«Norsk ekstremdiplomati» i Nord-Korea

Morten Traavik har gjennomført kunstprosjekter i og med Nord-Korea i åtte år. Onsdag sender TV 2 dokumentaren «Vår mann i Pyongyang», om det siste prosjektet Traavik gjennomførte før han brøt samarbeidet under den intense situasjonen i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor høst var forholdet mellom Nord-Korea, nabolandene i regionen og USA så spent at Traavik valgte å avvikle det flerårige kunstsamarbeidet. Det nordkoreanske regimet prøvesprengte en hydrogenbombe mens samtidskunstnerne og dokumentarfilmskaper Tommy Gulliksen var i landet.

– Vi var der under høyden av «nesten-krigen», da Nord-Korea avfyrte raketter over Japan, og det toppet seg med hydrogenbombesprengningen i september, sier Traavik til ABC Nyheter.

Under festivalen Barents Spektakel i Kirkenes i 2012 hadde Traavik med seg nordkoreanske plakatkunstnere. Med hjelp fra 250 soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) lagde de for første gang en «menneskelig billedvegg» i Norge. Traavik.info.
Under festivalen Barents Spektakel i Kirkenes i 2012 hadde Traavik med seg nordkoreanske plakatkunstnere. Med hjelp fra 250 soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) lagde de for første gang en «menneskelig billedvegg» i Norge. Traavik.info.

– Jeg har vært i landet under andre perioder med høye spenninger mellom USA, Sør- og Nord-Korea. Hver gang ble dette ledsaget av at regimet skrudde til skrustikken, og det også blir rettet mer mistenksomhet mot utlendinger. I høst hadde paranoiaen også spredd seg til mine nærmeste nordkoreanske medarbeidere. Jeg vurderte det slik at det ikke lenger var meningsfullt å fortsette samarbeidet, sier Traavik til ABC Nyheter.

Dokumentaren «Vår mann i Pyongyang» på TV 2 onsdag kveld handler om prosjektet som ble spikeren i kista for Traaviks Nord-Korea-samarbeid.

– Vi klarte å skape tillit i små glimt, men det ble en film om å kjempe i motbakke. Regissør Tommy Gulliksen har fulgt mitt arbeid i Nord-Korea, og har hatt god tilgang til meg og dem jeg jobber med. Han har laget en film jeg synes klarer å fange essensen av hvordan disse ti mildt sagt intense dagene var og føltes for oss som var der, sier kunstneren.

– En form for ekstremdiplomati

Dokumentarfilmskaperen Tommy Gulliksen i Norsk fjernsyn har fulgt tre av Traaviks reiser siden mai 2015.

Menneskelig billedvegg under Barents Spetakel 2012, med hjelp fra soldatene i Garnisonen i Sør-Varanger. Soldatenes medvirkning førte til et og annet hevet øyenbryn. Foto: Traavik.info.
Menneskelig billedvegg under Barents Spetakel 2012, med hjelp fra soldatene i Garnisonen i Sør-Varanger. Soldatenes medvirkning førte til et og annet hevet øyenbryn. Foto: Traavik.info.

– Det er mange restriksjoner og mye man må ta hensyn til. Men for en dokumentarist er det samtidig et stort privilegium å få være med på «innsiden», sier Gulliksen til ABC Nyheter.

– Som filmskaper har det vært helt avgjørende at jeg har fått følge en fyr som Morten. Rundt ham oppstår det hele tiden ekte situasjoner, der ikke nordkoreanerne har full regi. Mange filmer og reportasjer fra Nord-Korea blir veldig forutsigbare, og handler stort sett om at det er vanskelig å jobbe der.

Gulliksen var også i landet da hydrogenbomben ble sprengt, og det norske reisefølget ble «fanget i stormens øye».

– Det skjedde mot slutten av vårt opphold. Vi hadde følelsen av at «hvis det kan bryte ut en verdenskrig er det nå». Samtidig ga det en unik mulighet til å dokumentere hvordan nordkoreanere ser på slike hendelser, og hvor diametralt ulikt syn de har på atomvåpen. De ser på våpnene som et slags nasjonalt frigjøringsprosjekt, sier Gulliksen.

– Jeg tror Mortens fremgangsmåte i Nord-Korea er ganske unik. Han har vært kompromissløs, men samtidig hatt en evne til å forstå og respektere nordkoreanerne. Han har drevet en form for ekstremdiplomati, avslutter dokumentarfilmskaperen.

Les også: Trump: – Atomnedrustning i Nord-Korea begynnersnart

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– De mest høylydte kritikerne er også dem som har brukt minst tid på å tilegne seg forståelse både om Nord-Korea og min kunstneriske virksomhet. Jeg kan ikke ta den kritikken helt på alvor, sier kunstneren til ABC Nyheter. Foto: Traavik.info.
– De mest høylydte kritikerne er også dem som har brukt minst tid på å tilegne seg forståelse både om Nord-Korea og min kunstneriske virksomhet. Jeg kan ikke ta den kritikken helt på alvor, sier kunstneren til ABC Nyheter. Foto: Traavik.info.

Kardemomme og 17. mai

17. mai-markering i Pyongyang. Foto: Traavik.info.
17. mai-markering i Pyongyang. Foto: Traavik.info.

Traavik har tidligere blant annet brakt nordkoreanske barn til Bergen for å spille Kardemomme by under Festspillene og satt opp konsert med norske og nordkoreanske artister i Pyongyang på den norske nasjonaldagen 17. mai i 2012.

– I samarbeidsprosjektene har jeg forsøkt å bruke propagandaformene og -uttrykkene som er kjent for nordkoreanerne, men å fylle dem med et nytt innhold. Å lage en slags hybrid mellom tenkemåten innen samtidskunst og den nordkoreanske propaganda-tenkemåten, sier kunstneren.

Traaviks prosjekter har blitt møtt med til dels sterk kritikk i Norge, både fra politisk hold og blant kulturkritikere. Flere har stilt spørsmål ved etikken i et kunstnerisk samarbeid med det totalitære regimet, som er godt kjent for sine menneskerettighetsbrudd.

– Hvis folk mener det er galt å skape mer nyansering og forståelse av fastlåste problemstillinger får man ta det til etterretning, men jeg er uenig, sier Traavik.

– Ikke alle meningslag i slik kunst oppfattes av alle som møter verket, men det gjelder vel ethvert ekte kunstverk slik jeg definerer det. Mange av mine kritikere her hjemme har heller ikke skjønt så mange av lagene i denne kunsten. Men de kritiske dimensjonene har nok heller ikke blitt forstått så godt i Nord-Korea, ellers ville vi ikke fått lov til å gjennomføre prosjektene.

Les også: Turisme i Nord-Korea – ein leik med elden?

Musikkvideo fra et av samarbeidsprosjektene: nordkoreanske trekkspillmusikere spiller a-ha:

Slovensk kunstrock

I 2015 arrangerte Traavik den første vestlige rockekonserten i Nord-Korea, med det slovenske kunstrock-ensemblet Laibach. Bandet er berømt for både å drive gjøn med, og samtidig benytte, totalitære uttrykksformer.

– Det er også et band som blir tolket på forskjellig vis, men mange oppfatter dem som svært satiriske mot makthavere. At nettopp disse ble den første vestlige rockegruppen som spilte i Nord-Korea har etter min mening en viktig betydning, sier Traavik.

– Hvordan oppfatter du forholdene for befolkningen i Nord-Korea?

– Det kommer an på hvor i landet man er, og hvilket lag av befolkningen man tenker på. På landsbygden er det svært fattigslig. I hovedstaden Pyongyang har det skjedd en tydelig modernisering, og Nord-Korea begynner å få noe som kan ligne en middelklasse. Kim Jong-un har levert på løftene sine om økonomisk utvikling under en atomparaply.

– Samtidig har jeg også merket en veldig tilstramming av regimets kontroll de siste par årene. Myndighetene ønsker økonomisk vekst, men frykter at den økte utvekslingen av varer og tjenester også kan føre til at nye tanker kommer inn, sier Traavik.

Performance-rockerne i Laibach poserer i Pyongyang, august 2015. Scanpix/AP.
Performance-rockerne i Laibach poserer i Pyongyang, august 2015. Scanpix/AP.

Lager reisebok

Kunstneren jobber i disse dager med å ferdigstille boken «Forræderens guide til Nord-Korea», som kommer på Aschehoug i høst.

– Det blir en reisebok bygget på mine høyst subjektive personlige erfaringer, og forsøker å beskrive det livet i Nord-Korea de fleste ikke kjenner så godt til.

Morten Traavik har gjennomført kulturprosjekter i samarbeid med nordkoreanske myndigheter i flere år. Høsten 2017 var det slutt. Foto: Traavik.info.
Morten Traavik har gjennomført kulturprosjekter i samarbeid med nordkoreanske myndigheter i flere år. Høsten 2017 var det slutt. Foto: Traavik.info.

– Hvordan har ditt syn på Nord-Korea utviklet seg i løpet av prosjektene og samarbeidet?

– En av de viktigste innsiktene er at omverdenen ikke har stort å frykte fra Nord-Korea. Det de har oppnådd denne uken, med toppmøtet i Singapore, har de fått til ved hjelp av effektive propagandaiscenesettelser, og ved å manipulere verdens medier. De får mer oppmerksomhet enn de egentlig fortjener, etter mitt syn, sier Traavik.

Natt til tirsdag møtte USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un hverandre i Singapore. Det var første gang en sittende amerikansk president møtte lederen i det isolerte kommunistregimet. Et slikt møte har stått høyt på agendaen for det nordkoreanske regimet i en årrekke.

– Vi skal glede oss over at de snakker sammen i det hele tatt, alle slike initiativ er av det gode. Men uansett hva som står i avtalene deres er begge motpartene, både Nord-Korea, USA og ikke minst Trump personlig, kjent for å ha et ganske omtrentlig forhold til viktigheten av en avtale. Full atomnedrustning kan man underskrive på, men så lenge det ikke foreligger en forpliktende deadline blir det bare fagre løfter, sier Traavik.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore 12. juni 2018. Scanpix/AFP. Foto: Saul Loeb / AFP
USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore 12. juni 2018. Scanpix/AFP. Foto: Saul Loeb / AFP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus
Siste nytt
12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus
Populært