– Mediene kan bli juridisk ansvarlig hvis de kommer med falske påstander

(Foto: Maria Hee Furulund/ABC Nyheter)
(Foto: Maria Hee Furulund/ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Presseforbunds juridiske rådgiver mener at MeToo-kampanjen ikke endrer medienes etiske vurderinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist uke sa advokat Per Danielsen til ABC Nyheter at det kan være et tidsspørsmål før noen slår tilbake med søksmål i kjøvannet av MeToo-kampanjen.

– Alt for mange er blitt fritt vilt, mente Danielsen.

Det var da den kjente Hollywood-produsenten Harvey Weinstein ble anklaget for å stå bak flere seksuelle overgrep, at emneknaggen #metoo vokste frem på nettet.

I kjølvannet har en rekke innflytelsesrike personer, spesielt innenfor mediene og politikk fått sparken eller måttet trekke seg.

Søndag trakk Trond Giske seg som nestleder i Arbeiderpartiet.

Giske tilbyr også å fratre som partiets finanspolitiske talsmann.

Forsker om effekten av #metoo: – Det må mer til for å skape endringer

– Falske varsler

Det har stormet rundt Giske siden Dagens Næringsliv i midten av desember publiserte den første artikkelen om at flere i partiet hadde varslet partiledelsen om upassende oppførsel fra Giske. Flere av episodene skal ha skjedd i hans tid som statsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidslinje over Giske-saken

* Dagens Næringsliv skrev 7. desember at Anniken Huitfeldt, som leder Aps kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Overfor NTB har Huitfeldt presisert at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs Politisk kvarter at ut fra det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giskehadde opptrådt upassende.

* I et opprop 20. desember advarte flere profiler i Oslo Ap mot en «giftig partikultur».

* 21. desember var Giske i møte med partilederen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklager sin egen oppførsel. Samme kveld stilte han i Dagsrevyen, der han uttalte: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter».

* Samme kveld ble det kalt inn til et hastemøte i Aps sentralstyre der Støre orienterte om saken.

* Fredag 22. desember kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giskeer svekket og at nestlederen har lite å gå på. Samme dag uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

* Samme kveld skrev Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun var blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

* Senere samme kveld skrev Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skrev han.

* Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyre til møte om Giske-saken. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Sentralstyremøtet finner sted tirsdag 2. januar klokken 13.

* 1. januar: Støre sier at Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid. «I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Giske og jeg enig om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid», heter det i en pressemelding fra Støre.

* Samme dag svarer Giske ved å legge ut en melding på Facebook der han skriver at han har meddelt Støre at slik situasjonen er, er det umulig å utøve oppgavene som nestleder i Ap på en god måte. Giske skriver at det er kommet grunnløse og falske varsler, lekket til mediene av anonyme kilder. «Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter og spredt i sosiale medier», skriver han.

* 2. januar: Møte i Arbeiderpartiets sentralstyre om varslene mot nestleder Trond Giske.

* 7. januar: Giske skriver på Facebook at han trekker seg som nestleder på varig basis og samtidig stiller sin plass som leder for Arbeiderpartiets finansfraksjon på Stortinget til disposisjon.

– Trond har så å si stått rettsløs i hele prosessen uten mulighet til å forsvare seg. Det gjør meg egentlig både sint og lei meg, sier leder i Trøndelag Arbeiderparti, Karianne Tung, til NTB.

I et innlegg på Facebook 1. januar, mente Giske at varslene er systematisk lekket til mediene.

– Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier, skrev han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok avstand fra Giskes ordbruk.

– Ingen av de varslene vi har fått anses som falske varsler, og jeg tar avstand fra den ordbruken. Det skaper inntrykk av at varsler kan settes i et tvilsomt lys. Det skal være trygt å varsle, sa Støre sist tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Psykolog ber mediene være varsomme med Giske

– Mediene kan bli juridisk ansvarlig

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier til ABC Nyheter at det er flere faktorer som avgjør hvorvidt formidlingen er rettsstridig eller ikke – vedkommendes posisjon, beskyldningens karakter og hvorvidt saken har allmenn interesse.

Reidun Kjelling Nybø påpeker at det kan være problematisk for mediene å bruke anonyme kilder. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Reidun Kjelling Nybø påpeker at det kan være problematisk for mediene å bruke anonyme kilder. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Både juridisk og etisk kan det være problematisk å bruke anonyme kilder. I tillegg vil det ha betydning hvorvidt mediene har gjort noe for å finne ut om det er grunn til å tro at påstandene er korrekte, sier hun.

– Mediene kan bli juridisk ansvarlig for medvirkning hvis de kommer med påstander som viser seg å være falske eller ikke kan dokumenteres ved en eventuell rettssak. Her som alltid må mediene gjøre juridiske og presseetiske vurderinger av de påstander som fremmes, og sørge for å ta eventuelle forbehold. Dette er mediene forpliktet til etter Vær varsom-plakaten og etter norsk lov, og norske medier har lang erfaring i å gjøre denne type vurderinger. MeToo endrer ikke på dette, sier juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund, Kristine Foss, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Professor: – Fortsatt muligheter for Giske i politikken

– Hekseprosess

I forrige uke ba tidligere Bergensavisen-redaktør Olav Terje Bergo Norsk Presseforbund vurdere mediedekningen av Giske-saken. Den gir grobunn for en hekseprosess, mener han.

– Jeg har fulgt pressens behandling av varslingssakene mot Trond Giske med økende uro, skrev Bergo i et brev som er oversendt Norsk Presseforbund.

Den tidligere mangeårige redaktøren i Bergensavisen ber Presseforbundet ta et initiativ til å vurdere medienes behandling av saken.

Tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo er bekymret over pressens dekning av Trond Giske-saken. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo er bekymret over pressens dekning av Trond Giske-saken. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Det jeg etterlyser, er at det settes en fornuftig fot i bakken, og at det gjøres en vurdering av summen av alle oppslagene. Det er ikke nødvendigvis det enkelte oppslag eller enkelte mediers dekning i seg selv som er problematisk, men det er totalen av dekningen som blir tung for den som utsettes for det. Det har vi sett i flere andre saker, utdyper Bergo overfor NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Danielsen sa til ABC Nyheter i forrige uke at personer som henges ut urettmessig kan få ødelagt sitt sosiale liv, hele sin fremtid, ekteskap og yrkesmulighet.

– Media må derfor opptre varsomt og ikke trå over grensene. Det kan fort bli veldig dyrt. Dyrere enn fortjenesten fra det ekstra løssalg de injurierende oppslagene skaffer, poengterte han.

Les også:

– De har ødelagt et liv

Lokalpolitiker står frem med Giske-historie