Meny

Uro i UDI:

– Frykter folk slutter fordi de er slitne og oppgitte

<p>BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Irene Brønlund Opseth (innfelt) forteller om stort arbeidspress i UDI etter nyttår. Antall resistanser og andre arbeidsoppgaver har økt etter at 200 årsverk ble kuttet. Så langt i år har 14 asylmottak blitt avviklet.</p>
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Irene Brønlund Opseth (innfelt) forteller om stort arbeidspress i UDI etter nyttår. Antall resistanser og andre arbeidsoppgaver har økt etter at 200 årsverk ble kuttet. Så langt i år har 14 asylmottak blitt avviklet.

Flere ansatte har sluttet i Utlendingsdirektoratet (UDI) som følge av en presset arbeidssituasjon. – Omstillingene kostet mer enn vi trodde, innrømmer UDI-direktøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved nyttår måtte UDI kvitte seg med rundt 200 ansatte. Alle som måtte gå var midlertidig ansatte, hvorav de fleste ble rekruttert i forbindelse med asylbølgen i 2015.

Kun fire måneder senere må de nå hasteansette tidligere medarbeidere.

For etter nedbemanningen, og en omorganisering internt hvor mange har fått nye arbeidsoppgaver, har ansatte meldt om pressede arbeidsforhold.

– Jeg vil ikke si at det går på helsa løs, men det er veldig, veldig presset. Folk har nok syntes det har vært vanskelig å stå i det fordi det har vart siden årsskiftet. Vi har fortsatt ikke sett resultater av omorganiseringen som er satt i gang, sier hovedtillitsvalgt Irene Brønlund Opseth til ABC Nyheter.

– Mister viktig kompetanse

Opseth forteller at UDI nå er svært presset, selv om det for tiden kommer færre asylsøkere enn tidligere.

Grunnen er etterslep fra asylkrisen.

– Det er mange saker som vi ikke har rukket å ta unna, i hvert fall ikke i like stor hastighet som før, fordi det har vært andre prioriteringer, og man har prioritert å behandle nye søknader som har kommet inn.

UDI har også blitt instruert til å se på gamle tilbakekallingssaker for å se om de krever at sakene må behandles på nytt og revurdere tillatelsene.

– Vi har mer enn nok å gjøre, noe som ikke bare gjelder Asylavdelingen (ASA), men hele UDI, sier Opseth.

Les også: UDI sier opp avtaler med ytterligere to asylmottak

Nedbemanning i UDI

I budsjettet for 2018 ble Utlendingsdirektoratet redusert med omkring 200 millioner kroner.

I 2017 hadde UDI nesten 1,2 milliarder kroner til rådighet, mens det i år er rett under én milliard.

Justisdepartementet forklarte budsjettkuttet med at Norge hadde Europas største nedgang i antall asylsøkere etter asylkrisen i 2015 og 2016.

Hun frykter for konsekvensene av den pressede situasjonen.

– Det jeg frykter er at folk som har jobbet her over lengre tid, på grunn av den veldig pressede situasjonen, velger å slutte fordi de ikke orker å stå i det eller føler seg oppgitte. Vi mister rett og slett viktig kompetanse. Det er et faktum. Flere samfunnsvitere og akademikere har sluttet eller er i ferd med å si opp. Det er en krevende situasjon og organisasjonen er i en omstilling, sier hovedtillitsvalgt.

Antall saker har økt

UDI-direktør Frode Forfang erkjenner overfor ABC Nyheter at kapasiteten er et problem.

– Vi har redusert antall saksbehandlere betydelig, og i en overgangsfase fører det til at mange medarbeidere må få nye oppgaver og opplæring. Vi tror situasjonen vil bedre seg over tid.

Siden nyttår har antall saker økt fra i overkant av 31.000 til rundt 37.000. Forfang innrømmer at tallene er høyere enn ønsket.

FOLK SLUTTER: Irene Brønlund Opseth, hovedtillitsvalgt i UDI, er bekymret for at folk velger å slutte grunnet den krevende situasjonen. Foto: UDI
FOLK SLUTTER: Irene Brønlund Opseth, hovedtillitsvalgt i UDI, er bekymret for at folk velger å slutte grunnet den krevende situasjonen. Foto: UDI

– UDI har til enhver tid en viss beholdning av saker til behandling. Slik vil det alltid være. Akkurat nå er tallet noe høyere enn det bør være for å klare løpende saksbehandling uten at ventetidene blir for lange, sier han.

Les også: UDI-direktøren: – Dagens asylsystem forutsetter menneskesmugling!

Dette sliter de med

At UDI fikk kuttet budsjettet med omkring 200 millioner kroner har de ansatte fått merke. Hovedtillitsvalgt forteller at det kan virke som politikerne har glemt at UDI også håndterer andre saker enn asylsøknader.

– Det man kanskje ikke tok høyde for var kompleksiteten rundt alle de andre porteføljene UDI jobber med. Det er ikke slik at UDI bare håndterer asylsøkere. Når det gjelder de andre porteføljene, om det er statsborgerskap, familiegjenforening, arbeidstillatelse eller visum, så har saksmengden ikke gått vesentlig ned. Det er det vi sliter med. Vi får kanskje budsjetter i henhold til asylankomster som går veldig opp og ned, mens de andre porteføljene er mer stabile. Der savner vi en mer forutsigbar budsjettfordeling, sier Brønlund Opseth

– Ser politikere på ankomsttallene når de skal gi penger til UDI og glemmer de andre arbeidsoppgavene?

– De tenker nok på det, men så spørs det om de prioriterer riktig. Jeg lurer på om de tar hensyn til hvor ressurskrevende de andre porteføljene også er.

Les også: UDI-sjefen: Dagens asylsystem er ikke bærekraftig

Stort budsjettkutt

Brønlund Opseth forteller at de ansatte gjennom flere år har advart mot at grunnbemanningen i UDI er for dårlig.

– Det har det vært over lengre tid, vil jeg påstå. Det er derfor vi lider av at vi må ta inn midlertidige og nyansatte når ting går opp, og kutte når det går ned. Det er ikke heldig. Det som er bra er at det gir arbeidserfaring til nyutdannede, men for oss er det krevende som organisasjon å lære opp, ta folk inn, så ta de ut og omstille oss på nytt. Det blir veldig store svingninger, mens vi egentlig kan bruke mange av ressursene til å bygge ned restansene og jobbe med andre krevende porteføljer over tid.

VANSKELIG: UDI-direktør Frode Forfang erkjenner at omorganiseringen i UDI er vanskelig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VANSKELIG: UDI-direktør Frode Forfang erkjenner at omorganiseringen i UDI er vanskelig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hun mener ressursene er smurt tynt utover fordi man ikke har budsjett til noe annet.

– Det er ikke sånn at oppgavene blir borte, selv om asylankomstene går ned, eller fordi vi mister 200 medarbeidere. De er der fremdeles og mye er løpende oppgaver som bare blir mer og mer krevende, sier hun.

På spørsmål om nedbemanningen kom for tidlig, svarer Forfang følgende:

– I utgangspunktet er det samsvar mellom budsjett og oppgaver. Men i praksis har omstillingene kostet mer enn vi trodde på forhånd. Vi gjør det vi kan for å hente oss inn igjen, sier han.

Les også: Listhaug oppfordrer til å angi flyktninger på hjemreise

Måtte hasteansette

Kun fire måneder etter reduksjonen av 200 årsverk har UDI måtte styrke asylavdelingen med 20 midlertidige stillinger i en periode på seks måneder for å få ned antall restanser.

«Vi så på forhånd en risiko for at restansene kunne øke som følge av omstillingene, særlig på kort sikt. Hittil har dette slått enda hardere inn enn vi først antok. I tillegg har den naturlige avgangen av fast ansatte vært større enn vi beregnet. Derfor er det et behov for å styrke ASA midlertidig (...). Det forutsettes da at dette er personer som kan gå rett inn i oppgaver de allerede er opplært i. Formålet er å hindre ytterligere økning av restanser i år», skriver UDI-direktøren i en melding som gikk ut til ansatte i UDI.

– Vi så at vi mistet flere medarbeidere enn vi opprinnelig hadde beregnet. Dermed hadde vi budsjettmessig rom for å hente noen tilbake for en begrenset periode. Det kan hjelpe oss litt i den omstillingsfasen vi befinner oss i, sier Forfang.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Vedum smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Utrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanir-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK
Siste nytt
05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50NorgeVedum smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenUtrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08NorgeBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30VerdenRyanir-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40NorgeVirke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20VerdenBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK
Populært