«Norsk ekstremdiplomati» i Nord-Korea

Morten Traavik har gjennomført kunstprosjekter i og med Nord-Korea i åtte år. Onsdag sender TV 2 dokumentaren «Vår mann i Pyongyang», om det siste prosjektet Traavik gjennomførte før han brøt samarbeidet under den intense situasjonen i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor høst var forholdet mellom Nord-Korea, nabolandene i regionen og USA så spent at Traavik valgte å avvikle det flerårige kunstsamarbeidet. Det nordkoreanske regimet prøvesprengte en hydrogenbombe mens samtidskunstnerne og dokumentarfilmskaper Tommy Gulliksen var i landet.

– Vi var der under høyden av «nesten-krigen», da Nord-Korea avfyrte raketter over Japan, og det toppet seg med hydrogenbombesprengningen i september, sier Traavik til ABC Nyheter.

Under festivalen Barents Spektakel i Kirkenes i 2012 hadde Traavik med seg nordkoreanske plakatkunstnere. Med hjelp fra 250 soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) lagde de for første gang en «menneskelig billedvegg» i Norge. Traavik.info.
Under festivalen Barents Spektakel i Kirkenes i 2012 hadde Traavik med seg nordkoreanske plakatkunstnere. Med hjelp fra 250 soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) lagde de for første gang en «menneskelig billedvegg» i Norge. Traavik.info.

– Jeg har vært i landet under andre perioder med høye spenninger mellom USA, Sør- og Nord-Korea. Hver gang ble dette ledsaget av at regimet skrudde til skrustikken, og det også blir rettet mer mistenksomhet mot utlendinger. I høst hadde paranoiaen også spredd seg til mine nærmeste nordkoreanske medarbeidere. Jeg vurderte det slik at det ikke lenger var meningsfullt å fortsette samarbeidet, sier Traavik til ABC Nyheter.

Dokumentaren «Vår mann i Pyongyang» på TV 2 onsdag kveld handler om prosjektet som ble spikeren i kista for Traaviks Nord-Korea-samarbeid.

– Vi klarte å skape tillit i små glimt, men det ble en film om å kjempe i motbakke. Regissør Tommy Gulliksen har fulgt mitt arbeid i Nord-Korea, og har hatt god tilgang til meg og dem jeg jobber med. Han har laget en film jeg synes klarer å fange essensen av hvordan disse ti mildt sagt intense dagene var og føltes for oss som var der, sier kunstneren.

– En form for ekstremdiplomati

Dokumentarfilmskaperen Tommy Gulliksen i Norsk fjernsyn har fulgt tre av Traaviks reiser siden mai 2015.

Menneskelig billedvegg under Barents Spetakel 2012, med hjelp fra soldatene i Garnisonen i Sør-Varanger. Soldatenes medvirkning førte til et og annet hevet øyenbryn. Foto: Traavik.info.
Menneskelig billedvegg under Barents Spetakel 2012, med hjelp fra soldatene i Garnisonen i Sør-Varanger. Soldatenes medvirkning førte til et og annet hevet øyenbryn. Foto: Traavik.info.

– Det er mange restriksjoner og mye man må ta hensyn til. Men for en dokumentarist er det samtidig et stort privilegium å få være med på «innsiden», sier Gulliksen til ABC Nyheter.

– Som filmskaper har det vært helt avgjørende at jeg har fått følge en fyr som Morten. Rundt ham oppstår det hele tiden ekte situasjoner, der ikke nordkoreanerne har full regi. Mange filmer og reportasjer fra Nord-Korea blir veldig forutsigbare, og handler stort sett om at det er vanskelig å jobbe der.

Gulliksen var også i landet da hydrogenbomben ble sprengt, og det norske reisefølget ble «fanget i stormens øye».

– Det skjedde mot slutten av vårt opphold. Vi hadde følelsen av at «hvis det kan bryte ut en verdenskrig er det nå». Samtidig ga det en unik mulighet til å dokumentere hvordan nordkoreanere ser på slike hendelser, og hvor diametralt ulikt syn de har på atomvåpen. De ser på våpnene som et slags nasjonalt frigjøringsprosjekt, sier Gulliksen.

– Jeg tror Mortens fremgangsmåte i Nord-Korea er ganske unik. Han har vært kompromissløs, men samtidig hatt en evne til å forstå og respektere nordkoreanerne. Han har drevet en form for ekstremdiplomati, avslutter dokumentarfilmskaperen.

Les også: Trump: – Atomnedrustning i Nord-Korea begynnersnart

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– De mest høylydte kritikerne er også dem som har brukt minst tid på å tilegne seg forståelse både om Nord-Korea og min kunstneriske virksomhet. Jeg kan ikke ta den kritikken helt på alvor, sier kunstneren til ABC Nyheter. Foto: Traavik.info.
– De mest høylydte kritikerne er også dem som har brukt minst tid på å tilegne seg forståelse både om Nord-Korea og min kunstneriske virksomhet. Jeg kan ikke ta den kritikken helt på alvor, sier kunstneren til ABC Nyheter. Foto: Traavik.info.

Kardemomme og 17. mai

17. mai-markering i Pyongyang. Foto: Traavik.info.
17. mai-markering i Pyongyang. Foto: Traavik.info.

Traavik har tidligere blant annet brakt nordkoreanske barn til Bergen for å spille Kardemomme by under Festspillene og satt opp konsert med norske og nordkoreanske artister i Pyongyang på den norske nasjonaldagen 17. mai i 2012.

– I samarbeidsprosjektene har jeg forsøkt å bruke propagandaformene og -uttrykkene som er kjent for nordkoreanerne, men å fylle dem med et nytt innhold. Å lage en slags hybrid mellom tenkemåten innen samtidskunst og den nordkoreanske propaganda-tenkemåten, sier kunstneren.

Traaviks prosjekter har blitt møtt med til dels sterk kritikk i Norge, både fra politisk hold og blant kulturkritikere. Flere har stilt spørsmål ved etikken i et kunstnerisk samarbeid med det totalitære regimet, som er godt kjent for sine menneskerettighetsbrudd.

– Hvis folk mener det er galt å skape mer nyansering og forståelse av fastlåste problemstillinger får man ta det til etterretning, men jeg er uenig, sier Traavik.

– Ikke alle meningslag i slik kunst oppfattes av alle som møter verket, men det gjelder vel ethvert ekte kunstverk slik jeg definerer det. Mange av mine kritikere her hjemme har heller ikke skjønt så mange av lagene i denne kunsten. Men de kritiske dimensjonene har nok heller ikke blitt forstått så godt i Nord-Korea, ellers ville vi ikke fått lov til å gjennomføre prosjektene.

Les også: Turisme i Nord-Korea – ein leik med elden?

Musikkvideo fra et av samarbeidsprosjektene: nordkoreanske trekkspillmusikere spiller a-ha:

Slovensk kunstrock

I 2015 arrangerte Traavik den første vestlige rockekonserten i Nord-Korea, med det slovenske kunstrock-ensemblet Laibach. Bandet er berømt for både å drive gjøn med, og samtidig benytte, totalitære uttrykksformer.

– Det er også et band som blir tolket på forskjellig vis, men mange oppfatter dem som svært satiriske mot makthavere. At nettopp disse ble den første vestlige rockegruppen som spilte i Nord-Korea har etter min mening en viktig betydning, sier Traavik.

– Hvordan oppfatter du forholdene for befolkningen i Nord-Korea?

– Det kommer an på hvor i landet man er, og hvilket lag av befolkningen man tenker på. På landsbygden er det svært fattigslig. I hovedstaden Pyongyang har det skjedd en tydelig modernisering, og Nord-Korea begynner å få noe som kan ligne en middelklasse. Kim Jong-un har levert på løftene sine om økonomisk utvikling under en atomparaply.

– Samtidig har jeg også merket en veldig tilstramming av regimets kontroll de siste par årene. Myndighetene ønsker økonomisk vekst, men frykter at den økte utvekslingen av varer og tjenester også kan føre til at nye tanker kommer inn, sier Traavik.

Performance-rockerne i Laibach poserer i Pyongyang, august 2015. Scanpix/AP.
Performance-rockerne i Laibach poserer i Pyongyang, august 2015. Scanpix/AP.

Lager reisebok

Kunstneren jobber i disse dager med å ferdigstille boken «Forræderens guide til Nord-Korea», som kommer på Aschehoug i høst.

– Det blir en reisebok bygget på mine høyst subjektive personlige erfaringer, og forsøker å beskrive det livet i Nord-Korea de fleste ikke kjenner så godt til.

Morten Traavik har gjennomført kulturprosjekter i samarbeid med nordkoreanske myndigheter i flere år. Høsten 2017 var det slutt. Foto: Traavik.info.
Morten Traavik har gjennomført kulturprosjekter i samarbeid med nordkoreanske myndigheter i flere år. Høsten 2017 var det slutt. Foto: Traavik.info.

– Hvordan har ditt syn på Nord-Korea utviklet seg i løpet av prosjektene og samarbeidet?

– En av de viktigste innsiktene er at omverdenen ikke har stort å frykte fra Nord-Korea. Det de har oppnådd denne uken, med toppmøtet i Singapore, har de fått til ved hjelp av effektive propagandaiscenesettelser, og ved å manipulere verdens medier. De får mer oppmerksomhet enn de egentlig fortjener, etter mitt syn, sier Traavik.

Natt til tirsdag møtte USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un hverandre i Singapore. Det var første gang en sittende amerikansk president møtte lederen i det isolerte kommunistregimet. Et slikt møte har stått høyt på agendaen for det nordkoreanske regimet i en årrekke.

– Vi skal glede oss over at de snakker sammen i det hele tatt, alle slike initiativ er av det gode. Men uansett hva som står i avtalene deres er begge motpartene, både Nord-Korea, USA og ikke minst Trump personlig, kjent for å ha et ganske omtrentlig forhold til viktigheten av en avtale. Full atomnedrustning kan man underskrive på, men så lenge det ikke foreligger en forpliktende deadline blir det bare fagre løfter, sier Traavik.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore 12. juni 2018. Scanpix/AFP. Foto: Saul Loeb / AFP
USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore 12. juni 2018. Scanpix/AFP. Foto: Saul Loeb / AFP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 Har gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro
Siste nytt
12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenHar gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro
Populært