Forskere slår alarm: Spår mer ekstremvær selv om Paris-målene innfris

Se video: Flere steder i verden opplever ekstreme forandringer i været.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om verden overleverer på Paris-målene vil vi se ekstremvær uten historisk presedens, mener forsker bak fersk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikoen for ekstremvær i form av flom, tørke og hetebølger vil stige betraktelig selv om alle land som har forpliktet seg til Parisavtalen innfrir målene.

Det er konklusjonen i en fersk studie nylig publisert i tidsskriftet Science Advances. Studien har analysert sannsynligheten for hetebølger, tørke og flom de neste årene. Dette er værfenomener som forverres av global oppvarming og at havbestanden øker.

Parisavtalen er en internasjonal klimaavtale som ble vedtatt under klimatoppmøtet 12. desember 2015 i Paris. Avtalen består av bestemmelser for reduksjon av utslipp av drivstoffgasser, klimatilpasning og støtte til omstilling i utviklingsland. 175 land skrev under på avtalen i New York i 2016.

Litt over ett år senere kunngjorde president Donald Trump at USA trekker seg fra avtalen.

Les også: Trump ikke invitert til nytt klimatoppmøte i Paris

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Karibiske øyer var fullstendig rasert etter orkanen Irmas herjinger i fjor september

– Nok et tegn på at vi ikke er forberedt

De alvorlige konsekvensene av klimaendringene er allerede tydelige. I 2017 ble det satt en ny dyster rekord.

I 2017 ble det nemlig utbetalt totalt 306 milliarder dollar i erstatning for skader som følge av orkaner, branner, flom tørke og annet ekstremvær.

Noah Diffenbaugh, hovedforfatter av studien og forsker ved Standford Woods Institute for the Enviroment, mener tallene viser at vi ikke er forberedt på å møte fremtidens utfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økende kostnader er nok et tegn på at vi ikke er forberedt på dagens klimautfordringer, og slettes ikke på konsekvensene av global oppvarming i fremtiden, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Han mener de siste forskningsresultatene kan brukes som grunnlag til å ta smartere beslutninger i tiden som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan bruke denne typen forskning til å ta avgjørelser som bygger motstandskraft i dag og som forbereder oss på klimaet vi vil møte i framtiden.

Les også: Venstre-kutt på olje – 2,5 milliarder mer til klima

(Saken fortsetter under)

VIDEO:Tørke kan føre til at Cape Town blir den første byen i verden til å gå tom for vann. «Krisedagen» er nå forskjøvet til juni etter regnvær

«Ekstremvær uten historisk presedens»

Parisavtalen er forventet å begrense oppvarmingen av planeten med mellom to og tre grader celsius. Men selv dette nivået vil trolig føre til «betydelig økt risiko for ekstremvær uten historisk presedens», ifølge studien.

– Vi ser at mennesker allerede har økt risikoen for hittil ukjent ekstremvær som hetebølger, flom og tørke. Dette vil ramme både Nord-Amerika, Europa og Asia, sier Diffenbaugh til AFP.

Til tross for Paris-forpliktelsene er det mer enn fem ganger større sannsynlighet for hetebølger over halvparten av Europa og en fjerdedel av Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig regn er tre ganger mer sannsynlig over mer enn en tredjedel av Nord-Amerika, Europa og Øst-Asia.

Les også: Nordmenn er mindre redde for klimaendringene enn andre europeere

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO:I høst ble over 41 millioner rammet av flomkatastrofen i Sør-Asia. – Blant de verste på tiår, sier bistandssjef

Flere som deltok på klimatoppmøtet i 2015, etterlyste enda større tiltak som skulle begrense global oppvarming til 1,5 grader celsius.

Dette vil kunne begrense, men ikke eliminere, risikoen for ekstremvær, ifølge studien. Fortsetter vi som i dag, vil over 10 prosent av verden oppleve en tredobling i risikoen for ekstremvær.

Diffenbaugh mener at verdens land burde forplikte seg til å redusere utslippene i større grad enn de har forpliktet seg til gjennom Paris-avtalen.

– Samtidig, selv om vi når de ambisiøse målene, vil vi fortsatt leve i et klima som har en vesentlig større risiko for hittil usette hendelser enn det vi har nå, avslutter forskeren.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

VIDEO: Den dødelige skogbrannen «Thomas Fire» var en av de verste i Californias historie. Travis Hann måtte kjøre for livet for å flykte fra flammene