Meny

Kapret enestående øyeblikk av nybakt gaupemor på video

Se video: Gauper er sky av natur og lar sjeldent mennesker komme for tett innpå. Derfor får de færreste oppleve det Tuva opplevde her.
– Jeg har aldri hørt at noen har klart å filme en gaupemor på så kort avstand før, forteller zoolog Petter Bøckman imponert.

Få norske rovdyr er mer sky enn gaupa, og selv de dyktigste naturfotografer bruker mye tid og tålmodighet på å få tatt ta gode bilder av kattedyret. Men på besøksgården Langedrag i Numedal har gaupen Ingrid fått sitt andre kull, og hun lar dyrepasserne komme tettere på enn normalt.

– Dette har vi ikke opplevd før. Det er helt fantastisk å se hvor trygg hun er og hvordan hun lar oss komme tett innpå , forteller en stolt gaupemor og driver av parken, Tuva Thorson, til NRK Buskerud.

Vanligvis trekker gaupene i parken seg unna og og gjemmer seg når de skal føde. Men Ingrid har like så greit lagt seg til i et lite hus, og virker ta det helt rolig når Thorson står utenfor og filmer, knappe 20 centimeter unna.

– Det er nesten så jeg kan kjenne meg igjen i lykkefølelsen fra da jeg selv ble mor da jeg så henne ligge der med barna sine. Det virker som hun også kjente på det velværet en føler som nybakt mor, forteller Thorson smilende.

(Saken fortsetter under)

Kun 20-30 centimeter unna Tuva Thorsson ligger gaupemoren Ingrid med sine nyfødte små nøster. Foto: Privat

Zoolog Petter Bøckman forteller til NRK at gauper hr en helt spesiell intimsfære, spesielt når de har nyfødte unger.

– Når vi ser fantastiske nærbilder av gaupe med unger på BBC, så har de lagt kamera inn i hiet på forhånd. Det som er enestående her, er at Tuva har stått så nær og filmet.

Les også:  Sjelden kamp mellom norsk gaupe og jerv fanget på film

Populært