Meny

«Norsk ekstremdiplomati» i Nord-Korea

Morten Traavik har gjennomført kunstprosjekter i og med Nord-Korea i åtte år. Onsdag sender TV 2 dokumentaren «Vår mann i Pyongyang», om det siste prosjektet Traavik gjennomførte før han brøt samarbeidet under den intense situasjonen i fjor høst.

I fjor høst var forholdet mellom Nord-Korea, nabolandene i regionen og USA så spent at Traavik valgte å avvikle det flerårige kunstsamarbeidet. Det nordkoreanske regimet prøvesprengte en hydrogenbombe mens samtidskunstnerne og dokumentarfilmskaper Tommy Gulliksen var i landet.

– Vi var der under høyden av «nesten-krigen», da Nord-Korea avfyrte raketter over Japan, og det toppet seg med hydrogenbombesprengningen i september, sier Traavik til ABC Nyheter.

Under festivalen Barents Spektakel i Kirkenes i 2012 hadde Traavik med seg nordkoreanske plakatkunstnere. Med hjelp fra 250 soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) lagde de for første gang en «menneskelig billedvegg» i Norge. Traavik.info.

– Jeg har vært i landet under andre perioder med høye spenninger mellom USA, Sør- og Nord-Korea. Hver gang ble dette ledsaget av at regimet skrudde til skrustikken, og det også blir rettet mer mistenksomhet mot utlendinger. I høst hadde paranoiaen også spredd seg til mine nærmeste nordkoreanske medarbeidere. Jeg vurderte det slik at det ikke lenger var meningsfullt å fortsette samarbeidet, sier Traavik til ABC Nyheter.

Dokumentaren «Vår mann i Pyongyang» på TV 2 onsdag kveld handler om prosjektet som ble spikeren i kista for Traaviks Nord-Korea-samarbeid.

– Vi klarte å skape tillit i små glimt, men det ble en film om å kjempe i motbakke. Regissør Tommy Gulliksen har fulgt mitt arbeid i Nord-Korea, og har hatt god tilgang til meg og dem jeg jobber med. Han har laget en film jeg synes klarer å fange essensen av hvordan disse ti mildt sagt intense dagene var og føltes for oss som var der, sier kunstneren.

– En form for ekstremdiplomati

Dokumentarfilmskaperen Tommy Gulliksen i Norsk fjernsyn har fulgt tre av Traaviks reiser siden mai 2015.

Menneskelig billedvegg under Barents Spetakel 2012, med hjelp fra soldatene i Garnisonen i Sør-Varanger. Soldatenes medvirkning førte til et og annet hevet øyenbryn. Foto: Traavik.info.

– Det er mange restriksjoner og mye man må ta hensyn til. Men for en dokumentarist er det samtidig et stort privilegium å få være med på «innsiden», sier Gulliksen til ABC Nyheter.

– Som filmskaper har det vært helt avgjørende at jeg har fått følge en fyr som Morten. Rundt ham oppstår det hele tiden ekte situasjoner, der ikke nordkoreanerne har full regi. Mange filmer og reportasjer fra Nord-Korea blir veldig forutsigbare, og handler stort sett om at det er vanskelig å jobbe der.

Gulliksen var også i landet da hydrogenbomben ble sprengt, og det norske reisefølget ble «fanget i stormens øye».

– Det skjedde mot slutten av vårt opphold. Vi hadde følelsen av at «hvis det kan bryte ut en verdenskrig er det nå». Samtidig ga det en unik mulighet til å dokumentere hvordan nordkoreanere ser på slike hendelser, og hvor diametralt ulikt syn de har på atomvåpen. De ser på våpnene som et slags nasjonalt frigjøringsprosjekt, sier Gulliksen.

– Jeg tror Mortens fremgangsmåte i Nord-Korea er ganske unik. Han har vært kompromissløs, men samtidig hatt en evne til å forstå og respektere nordkoreanerne. Han har drevet en form for ekstremdiplomati, avslutter dokumentarfilmskaperen.

Les også: Trump: – Atomnedrustning i Nord-Korea begynnersnart

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– De mest høylydte kritikerne er også dem som har brukt minst tid på å tilegne seg forståelse både om Nord-Korea og min kunstneriske virksomhet. Jeg kan ikke ta den kritikken helt på alvor, sier kunstneren til ABC Nyheter. Foto: Traavik.info.

Kardemomme og 17. mai

17. mai-markering i Pyongyang. Foto: Traavik.info.

Traavik har tidligere blant annet brakt nordkoreanske barn til Bergen for å spille Kardemomme by under Festspillene og satt opp konsert med norske og nordkoreanske artister i Pyongyang på den norske nasjonaldagen 17. mai i 2012.

– I samarbeidsprosjektene har jeg forsøkt å bruke propagandaformene og -uttrykkene som er kjent for nordkoreanerne, men å fylle dem med et nytt innhold. Å lage en slags hybrid mellom tenkemåten innen samtidskunst og den nordkoreanske propaganda-tenkemåten, sier kunstneren.

Traaviks prosjekter har blitt møtt med til dels sterk kritikk i Norge, både fra politisk hold og blant kulturkritikere. Flere har stilt spørsmål ved etikken i et kunstnerisk samarbeid med det totalitære regimet, som er godt kjent for sine menneskerettighetsbrudd.

– Hvis folk mener det er galt å skape mer nyansering og forståelse av fastlåste problemstillinger får man ta det til etterretning, men jeg er uenig, sier Traavik.

– Ikke alle meningslag i slik kunst oppfattes av alle som møter verket, men det gjelder vel ethvert ekte kunstverk slik jeg definerer det. Mange av mine kritikere her hjemme har heller ikke skjønt så mange av lagene i denne kunsten. Men de kritiske dimensjonene har nok heller ikke blitt forstått så godt i Nord-Korea, ellers ville vi ikke fått lov til å gjennomføre prosjektene.

Les også: Turisme i Nord-Korea – ein leik med elden?

Musikkvideo fra et av samarbeidsprosjektene: nordkoreanske trekkspillmusikere spiller a-ha:

Slovensk kunstrock

I 2015 arrangerte Traavik den første vestlige rockekonserten i Nord-Korea, med det slovenske kunstrock-ensemblet Laibach. Bandet er berømt for både å drive gjøn med, og samtidig benytte, totalitære uttrykksformer.

– Det er også et band som blir tolket på forskjellig vis, men mange oppfatter dem som svært satiriske mot makthavere. At nettopp disse ble den første vestlige rockegruppen som spilte i Nord-Korea har etter min mening en viktig betydning, sier Traavik.

– Hvordan oppfatter du forholdene for befolkningen i Nord-Korea?

– Det kommer an på hvor i landet man er, og hvilket lag av befolkningen man tenker på. På landsbygden er det svært fattigslig. I hovedstaden Pyongyang har det skjedd en tydelig modernisering, og Nord-Korea begynner å få noe som kan ligne en middelklasse. Kim Jong-un har levert på løftene sine om økonomisk utvikling under en atomparaply.

– Samtidig har jeg også merket en veldig tilstramming av regimets kontroll de siste par årene. Myndighetene ønsker økonomisk vekst, men frykter at den økte utvekslingen av varer og tjenester også kan føre til at nye tanker kommer inn, sier Traavik.

Performance-rockerne i Laibach poserer i Pyongyang, august 2015. Scanpix/AP.

Lager reisebok

Kunstneren jobber i disse dager med å ferdigstille boken «Forræderens guide til Nord-Korea», som kommer på Aschehoug i høst.

– Det blir en reisebok bygget på mine høyst subjektive personlige erfaringer, og forsøker å beskrive det livet i Nord-Korea de fleste ikke kjenner så godt til.

Morten Traavik har gjennomført kulturprosjekter i samarbeid med nordkoreanske myndigheter i flere år. Høsten 2017 var det slutt. Foto: Traavik.info.

– Hvordan har ditt syn på Nord-Korea utviklet seg i løpet av prosjektene og samarbeidet?

– En av de viktigste innsiktene er at omverdenen ikke har stort å frykte fra Nord-Korea. Det de har oppnådd denne uken, med toppmøtet i Singapore, har de fått til ved hjelp av effektive propagandaiscenesettelser, og ved å manipulere verdens medier. De får mer oppmerksomhet enn de egentlig fortjener, etter mitt syn, sier Traavik.

Natt til tirsdag møtte USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un hverandre i Singapore. Det var første gang en sittende amerikansk president møtte lederen i det isolerte kommunistregimet. Et slikt møte har stått høyt på agendaen for det nordkoreanske regimet i en årrekke.

– Vi skal glede oss over at de snakker sammen i det hele tatt, alle slike initiativ er av det gode. Men uansett hva som står i avtalene deres er begge motpartene, både Nord-Korea, USA og ikke minst Trump personlig, kjent for å ha et ganske omtrentlig forhold til viktigheten av en avtale. Full atomnedrustning kan man underskrive på, men så lenge det ikke foreligger en forpliktende deadline blir det bare fagre løfter, sier Traavik.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore 12. juni 2018. Scanpix/AFP. Foto: Saul Loeb / AFP

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:37 Samtlige toppkamper reddet til tross for SAS-streiken14:36 Rugende svane funnet med avbitt hode:14:21 Det døde paret i Trondheim er identifisert14:08 Tidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU
Siste nytt
14:37SportSamtlige toppkamper reddet til tross for SAS-streiken14:36NorgeRugende svane funnet med avbitt hode:14:21NorgeDet døde paret i Trondheim er identifisert14:08SportTidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU
Populært