», sa justisministeren i en erklæring 14. juni. Han ga tidligere president Barack Obamas amnestipolitikk skylden for det økte antall ulovlige innvandrere ved USAs grenser, og foreldrene for å utsette sine barn for fare:

«Ingen bør utsette sine barn for denne farlige reisen.»

Det vakte også undring da justisministeren viste til Bibelen, nærmere bestemt Rom 13 om «forholdet til styresmaktene», i et forsøk på å forsvare praksisen.

«Tidligere regjeringer har gjort unntak nettopp for slike tilfeller. For George W. Bush og Barack Obama virket tanken om gråtende barn revet ut av sine foreldres armer simpelthen for inhumant – og for politisk brennbart», skriver New York Times.

Les også: Hva gjør Trump riktig?

En teltleir for migrantbarn, mange av dem tvangsskilt fra sine foreldre etter Trump-regjeringens nye «nulltoleranse»-politikk. Tornillo, Texas 18. juni. Scanpix/Reuters.
En teltleir for migrantbarn, mange av dem tvangsskilt fra sine foreldre etter Trump-regjeringens nye «nulltoleranse»-politikk. Tornillo, Texas 18. juni. Scanpix/Reuters.

Trump på Twitter tirsdag: – Infiserer USA

Trump fortsetter å anklage Demokratene for ikke å gå med på lovendringer som kan gjøre praksisen unødvendig.

På Twitter hevdet han tirsdag at opposisjonspartiet har som mål at ulovlige innvandrere skal strømme inn og «infisere» USA.

– Demokratene er problemet. De bryr seg ikke om kriminalitet og ønsker at ulovlige innvandrere, uansett hvor ille de måtte være, strømmer inn og infiserer landet vårt, slik som MS-13, skrev presidenten.

MS-13 er en internasjonal kriminell gruppe som opererer både i USA og flere land i Mellom-Amerika.

Trump antydet også at Demokratene vil slippe ulovlige innvandrere inn i USA for å få dem som velgere.

I Twitter-meldingen brukte han ordet «infest», som på engelsk vanligvis brukes om skadedyr. TV-stasjonen CNN og magasinet Atlanticskriver at ordbruken bidrar til å umenneskeliggjøre innvandrere.

– Umenneskelig

Mexico reagerer tirsdag kraftig på USAs grensepolitikk.

Mexicanske myndigheter kaller president Donald Trumps politikk umenneskelig.

– Jeg vil på vegne av mexicanske myndigheter og det mexicanske folket uttrykke en kategorisk og kraftig fordømmelse av denne grusomme og umenneskelige politikken, sier utenriksminister Luis Videgaray.

– Vi ber den amerikanske regjeringen om å revurdere politikken og prioritere velferden og rettighetene til disse guttene og jentene, uavhengig av deres nasjonalitet og immigrasjonsstatus, fortsetter han.

Amnesty: Trumps grensepolitikk er «ren tortur»

SE VIDEO: Innvandrings-krisen i USA:Hjerteskjærende lydopptak av barna

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 EY-undersøkelse: Tempoet i det grønne skiftet går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50 Bolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30 Venstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57 Militær hacking kan lamme samfunnet21:57 Økning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57 USA beredt på å forhandle med Iran21:52 Nesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51 Koomson ble helten for Brann21:50 Mislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44 Norge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24 Glimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45 Smell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38 Abbas har ingen tro på Kushners plan20:38 Erdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37 Fjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37 Savnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27 Stabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17 Ny hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02 Syklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02 Årets første tap for Aalesund19:59 Boli ble helten for Stabæk19:56 Hjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54 Bodø/Glimt seiret i målfest19:54 Wangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53 Wangberg ble helten for Tromsø19:53 Haugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52 KFUM med hjemmeseier over HamKam19:52 Uavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52 Haugen scoret hattrick for Sogndal19:51 Kachi scoret to for Sandnes Ulf19:51 Fandi senket Aalesund19:50 Nordkvelle scoret to for Odd19:38 Akasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36 Politiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28 Frykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56 Ny seier for Fredrikstad18:50 Ny gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45 Vatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45 Erdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33 Eriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17 Iran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10 SV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04 Johnsons ledelse krymper etter husbråk18:01 Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36 Flere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35 Solskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23 Deila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20 Sudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18 Grøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02 Shroot-dobbel for Hødd17:02 Såret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01 Hamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59 KNM Helge Ingstad blir ikke reparert16:56 Lillebo ordnet poeng for Stjørdals-Blink16:52 Poengdeling for Vålerenga og Sarpsborg16:47 Poengdeling mellom Åsane og Kaupanger16:44 Carthy rykket tidlig og vant i Sveits16:28 Norsk eventyrhest travet inn ny storpremie, kun slått av legende16:23 Mauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president16:13 NRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken16:02 Tvangsbruk mot innsatt opp i retten i Norge for første gang15:48 Trafikkaos stoppet NM-ritt15:25 Knusende seier for Arendal
Siste nytt
09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00NorgeEY-undersøkelse: Tempoet i det grønne skiftet går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50NorgeBolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30NorgeVenstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57VerdenMilitær hacking kan lamme samfunnet21:57NorgeØkning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57VerdenUSA beredt på å forhandle med Iran21:52NorgeNesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51SportKoomson ble helten for Brann21:50VerdenMislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44SportNorge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24SportGlimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45VerdenSmell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38VerdenAbbas har ingen tro på Kushners plan20:38VerdenErdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37SportFjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37NorgeSavnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27SportStabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17SportNy hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02NorgeSyklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02SportÅrets første tap for Aalesund19:59SportBoli ble helten for Stabæk19:56SportHjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54SportBodø/Glimt seiret i målfest19:54SportWangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53SportWangberg ble helten for Tromsø19:53SportHaugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52SportKFUM med hjemmeseier over HamKam19:52SportUavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52SportHaugen scoret hattrick for Sogndal19:51SportKachi scoret to for Sandnes Ulf19:51SportFandi senket Aalesund19:50SportNordkvelle scoret to for Odd19:38NorgeAkasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36NorgePolitiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28Helse og livsstilFrykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56SportNy seier for Fredrikstad18:50VerdenNy gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45SportVatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45VerdenErdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33NorgeEriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17VerdenIran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10NorgeSV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04VerdenJohnsons ledelse krymper etter husbråk18:01NorgeSykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36NorgeFlere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35SportSolskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23SportDeila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20VerdenSudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18SportGrøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02SportShroot-dobbel for Hødd17:02VerdenSåret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01SportHamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59NorgeKNM Helge Ingstad blir ikke reparert16:56SportLillebo ordnet poeng for Stjørdals-Blink16:52SportPoengdeling for Vålerenga og Sarpsborg16:47SportPoengdeling mellom Åsane og Kaupanger16:44SportCarthy rykket tidlig og vant i Sveits16:28SportNorsk eventyrhest travet inn ny storpremie, kun slått av legende16:23VerdenMauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president16:13NorgeNRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken16:02NorgeTvangsbruk mot innsatt opp i retten i Norge for første gang15:48SportTrafikkaos stoppet NM-ritt15:25SportKnusende seier for Arendal
Populært