Meny

Sibirkulde i Norge: Varsler 40 minus

Se italienere bade i snøen i videoen over.
Kulda er i ferd med å feste grepet over store deler av landet.

Synes du det er kaldt allerede nå, er det trolig bare en forsmak på hva vi har i vente. De kommende dagene kan kulderekordene stå for fall:

– Jeg tror vi får ned mot minus 20 grader i Oslo. De aller kaldeste stedene i de indre dalstrøkene på Østlandet kan få ned mot minus 40, sier Storm-meteorolog Olav Krogsæter til TV2.

Her kan du sjekke hvordan været blir der du er fremover

– Uvanlig så sent på vinteren

Det er kaldluft fra Sibir som nå for alvor preger den norske vinteren. Slår prognosene til er det duket for den kaldeste perioden i Sør-Norge denne vinteren, ifølge Yr.no.

Se italienerne bade i snø i videoen over.

– Oslo kan få ned mot 18 minusgrader, Bergen ned mot 10 minus. Det er uvanlig så sent på vinteren. Vi må helt tilbake til 1987 for å finne noe lignende, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet til NTB.

Han viser til at den verste kulden trolig blir kortvarig.

– Vi kommer til å ha en kald periode med vintervær lenge, sannsynligvis over neste helg og kanskje enda lenger. Den kan vare ut hele mars måned for alt vi vet, sier Fagerlid.

25,9 minus i Nordmarka

I natt hadde Bjørnholt i Nordmarka i Oslo minus 25,9 grader. De laveste temperaturene er registrert på Finnmarksvidda og indre områder på Østlandet. På Drevsjø og Rena i Hedmark og Sihccajavri i Finnmark hadde under minus 30 i natt. I Kautokeino ble det målt 35,5 minusgrader natt til søndag, melder Aftenposten.

På en skole i  Vestfold måtte 160 elever forlate skolen etter at temperaturen var nede i ni grader i noen av klasserommene.

– En klasse trodde at vi tullet, at det var 1. april. Ellers syntes elevene det var greit, og at det var veldig kaldt. Vi har fått forståelse for det fra foreldrene også, sier rektor ved Kirkevoll skole, Rikke Lillebø, til NRK.

Akuttovernatting for hjemløse

I Oslo er det nå åpnet akuttovernatting i regi av kommunen, gjennom Frelsesarmeen.

– Det burde være mye mer forutsigbart i disse kalde månedene, da burde det vært åpent hele tiden. For dem uten fast bosted er det helt avgjørende at dette tilbudet er åpent nå, sier virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon, Marit Nybø, til TV2.

På Svalbard, derimot, blir plussgrader erstattet av minusgrader de nærmeste dagene, før plussgradene kommer tilbake til helgen.

Ising på fartøy i sør

Meteorologisk institutt advarer nå mot at kombinasjonen av mye vind og lav temperatur kan gi ising på fartøy. Det hører med til sjeldenhetene at slike varsler blir sendt ut sørpå.

– Dette er et varsel som vanligvis blir sendt ut lenger nord, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB.

Også i fjellområdene sørpå blir det mye vind og opptil sterk kuling. På Vestlands-siden av fjellene blir været trolig betydelig bedre.

– Den situasjonen vi har nå, er ganske fastlåst og vil vare ut uka. Klarværet gjør at det blir kaldt, sier Løvdahl.

VIDEO: Sibirkatten Silver lever ikke akkurat opp til navnet. Se katten utfordre sibirkulda her:

Populært