Unik video: Her slåss havørnene om maten

Video: Zooom.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hele 18 havørner samlet seg på Smøla for å slåss over et stykke kjøtt, satt mange seere og fulgte det hele direkte på Zooom.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havørn

  • Nord-Europas største rovfugl
  • Vingespenn på opptil 2,65 m og kan bli opptil 6,8 kilo tunge
  • Hekker langs kysten fra Finnmark til Vest-Agder, men den er mest utbredt i Nord-Norge
  • Lever av fisk og sjøfugl, men den tar også åtsler, og kan i enkelte tilfeller ty til kannibalisme
  • Havørn ble, sammen med kongeørn, fredet i 1968
Kilde: Zooom.no

Fråtse-festen ville ingen ende ta: Hele 18 havørner strømmet til da ryktet om et stykke rødt kjøtt spredte seg på Smøla i Møre og Romsdal. På en av de tusenvis av småøyene rundt fast-Smøla oppdaget en flokk kråker mat servert på sølvfat, men før kråkene hadde fått nebbet i kjøttet var Nord-Europas største rovfugl på vei. Det hele ble sendt direkte på Startsidens natursatsing Zooom.no.

Se også: En ørn må aldri snu ryggen til ei kråke

Hierarkiet bestemmer

Når så mange havørner samles på ett sted er det tydelig at det er hierarkiet som bestemmer hvem som får spise først. Til å begynne med var det kun ungørner som samlet seg rundt maten, men etter hvert som eldre havørner kom til, måtte de unge vike.

Rundt matfatet var havørner i alle aldre samlet, fra ungørner født i år til godt voksne. Titt nærmere på fjærdrakten deres i videoen øverst i artikkelen og du kan tydelig se hvordan fargene på fjær og nebb er forskjellig på de ulike ørnene. En havørn regnes først som voksen og kjønnsmoden når den har fylt fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se havørnene LIVE i havgapet på Zooom her!

Hva spiser dem?

Hva de spiste er ikke godt å si da de gjemte unna kjøttet og man kun så biter, men det var tydelig noe rødt kjøtt. Så langt ute i havgapet er det størst sannsynlighet for at dette kan være kjøtt av fisk, sel eller hval. Dersom det er kjøtt av pattedyr som hjort eller får har dette blitt fraktet hele veien fra fast-Smøla.

Dagen etter fråtse-festen var flere av havørnene tilbake for å spise restene som lå igjen. For kråker og ravn som også fikk nyss om matfatet blir det nok ikke mer enn skinn og bein igjen å spise.

Direktesendinger fra norsk natur og dyreliv kan du følge på Zooom.no.

Se også: Her flykter måkene for livet