Meny

Heliumballonger konfiskeres:

Her kjører politiet vekk med tidenes luftigste beslag

BALLONGBESLAG: – Dette er ikke den type oppdrag vi helst vil bruke tiden og ressursene våre på, men vi har slått ned på denne type salg når vi har hatt kapasitet, sier operasjonsleder Tor Jøkling i politiet Foto: Christine Løkvik
Politiet viste ingen nåde da en mann forsøkte å selge heliumballonger på Eiksmarka i Bærum 17. mai.

I mai vedtok formannskapet i Bærum kommune ikke å tillate salg av heliumballonger på kommunal grunn.

– Nye tillatelser vil derfor ikke bli gitt, men tidligere tillatelser trekkes ikke tilbake, opplyste kommunen 9. mai, og la til at man i henhold til politivedtektene må ha tillatelse til å selge heliumballonger på offentlig sted.

Det kunne ikke mannen fremvise da politiet ba om det i formiddag - og lovens lange arm så ingen annen utvei enn å ta beslag, og frakte det på best egnet måte til politihuset.

– Dette er ikke den type oppdrag vi helst vil bruke tiden og ressursene våre på, men vi har slått ned på denne type salg når vi har hatt kapasitet, sier operasjonsleder Tor Jøkling i politiet til Budstikka.

De rykket sporenstreks ut da de ble tipset fra en gjeng gutter om ulovligheten.

Plastsøppel

Grunnen til at en rekke kommuner forbyr salget, er behovet for å bekjempe utbredelsen av plastsøppel i naturen og å begrense forbruket av helium.

Kommunene kan imidlertid ikke forby salg på privat eiendom som kiosker eller bensinstasjoner. Miljøpartiet De Grønne (MDG) har tidligere tatt til orde for et nasjonalt forbud, noe som i så fall også innebærer forbud av salg på privat grunn.

I begynnelsen av mai vedtok byrådet i Oslo og minst 28 andre kommuner å forby salg av heliumballonger på gaten 17. mai.

Den kreative måten å frakte ballongbeslaget på fikk folk i Bærum til å sperre øynene opp.

– Vi var på Bekkestua, og så plutselig politibilen komme med alle disse heliumballongene. Vi synes det var et fantastisk mosomt syn, så jeg tok bilde, forteller fotografen Christine Løkvik til ABC Nyheter.

– Det er vel ikke lov å ha å ha heliumsballonger. Dette var et artig syn, sier Løkvik.

Fem-seks hendelser

Ifølge operasjonsleder Jøkling var ikke mannen som fikk ballongene inndratt enig i politiets vurdering av saken.

– Han ga uttrykk om at det var snakk om ganske store verdier som gikk tapt, og ville overprøve det juridiske i beslutningen, sier Jøkling.

– Det har vært fem-seks hendelser i løpet av dagen i Oslo og Bærum, der vi har vært ute og konfiskert ballonger, eller destruert dem på stedet. Noen av selgerne har kanskje ikke fått med seg forbudet, andre har likevel valgt å ta sjansen, sier operasjonsleder Tor Jøkling til VG.

Populært