Meny

Sønn om benådet Odd Nerdrum (73): – Vi lever ikke i denne tiden

– Vi drar aldri på ferier. Ferier er for underklassen. Det lærte jeg veldig tidlig, sier Øde Spildo Nerdrum (22).

Sammen med sin regissørbror Bork (24) har han laget en dokumentarserie i seks episoder om sin berømte kunstnerfar, som i september i fjor ble benådet av regjeringen ved Kongen i statsråd etter å ha vært dømt for grovt skattesvik.

Nå har Norges mest kjente kunstner forlatt landet, og bosatt seg i Helsingborg i Sverige – byen der han en gang ble født. Fredag stiller han opp i «Skavlan» på NRK sammen med sønnen Øde, som forteller om en barndom utenom det vanlige.

Som for eksempel at de aldri har feriert fordi det er for underklassen.

– Det lærte jeg veldig tidlig, sier Øde.

– Det er i hvert fall veldig slitsomt, repliserer far Odd.

– Ja. Det gjør de for å føle at de har råd, oppklarer sønnen, og utdyper:

– Vi lever ikke i denne tiden. Vi har en livssituasjon hvor arbeid og fritid ikke er separat. Det går i ett.

Les også: Grottefunn forbløffer forskerne

«Mordet i brun saus»

Odd Nerdrum maler i tradisjonen etter de gamle mestre, og kaller selv kunsten sin kitsch. Det har fått ham til å føle seg både forfulgt og uthengt blant norske kritikere. Da hans maleri «Mordet på Andreas Baader» ble vist på Høstutstillingen i 1978, ble bildet i pressen kalt «mordet i brun saus», ifølge Aftenposten.

Odd Nerdrum i 1998 med «Pissing woman», et bilde i kjent Nerdrum-stil: Et provoserende motiv, med den sterkt amputerte kvinnen som urinerer i en dam av gamle ekskrementer. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Men i utlandet står gallerier og folk i kø for å sikre seg hans malerier, der han gjerne bruker atypiske modeller som hermafroditter og avkorter folks lemmer, som i «Pissing woman».

Hans «Selvportrett i gylden kappe» vakte betydelig oppsikt, fordi han malte seg selv med nakent underliv, som avdekket en erigert penis.

Bork Spildo Nerdrum utdyper kitsch-begrepet til ABC Nyheter:

– Det er en måte å friske opp en tankegang som har forsvunnet. I renessansen hadde de ikke problemer med å kopiere andre. Da så man tilbake på grekerne, og hadde en idé om at grekernes tid var større enn vår egen. I dag tenker man at man lever i den beste tiden som har vært.

– Ville du helst levd i renessansen?

– Ja, i dag har man mistet det den kulturen sto for. Jeg tror mennesker hadde vært lykkeligere om vi kom tilbake til den håndverkstradisjonen.
Jeg vil gjerne legge til at det på en annen side hadde blitt et problem for meg personlig fordi jeg ikke kunne ha drevet med film.

Les også: Forsker: – Mona Lisa er dame og mann

– Har malt 100 mesterverk

Øde Nerdrum antyder at faren er et misforstått geni, og har tidligere beskrevet han som «en gigant»:

– Min far er ekstremt fokusert. Det er litt av problemet med denne serien. Å forstå det. Rembrandt har kanskje malt 10 mesterverk, mens Odd kanskje har malt 100. Dette forstår jo ikke samtiden.

Det er for å få frem det faglige ved sin far brødrene har laget serien, som heter «Jakten på Odd Nerdrum».

Odd Nerdrums ankommer til sin egen ankesak Borgarting lagmannsrett sammen med sin sønn Bork og forsvarer John Christian Elden (til venstre) i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det har vært fokus på Odd som person, så vi lager en slags Da Vinci-kode-film, hvor vi ser på hva Odd har blitt inspirert av, sier Bork, og forklarer at de ser på hvordan forskjellige malere fra historien har inspirert faren.

Det spenner over vår egen Edvard Munch til den italienske barokkmaleren Caravaggio til Rembrandt – for å nevne noen. I tillegg møter man eksperter – og får se tidligere intervjuer gjort med Odd Nerdrum. De har selv ikke intervjuet faren, fordi de har villet skape den nødvendige journalistiske distansen. Men hovedpersonen har selv sett den, og er svært fornøyd, ifølge Bork Spildo Nerdrum.

– Hvordan var det å vokse opp med Odd Nerdrum som far?

– Odd er min viktigste mentor. Og har vært. Langt viktigere enn skolen, sier Bork til ABC Nyheter.

Blir kopiert i Kina

Broren Øde sier i Skavlans program at faren ikke har vært i foreldremøter på skolen, men han har gjort «alt det andre». På spørsmål om syvbarnsfaren har vært en vanlig pappa, sier han:

– Jeg vet ikke, jeg regner med det. Jeg har ikke noe forhold til min barndom på den måten. Jeg har blitt kjent med ham mer i tenårene.

Bork sier dokumentarserien skal lanseres internasjonalt, men dato er ikke fastsatt.

– Den vil bli oversatt til kinesisk, spansk og engelsk. Kineserne har veldig stor respekt for Odd. De kopierer ham der borte. I Kina har man litt mer mentaliteten som man hadde i renessansen. De har ikke problemer med å imitere andre. De har ikke den kantianske mentaliteten som hindrer dem i å kopiere, sier Bork, og legger til:

– Alle skal nå dandere seg med klisjeene om å være originale og nytenkende.

– Hvorfor har det vært viktig å lage dokumentarserien?

– For å få en bevissthet og se verdien i den klassiske europeiske tradisjonen. Det er min fars prosjekt å gjenopplive den klassiske, europeisk tradisjonen, sier Bork Spildo Nerdrum.

Se trailer fra dokumentarserien her:

Populært