Politiet skal ansette over 100 kvinnelige ledere på fire år: – Det er realistisk

<p>FREMTIDENS POLITISJEFER: Kvinnene fra avgangskullet ved Politihøgskolen i Bodø i 2017 har bedre utsikter til å bli ledere enn sine forgjengere - dersom de ønsker det. – Jeg mener ambisiøse mål er viktig for å oppnå noe, sier HR-direktør Karin Aslaksen i POD.</p>
FREMTIDENS POLITISJEFER: Kvinnene fra avgangskullet ved Politihøgskolen i Bodø i 2017 har bedre utsikter til å bli ledere enn sine forgjengere - dersom de ønsker det. – Jeg mener ambisiøse mål er viktig for å oppnå noe, sier HR-direktør Karin Aslaksen i POD. Foto: PHS/Kristin Svorte

Skal Politidirektoratet nå sine mål om kjønnsbalanse, må det ansettes 106 nye kvinnelige politiledere i etaten de neste fire årene, og 212 innen 2027.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andelen mannlige politiledere må tilsvarende krympes dersom antall lederstillinger skal være det samme som i dag.

– Vi er klar over at vi har satt ambisiøse mål. Men vi mener de er realistiske, forsikrer HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet til ABC Nyheter.

Politidirektoratet (POD) lanserte høsten 2016 en storstilt plan for å få flere kvinner inn i politistillinger med personalansvar: «Overordnet plan for kjønnsbalanse i lederstillinger».

Den gang var andelen 16 prosent. To år senere er den økt til 20 prosent. Av 1061 politiutdannede ledere, er 212 kvinner. Det er langt unna målet POD har satt seg: 30 prosent innen 2022, og 40 prosent innen 2027.

Nær en av tre kvinner

Men arkitekten bak, HR-direktør Karin Aslaksen, er optimist. Hun viser til at det kommer stadig flere kvinner ut fra Politihøgskolen. Tirsdag omtalte ABC Nyheter de ferske tallene, som viser at hele 48 prosent av årets søkere er kvinner. I etaten er nå nær en av tre politiutdannede, kvinner.

– Det har aldri vært så høy kvinneandel i etaten, og en del av disse kan konkurrere om lederstillinger. Denne situasjonen hadde vi ikke for fem år siden. Vi får hjelp av at den totale kjønnsbalansen blir bedre. Da er det vårt og mitt ansvar å hjelpe kvinner til å bli ledere og å trygge dem i lederrollen, sier HR-direktør Aslaksen.

Hun viser til en rekke konkrete tiltak POD har iverksatt, blant annet en mentoreringsordning, som får skryt fra alle hold.

Rektor Nina Skarpenes på Politihøgskolens kommenterer på kvinnedagen 8. mars: Kvinner vil - og kan – bli blant de beste i vårt politi

Gode rollemodeller

AMBISIØS: HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet. Foto: Politidirektoratet
AMBISIØS: HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet. Foto: Politidirektoratet

– Vi har gode rollemodeller som står frem, og viser et politi som er i endring. Vi oppfordrer kvinner til å søke mentorordningen, og har rekruttert kvinner ved å trygge dem i lederrollen.

– Men 106 flere kvinnelige ledere de neste fire årene og 212 innen 2027 – er det realistisk?

– Jeg mener ambisiøse mål er viktig for å oppnå noe. På min forrige arbeidsplass jobbet jeg med sikkerhet. Da måtte vi ha som mål null skader på personer. Det handler om at når du setter ambisiøse mål, får du fokus på det, sier HR-direktør Aslaksen.

Hun sier at etter reformen er fire av 12 politimestre kvinner, og at i syv av politimestrenes ledergrupper er kvinneandelen over 30 prosent. Aslaksen mener det vil ha god effekt, fordi synlige toppledere er gode rollemodeller.

– Får det noen konsekvenser dersom dere ikke når målene?

– Vi har satt målet. Det er også en politisk ambisjon om å levere på dette.

– Men du kan ikke love noe?

– Vi skal jobbe hardt for det, sier Karin Aslaksen.

Les også: Superpolitisjef berømmes for rekordhøy andel kvinnesøkere

– Det går for sent!

Politiets Fellesforbund (PF) har vært en ivrig pådriver for å bedre kjønnsbalansen. Men de synes det går for sakte.

– Vi har deltatt på, fremforhandlet og arbeidet for å få kjønnsbalanse i ledelsen. PF bruker ressurser på at dette skal bli best mulig – på linje med arbeidsgiversiden og Politidirektoratet, sier PF-leder Sigve Bolstad til ABC Nyheter, og legger til:

– Vi er enig i at det settes inn tiltak. Det er positivt at det går i riktig retning. Men det går for sent!

PF mener man må tenke helhetlig og bredt:

– Man må bygge opp kvinner til å ta lederstillinger. UEH-kurs (utrykningsenheten – trenes i skarpe, væpnede og krevende operasjoner, red. anm.) er en breddeerfaring man trenger for å søke lederstillinger. Man må ha inn kvinnelige ledere ikke bare på toppnivå som politimestre og HR-sjefer, sier Bolstad.

– Man må ha bredde, få flere kvinnelige ledere i det politioperative. Der er tallene begredelige lave, slår han fast.

– Skal man ta det på alvor er det for hårete

FLERE OPERATIVE LEDERE: UEH-kurset inneholder en mer avansert polititaktikk og våpentjeneste, og har fokus på situasjonsforståelse og mentale forberedelser for skarpe, væpnede og krevende operasjoner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FLERE OPERATIVE LEDERE: UEH-kurset inneholder en mer avansert polititaktikk og våpentjeneste, og har fokus på situasjonsforståelse og mentale forberedelser for skarpe, væpnede og krevende operasjoner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

PF har iverksatt flere tiltak selv med blant annet kursing og seminarer. Bolstad mener man er avhengig av mangfold – ikke bare hva angår kjønn – for å sikre samfunnsoppdraget. Politiet skal gjenspeile befolkningen.

– Er PODs mål realistisk – over 100 nye kvinnelige politiledere innen fire år?

– Skal man ta det tilstrekkelig på alvor er det for hårete. Men jeg legger til grunn at dette er fullt mulig. Det er viktig at man får personer med politifaglig bakgrunn inn i lederstillinger. Politifaget er under stort press – under negativt press, sier Bolstad.

Han sikter til at stadig flere lederstillinger besettes av folk uten politifaglig bakgrunn. Flere omtaler det som «mastersyken».

Krever handling fra Anundsen: – Det blir for mye preik!

Kjønnskvotering ikke aktuelt

– Vi jobber tross alt i politi- og lensmannsetaten. Der må man legge det politifaglige til grunn, mener PF-lederen, som er svært begeistret for at nær halvparten av årets søkere på PHS var kvinner.

– Klarer man å nå målene uten kjønnskvotering?

– Man klarer det meste hvis man vil! Men man gjør folk en urett hvis noen får en stilling som de ikke er kvalifisert til, og så kommer det ut. Man må sette inn fokus, skolere og utvise klokskap. Om to søkere står likt, så skal kvinnen prioriteres. Det handler meste om den gode viljen, sier PF-leder Bolstad.

KJØNNSBALANSEN I POLITIET: I dag er det 212 kvinner (20 prosent) og 839 menn med politifaglig bakgrunn som har personalansvar. Skal målene Politidirektoratet har satt nås, og samme antall lederstilling være det samme, må det ansettes 106 kvinner i politilederstillinger med personalansvar innen 2022, og 212 innen 2027.
KJØNNSBALANSEN I POLITIET: I dag er det 212 kvinner (20 prosent) og 839 menn med politifaglig bakgrunn som har personalansvar. Skal målene Politidirektoratet har satt nås, og samme antall lederstilling være det samme, må det ansettes 106 kvinner i politilederstillinger med personalansvar innen 2022, og 212 innen 2027.

Nina A. Farag er leder i likestillings- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund. Hun svarer slik på om PODs mål er realistisk:

– Det er både ja og nei. Det er kvinner å ta av, vi trenger ikke å vente på at nok kvinner er utdannet. Mange er interessert i lederjobber, men de stiller seg ikke fremst i køen av diverse årsaker, blant annet vårt livsmønster som voksne kvinner. Samtidig: Skal vi opp i 40 prosent avhenger det av at de tiltak som er foreslått og satt i gang, blir jobbet med kontinuerlig over tid, og får feste seg. Mentorprogrammet er et kjempegodt tiltak. Ett distrikt har anvendt det med gode resultater, sier Farag til ABC Nyheter.

– Men er målet realistisk: Over 100 kvinner i politilederstillinger innen fire år?

– Det er et positivt tall. Men ja/nei-svaret må du få fra de som har satt tallet, sier Farag.

– Er de iverksatte tiltak nok, og er PF fornøyd med status?

Nina Farag er leder av likestillings- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund. Foto: Politiets Fellesforbund
Nina Farag er leder av likestillings- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund. Foto: Politiets Fellesforbund

Om søknadsprosessen er reell?

– Man kan ikke være fornøyd, da hadde vi ikke hatt noe å gjøre. Vi er midt i mye som skjer i politi-Norge med reformarbeid og omorganisering. Vi følger med på alt som foregår med et likestilling- og mangfoldsperspektiv. Tallene går rette veien. Men det er fortsatt jobb å gjøre. Det er mange ledertalenter som ikke får utnyttet sin kapasitet. Derfor er det mange som melder seg på de nye tiltak som er iverksatt.

– Søknadsprosessene har fra mange hold tidligere fått kritikk for ikke å være reelle. Det er hevdet at beslutningen er tatt på bakrommet. Hva tenker du om dette nå?

– Det er en grunn til at det snakkes om kulturendring i reformen. Politiet er historisk sett en mannsdominert arbeidsplass. Det er mange fora hvor ikke kvinner er tilstrekkelig representert - spesielt i lederfora der det er flest menn. Om søknadsprosessen er reell? Kanskje ikke helt, sier Nina A. Farag, som til daglig jobber som politibetjent ved Nordreisa og Kvænangen lensmannskontor.

Les også: Politidirektøren: – Kjenner meg ikke igjen i kritikken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver
Siste nytt
21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver
Populært