Wara om Oslo-gjengene: – Vi må være ærlige hvis vi skal løse problemet

Justisminister Tor Mikkel Wara. Her fra da han besøkte besøker politiet i Oslo for første gang mandag i forrige uke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Justisminister Tor Mikkel Wara. Her fra da han besøkte besøker politiet i Oslo for første gang mandag i forrige uke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Justisministeren mener Oslo ikke tåler med innvandring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kveldens Dagsrevyen kom det frem at justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener gjengkriminaliteten i Oslo skyldes for stor innvandring.

– Vi må være ærlige hvis vi skal løse problemet. Dette kommer av altfor stor innvandring under de tidligere regjeringene. Oslo tåler ikke mer innvandring, sa Wara.

Det fikk byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), til å fyre seg opp.

– Dette er helt utrolig, svarte Johansen.

– Fremskrittspartiet har hatt justisministre i fem år! Det har vært altfor lite politi, det har vært gjengdannelser, og dere har ikke hatt evne til å gjøre noe med det. Jeg er glad for at dere gjør noe nå, men innvandringspolitikken har dere ansvaret for, fortsatte han på Dagsrevyen.

Les også: Metlid frykter politidistriktene ribbes for kompetanse

Økende konflikt

På en pressekonferanse mandag kom det frem at Oslo-politiet vil bli styrket med 30 årsverk for å ta tak i de mange skyte- og voldsepisodene som har vært i Oslo sør og Oslo øst den siste tiden.

Bare i løpet av den siste uka i april har det vært tre skyteepisoder, de to siste lørdag og søndag da politiet mottok meldinger om skudd henholdsvis utenfor en pizzarestaurant på Vestli i Groruddalen og på Stovner.

Flere av sakene er knyttet til kriminelle miljøer og personer politiet kjenner fra tidligere.

Les også: Oslo-politiet ansetter 30 innen slutten av mai

Verver ungdommer

Mange av de i miljøene er unge, og John Roger Lund, leder for enhet øst i Oslo-politidistrikt, merker seg at kriminelle nettverk aktivt verver ungdom.

– Det som bekymrer oss er at vi har noen kriminelle kyniske aktører som bruker ungdommer i sine virksomheter. I noen bydeler har vi ungdommer som faller utenfor skolesystemet, og blir rekruttert inn i kriminelle miljøer der de får anerkjennelse, sier han.

I tillegg til skyteepisodene, har Natteravnene på Vestli i Oslo nylig opplevd å få stein kastet etter seg, hvorpå politiet måtte be dem holde seg unna området.

– Det er helt forkastelig, og dette aksepterer vi ikke. Vi ønsker å sikre at våre Natteravner skal få lov til å ferdes trygt i sitt gode virke, sier Lund.

Personvernpolicy