Meny

Politiet skal ansette over 100 kvinnelige ledere på fire år: – Det er realistisk

FREMTIDENS POLITISJEFER: Kvinnene fra avgangskullet ved Politihøgskolen i Bodø i 2017 har bedre utsikter til å bli ledere enn sine forgjengere - dersom de ønsker det. – Jeg mener ambisiøse mål er viktig for å oppnå noe, sier HR-direktør Karin Aslaksen i POD. Foto: PHS/Kristin Svorte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal Politidirektoratet nå sine mål om kjønnsbalanse, må det ansettes 106 nye kvinnelige politiledere i etaten de neste fire årene, og 212 innen 2027.

Andelen mannlige politiledere må tilsvarende krympes dersom antall lederstillinger skal være det samme som i dag.

– Vi er klar over at vi har satt ambisiøse mål. Men vi mener de er realistiske, forsikrer HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet til ABC Nyheter.

Politidirektoratet (POD) lanserte høsten 2016 en storstilt plan for å få flere kvinner inn i politistillinger med personalansvar: «Overordnet plan for kjønnsbalanse i lederstillinger».

Den gang var andelen 16 prosent. To år senere er den økt til 20 prosent. Av 1061 politiutdannede ledere, er 212 kvinner. Det er langt unna målet POD har satt seg: 30 prosent innen 2022, og 40 prosent innen 2027.

Nær en av tre kvinner

Men arkitekten bak, HR-direktør Karin Aslaksen, er optimist. Hun viser til at det kommer stadig flere kvinner ut fra Politihøgskolen. Tirsdag omtalte ABC Nyheter de ferske tallene, som viser at hele 48 prosent av årets søkere er kvinner. I etaten er nå nær en av tre politiutdannede, kvinner.

– Det har aldri vært så høy kvinneandel i etaten, og en del av disse kan konkurrere om lederstillinger. Denne situasjonen hadde vi ikke for fem år siden. Vi får hjelp av at den totale kjønnsbalansen blir bedre. Da er det vårt og mitt ansvar å hjelpe kvinner til å bli ledere og å trygge dem i lederrollen, sier HR-direktør Aslaksen.

Hun viser til en rekke konkrete tiltak POD har iverksatt, blant annet en mentoreringsordning, som får skryt fra alle hold.

Rektor Nina Skarpenes på Politihøgskolens kommenterer på kvinnedagen 8. mars: Kvinner vil - og kan – bli blant de beste i vårt politi

Gode rollemodeller

AMBISIØS: HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet. Foto: Politidirektoratet

– Vi har gode rollemodeller som står frem, og viser et politi som er i endring. Vi oppfordrer kvinner til å søke mentorordningen, og har rekruttert kvinner ved å trygge dem i lederrollen.

– Men 106 flere kvinnelige ledere de neste fire årene og 212 innen 2027 – er det realistisk?

– Jeg mener ambisiøse mål er viktig for å oppnå noe. På min forrige arbeidsplass jobbet jeg med sikkerhet. Da måtte vi ha som mål null skader på personer. Det handler om at når du setter ambisiøse mål, får du fokus på det, sier HR-direktør Aslaksen.

Hun sier at etter reformen er fire av 12 politimestre kvinner, og at i syv av politimestrenes ledergrupper er kvinneandelen over 30 prosent. Aslaksen mener det vil ha god effekt, fordi synlige toppledere er gode rollemodeller.

– Får det noen konsekvenser dersom dere ikke når målene?

– Vi har satt målet. Det er også en politisk ambisjon om å levere på dette.

– Men du kan ikke love noe?

– Vi skal jobbe hardt for det, sier Karin Aslaksen.

Les også: Superpolitisjef berømmes for rekordhøy andel kvinnesøkere

– Det går for sent!

Politiets Fellesforbund (PF) har vært en ivrig pådriver for å bedre kjønnsbalansen. Men de synes det går for sakte.

– Vi har deltatt på, fremforhandlet og arbeidet for å få kjønnsbalanse i ledelsen. PF bruker ressurser på at dette skal bli best mulig – på linje med arbeidsgiversiden og Politidirektoratet, sier PF-leder Sigve Bolstad til ABC Nyheter, og legger til:

– Vi er enig i at det settes inn tiltak. Det er positivt at det går i riktig retning. Men det går for sent!

PF mener man må tenke helhetlig og bredt:

– Man må bygge opp kvinner til å ta lederstillinger. UEH-kurs (utrykningsenheten – trenes i skarpe, væpnede og krevende operasjoner, red. anm.) er en breddeerfaring man trenger for å søke lederstillinger. Man må ha inn kvinnelige ledere ikke bare på toppnivå som politimestre og HR-sjefer, sier Bolstad.

– Man må ha bredde, få flere kvinnelige ledere i det politioperative. Der er tallene begredelige lave, slår han fast.

– Skal man ta det på alvor er det for hårete

FLERE OPERATIVE LEDERE: UEH-kurset inneholder en mer avansert polititaktikk og våpentjeneste, og har fokus på situasjonsforståelse og mentale forberedelser for skarpe, væpnede og krevende operasjoner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

PF har iverksatt flere tiltak selv med blant annet kursing og seminarer. Bolstad mener man er avhengig av mangfold – ikke bare hva angår kjønn – for å sikre samfunnsoppdraget. Politiet skal gjenspeile befolkningen.

– Er PODs mål realistisk – over 100 nye kvinnelige politiledere innen fire år?

– Skal man ta det tilstrekkelig på alvor er det for hårete. Men jeg legger til grunn at dette er fullt mulig. Det er viktig at man får personer med politifaglig bakgrunn inn i lederstillinger. Politifaget er under stort press – under negativt press, sier Bolstad.

Han sikter til at stadig flere lederstillinger besettes av folk uten politifaglig bakgrunn. Flere omtaler det som «mastersyken».

Krever handling fra Anundsen: – Det blir for mye preik!

Kjønnskvotering ikke aktuelt

– Vi jobber tross alt i politi- og lensmannsetaten. Der må man legge det politifaglige til grunn, mener PF-lederen, som er svært begeistret for at nær halvparten av årets søkere på PHS var kvinner.

– Klarer man å nå målene uten kjønnskvotering?

– Man klarer det meste hvis man vil! Men man gjør folk en urett hvis noen får en stilling som de ikke er kvalifisert til, og så kommer det ut. Man må sette inn fokus, skolere og utvise klokskap. Om to søkere står likt, så skal kvinnen prioriteres. Det handler meste om den gode viljen, sier PF-leder Bolstad.

KJØNNSBALANSEN I POLITIET: I dag er det 212 kvinner (20 prosent) og 839 menn med politifaglig bakgrunn som har personalansvar. Skal målene Politidirektoratet har satt nås, og samme antall lederstilling være det samme, må det ansettes 106 kvinner i politilederstillinger med personalansvar innen 2022, og 212 innen 2027.

Nina A. Farag er leder i likestillings- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund. Hun svarer slik på om PODs mål er realistisk:

– Det er både ja og nei. Det er kvinner å ta av, vi trenger ikke å vente på at nok kvinner er utdannet. Mange er interessert i lederjobber, men de stiller seg ikke fremst i køen av diverse årsaker, blant annet vårt livsmønster som voksne kvinner. Samtidig: Skal vi opp i 40 prosent avhenger det av at de tiltak som er foreslått og satt i gang, blir jobbet med kontinuerlig over tid, og får feste seg. Mentorprogrammet er et kjempegodt tiltak. Ett distrikt har anvendt det med gode resultater, sier Farag til ABC Nyheter.

– Men er målet realistisk: Over 100 kvinner i politilederstillinger innen fire år?

– Det er et positivt tall. Men ja/nei-svaret må du få fra de som har satt tallet, sier Farag.

– Er de iverksatte tiltak nok, og er PF fornøyd med status?

Nina Farag er leder av likestillings- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund. Foto: Politiets Fellesforbund

Om søknadsprosessen er reell?

– Man kan ikke være fornøyd, da hadde vi ikke hatt noe å gjøre. Vi er midt i mye som skjer i politi-Norge med reformarbeid og omorganisering. Vi følger med på alt som foregår med et likestilling- og mangfoldsperspektiv. Tallene går rette veien. Men det er fortsatt jobb å gjøre. Det er mange ledertalenter som ikke får utnyttet sin kapasitet. Derfor er det mange som melder seg på de nye tiltak som er iverksatt.

– Søknadsprosessene har fra mange hold tidligere fått kritikk for ikke å være reelle. Det er hevdet at beslutningen er tatt på bakrommet. Hva tenker du om dette nå?

– Det er en grunn til at det snakkes om kulturendring i reformen. Politiet er historisk sett en mannsdominert arbeidsplass. Det er mange fora hvor ikke kvinner er tilstrekkelig representert - spesielt i lederfora der det er flest menn. Om søknadsprosessen er reell? Kanskje ikke helt, sier Nina A. Farag, som til daglig jobber som politibetjent ved Nordreisa og Kvænangen lensmannskontor.

Les også: Politidirektøren: – Kjenner meg ikke igjen i kritikken

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt
Siste nytt
15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt
Populært