Oslo-naboer til retten i hekk-krangel

Hekk av tujaplanten er populære i Europa, men en av dem ble for høy for naboen. Bildet er thujahekk til illustrasjon.
Hekk av tujaplanten er populære i Europa, men en av dem ble for høy for naboen. Bildet er thujahekk til illustrasjon. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En hekk og et gjerde var utgangspunktet for en nabokrangel som utartet seg såpass at partene skal møtes i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To hekker, et gjerde og skader på asfalt i oppkjørsel fører nabopar til tingretten.

Flere vitner er innkalt, både naboer og treeksperter, såkalte arborister.

– Det er veldig sjelden det kommer nabotvister i Oslo tingrett. Vi har ikke statistikk på dette, men det er vårt inntrykk, sier Irene Ramm, informasjonssjef ved Oslo tinghus til NRK.

Det var NRK Østlandssendingen som først skrev om saken.

Les også: Mann truet nabo med kniv

Det saksøkende paret, bosatt på Oslo vest, protesterer mot naboenes 5 meter høye tujahekk av typen smaragd mellom sin eiendom og en tredje nabo, og en hekk på 2 meter mot naboparet som saksøker dem.

Saksøkerne hevder at den 5 meter høye hekken kaster skygge og fremstår som et fremmedelement i området, og vil den skal beskjæres ned til tre meter, i tillegg til å ha en garanti på at den andre hekken ikke kommer til å bli høyere enn 2 meter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nabokrangel endte med væpnet politiaksjon

Strid om jussen

Saksøkerne mener naboene bryter nabolovens (grannelovas) §§ 2, 3 og 10.

Det er et strid om når hekk kan regnes for å være en urimelig ulempe og om hekken skjermer for innsyn og støy slik hekkeieren hevder.

Ifølge juridisk litteratur er det ikke krav om stor skade eller ulempe, imidlertid må skaden eller ulempen være reell. At hekken stenger for utsikten eller for solen kan holde, men da skal det mye til.

Les også: Willoch trues med søksmål

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

§ 3 annet ledd sier at en hekk kan være inntil 2 meter høyt, med mindre det fungerer som et grensegjerde. Eieren av hekken mener nettopp at det er det hekken gjør. Dessuten mener hekkeieren at smaragdhekken på 5 meter vil bli rammet av «hekkedød» hvis hekken må kuttes ned til 3 meter.

Det er i tillegg strid om hva som faktisk ble avtalt. Saksøkerne mener at det foreligger en avtale om et gjerde utført i tre, langs eiendomsgrensen, ikke en hekk. Eierne av hekken er uenige, og kommer med et motsøksmål. De vil at det eksisterende gjerdet skal fjernes eller flyttes, siden den ble plassert på feil sted. De mener også at saksøkerne har brutt avtaler dem imellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Festdeltakere julte opp nabo som ba om ro

Krever 183.142 kroner

Hekkeierne anklager i tillegg naboen for å ha skadet en tidligere tujahekk som stod mellom eiendommene, ettersom en beskjæring av den i 2014 svekket den såpass, at den døde. Ved at naboen beveget seg inne på hekkeiernes eiendom og drevet med «kraftige beskjæringer», skal det ha ført til skader på et elektrisk utendørs lyssystem.

I tillegg skal beskjæringen og dertil hekkedøden ført til skade på både asfalten på gårdsplassen og en lyktestolpe. Hekken bidrar til å drenere overvann, stabilisere grunnen og hindre erosjon, mener hekkeieren, som krever 183.142 kroner i erstatning og kostnader for gjenopprettelse av tidligere tilstand.

Begge parter krever at de betaler den andres saksomkostninger.

Saken skal opp i Oslo tingrett denne uken.