Menneskehandel:Utnyttet gravid datter (14) til å stjele

Artikkelen fortsetter under annonsen

To voksne fra en beryktet kriminell familie tok to mindreårige jenter med til Oslo og presset dem til å jobbe som lommetyver. Den yngste (14) var gravid da de ble tatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at forbudet mot menneskehandel ble innført i 2003 har det vært 44 fellende dommer i Norge. I 13 av dem var ofrene mindreårige.

Hele 35 av sakene handler om prostitusjon eller annen seksuell utnyttelse, mens de øvrige rettskraftige dommene gjelder tvangsarbeid og -tjenester.

I fjor ble fire menn og en kvinne dømt for menneskehandel i tre ulike tingretter. Det viser den siste statistikken fra «Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel» (KOM).

Én av dommene er fra Oslo tingrett, hvor en mor (44 år da tiltalen ble tatt ut) og hennes sønn (23) dømmes for å ha utnyttet to mindreårige jenter. Den ene av dem var de dømtes datter og søster (14), mens den andre var sønnens kjæreste (17).

Kompliserte familieforhold

Tre er altså i nær familie, og alle er etnisk knyttet sammen som rom.

Den 44-åringe kvinnens far er Fehim Hamidovic, en beryktet kriminell. I 2013 ble den da 60 år gamle mannen dømt til syv års fengsel i Frankrike for å ha styrt en bande med opp til 500 unge jenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De skal ha stått bak 75 prosent av alle lommetyverier på metroen i Paris, het det i nyhetsrapporter fra rettsaken mot ham. Disiplinen var beinhard. Den enkelte tyv måtte hver dag stjele 300 Euro (om lag 2.500 norske kroner den gang) eller risikere å bli brent med sigaretter.

Hamidovic går under kallenavnet «Fagin», en karakter hentet fra Charles Dickens roman «Oliver Twist» som nettopp styrer en bande lommetyver i London som er barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskehandel

Siden lovenedringen i 2003 har det vært 44 rettskraftige dommer. 80 prosent av sakene gjelder utnyttelse til prostitusjon eller seksuelle tjenester.

De siste fem årene har det vært 23 rettskraftige saker med 53 ofre. 70 prosent av ofrene er kvinner (37 personer).

38 personer er dømt for menneskehandel. 80 prosent av dem er menn (30 personer).

I 15 av de 23 sakene er alle ofrene fra Europa. I fem saker kommer de fra Afrika og i to fra Asia (for ett offer er ikke nasjonal tilhørighet oppgitt).

I hele 20 saker er de dømte fra Europa, hvorav åtte er norske og i ti saker fra Balkan.

I de øvrige sakene er den skyldige fra USA, Afrika og Asia.

Forbindelsene mellom de involverte i den norske saken, er kompliserte.

Familien holder til i Belgia, mens begge barna er født i Kroatia.

Den 23-årige sønnen innledet et forhold til 17-åringen mens han var i Italia med kone og tre barn. 17-åringen ble så med 23-åringen til Brussel, der hun ble tvunget til å stjele. Hennes bror skal på sin side også være far til barnet til 14-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før de forlot Brussel ble 17-åringen utstyrt med et pass som viste at hun skulle være fem år yngre. Dette tilhørte egentlig stesøstera til 14- og 23-åringen.

Den eldste av de tiltalte voksne, mamma på 44 år, sa i retten at de hadde forlatt Belgia fordi 17-åringens bror skulle ha truet dem og krevd 30.000 Euro (om lag 290.000 norske kroner) som betaling for henne.

Hun bestred samtidig at jentene var med på turen for å stjele.

Den 23-årige sønnen sa derimot at planen hele tiden var klar:

«Moren min snakket med dem om å stjele. Min mor planla at vi skulle komme hit, alt sammen. Men jeg kom hit kun for å få pengene, ta vare på dem, ordne hoteller, men det var de som planla alt», siteres han på i dommen.

Han forklarte også at det var en plan bak å utnytte at 17-åringen så yngre ut. Mora skal ha sagt til henne da hun fikk id-kortet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Du blir ikke fengslet. Du går bare dit og gir dette id-kortet».

Tatt etter to dager

Før de dukket opp i Oslo høsten 2015 var de innom Stockholm. Men bare to dager etter ankomsten arresteres 17-åringen med de falske papirene hvor hun bare skulle være 12 år gammel. Dagen etter blir også den gravide 14-åringen tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren bestemmer da at de heller skal prøve seg i Oslo. De kommer med tog i nitida om kvelden en dag i oktober.

«I dagene etter ble det foretatt flere tyverier/ forsøk på tyverier på busser/ trikker i Oslo», fastslås det lakonisk i dommen. Domstolen konkluderer med at minst tre av tyveriene er grove, noe som har en strafferamme på inntil seks års fengsel:

«Tyveriene var en del av et gjennomgående handlingsmønster under jentenes opphold i Norge og Sverige. Dette viser at tyveriene som er funnet bevist, var ledd i en planlagt kriminell aktivitet med profesjonelt preg».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved pågripelsen av sønnen fant politiet 3000 libanesiske livres, 5100 lankesiske rupies, 6682 norske kroner og 3010 dollar på ham. Han erkjente da at det stammer fra tyverier, mens moren hevdet at pengene stammer fra en samling som hennes mann skal ha overlevert før reisen.

«Ikke troverdig», mener retten, som også viser til at de voksne utstyrte jentene med telefoner med norske sim-kort. På den måten kunne de holde kontakt i forbindelse med tyveriene.

Bevisene mot dem er sterke. De er fotografert sammen med jentene utenfor Narvesen på Jernbanetorget i Oslo sentrum kl 13.49 – bare minutter før et av tyveriene ble begått – dagen etter ankomst.

På 23-åringens iPhone fantes bilder av jentene på busstoppet umiddelbart etter, og bilder fra et overvåkingskamera viser at tyveriet begås. De er tatt kl 13.52.

Retten mener at det også er bevist at de to eldste «forledet og utnyttet» de mindreårige til å begå tyveriene i Oslo og Stockholm.

Det norske politiets etterforskning hadde avdekket at de var en del av et familienettverk som opererte på samme måte i hele Europa.