Ti timer etter tyveriet slo politiet til: – Det er deilig at de blir tatt

<p>Torsdag ble Andreas Sørsdal utsatt for tyveri. Kun ti timer etter innbruddet gikk politiet til aksjon og pågrep 11 utenlandske statsborgere.</p>
Torsdag ble Andreas Sørsdal utsatt for tyveri. Kun ti timer etter innbruddet gikk politiet til aksjon og pågrep 11 utenlandske statsborgere.

Kun ti timer etter at Andreas Sørsdal (23) fikk frastjålet verktøy for rundt hundre tusen kroner slo politiet til og pågrep 11 personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag formiddag slo Oslo-politiet mot en leilighet på Furuset i Oslo etter at det natten før hadde blitt gjort innbrudd i en konteiner i Holmestrand.

I leiligheten fant politiet flere dyre verktøy som tyvene hadde tatt med seg.

– Det er sjelden det går så raskt før vi går til pågripelse i slike saker. Når det gjelder disse personene har vi hatt en etterforskning pågående en stund, noe som gjorde at vi kunne pågripe relativt raskt, sier politiførstebetjent for spesiell innsats i enhet Vest i Oslo politidistrikt, Tonje Reiten, til ABC Nyheter.

I helgen ble i alt 11 personer varetektsfengslet for å stå bak tyveriet og for å ha omsatt tyvgodset. To polakker og to rumenere er siktet for helerier, mens syv rumenere er siktet for grovt tyveri fra konteineren.

Les også: Politiet advarer mot ny bilbande: – Sett bilen i garasjen!

– Raskt omsatt

Også i en bil utenfor leiligheten ble det funnet flere verktøy de knytter til tyveriet.

Mandag fikk Andreas Sørsdal utlevert verktøyet av politiet. Foto: Politiet
Mandag fikk Andreas Sørsdal utlevert verktøyet av politiet. Foto: Politiet

– Vi har absolutt ikke kommet til bunns i saken, men det er interessant å se hvor raskt dette blir distribuert. Dette viser at verktøyet ble raskt omsatt. På under et døgn hadde tyvgodset byttet hender, sier hun.

Elektrikeren Andreas Sørsdal (23) forteller til ABC Nyheter at han oppdaget at verktøyet var borte da han kom på jobb torsdag morgen.

– Vi pleier ikke å finne igjen utstyret. Heldigvis hadde vi tyverimerket alle verktøyene, noe de ikke hadde klart å få av. Ut på dagen torsdag ringte politiet opp og sa at de hadde funnet noen verktøy som tilhørte meg.

Les også: Politiet: Tre menn utga seg for å være sykepleiere - rundlurte 19 eldre kvinner

– Er så mye tull

Han hadde ikke tro på at politiet skulle finne utstyret, som har en verdi på rundt 100.000 kroner.

– Det har vært så mye tull i Vestfold i det siste. Det er deilig at de blir tatt. Jeg kan ikke akkurat klage på politiet. Jeg hadde aldri forventet at det skulle gå så fort, sier Sørsdal.

Den siste tiden har politiet på Østlandet fått inn flere anmeldelser om kontainer-innbrudd. Natt til onsdag ble det gjort innbrudd i to kontainere med verktøy på Sem utenfor Tønsberg. Politiet etterforsker nå om de samme siktede kan knyttes til innbruddet.

– Vi etterforsker saken bredt og går nå gjennom lignende saker tilbake i tid for å finne ut om vi kan knytte de til andre tyverier. Vi forventer ikke å finne godset, men håper å kunne knytte de til flere forhold, sier Reiten.

Kirsten B. Sigmond, som forsvarer en av de siktede i saken, opplyser til ABC Nyheter at klienten ikke erkjenner straffskyld. Flere andre forsvarere i saken ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken.

Disse verktøyene t ble stjålet fra en byggeplass i Holmestrand natt til torsdag. Foto: Politiet
Disse verktøyene t ble stjålet fra en byggeplass i Holmestrand natt til torsdag. Foto: Politiet

Les også: Eldretyvene møtte i retten: – Han angrer og beklager

Base i Oslo

Politiet mener de siktede har oppholdt seg i Oslo over lang tid hvor de har sovet i bilene sine.

– Av erfaring vet vi at vinningskriminelle har base i Oslo, mens de reiser ut i distriktene for å begå lovbrudd. Det er mye enklere å skjule seg i Oslo enn andre steder. Det gjør det vanskelig for politiet når de flytter seg over store områder på kort tid.

I lignende saker har politiet tidligere kunne spore opp norsk verktøy i Polen og Litauen.

– Tyveri av verktøy fra konteinere er et stort problem. Konteinerne er låst, men de står steder hvor folk ikke bor, slik at ingen passer på. Det er store verdier det er snakk om, og det er utelukkende utenlandske vinningskriminelle som står bak, sier Reiten.

Les også: Hyttetyver stjeler mer enn tidligere

Viktig med merking

Hun oppfordrer byggefirmaer til å merke utstyret sitt godt, og melde fra til politiet med en gang de oppdager at verktøy er borte.

– Jeg må gi honnør til Sørsdal. De hadde skrevet navnet sitt og merket verktøyet, noe som er alfa og omega i slike saker, sier hun.

Og følger opp:

– Da har vi en god sak med en gang, og veien til oppklaring er mye kortere.

Personvernpolicy