EU-avstemning om glyfosat:

Verdens viktigste sprøytemiddel i landbruket, glyfosat, fikk ikke ny tillatelse

JA ELLER NEI? Landbruket i EU og Norge insisterer på å få bruke plantevernmiddelet glyfosat, ellers blir matproduksjonen ifølge dem arbeidskrevende, klimafiendtlig og kostbar.
JA ELLER NEI? Landbruket i EU og Norge insisterer på å få bruke plantevernmiddelet glyfosat, ellers blir matproduksjonen ifølge dem arbeidskrevende, klimafiendtlig og kostbar. Foto: Philippe Huguen / AFP/NTB scanpix

Det ble ikke tilstrekkelig flertall på et møte i EU torsdag for å forlenge tillatelsen til bruk av glyfosat i fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det får ABC Nyheter bekreftet fra EU-kommisjonen.

14 medlemsland stemte for kommisjonens forslag om å tillate sprøytemiddelet i fem år til. Blant dem var Danmark, Sverige, Finland og Storbritannia.

Men Belgia, Hellas, Frankrike, Italia, Kroatia, Kypros, Luxembourg, Malta og Østerrike stemte mot. Fem land, blant dem Tyskland, avsto fra å stemme.

Dagens møte var det siste i en rekke i et forsøk på å komme fram til det kvalifiserte flertallet som trengs for å fatte en avgjørelse.

Det innebærer at 16 av EUs 28 medlemsland, med et innbyggertall på minst 65 prosent av EUs befolkning, måtte ha stemt for.

Underveis har EU-kommisjonen i et forsøk på kompromiss redusert forslaget om fornyet godkjenning fra de vanlige 15 år til først ti år, og nå fem år.

Det var i EU-kommisjonens underkomité for plantevernprodukter avstemningen skjedde, over framtida til verdens mest utbredte plantevernmiddel, glyfosat (også kjent under varemerket Roundup), i EU - og dermed også i EØS-landet Norge.

Norge forsvarer glyfosat

Gjennom EØS-avtalen er norske Mattilsynet representert i disse møtene, men har ikke stemmerett.

Tillatelsen til salg av glyfosat i EU er utløpt. Produsenten, den multinasjonale giganten Monsanto, har imidlertid fått tillatelse til å selge produktet fram til 15. desember i år.

GLYFOSATTEST: Glyfosatmotstanderne hadde satt opp en testestasjon utenfor EU-kommisjonen i Brussel torsdag morgen. De kunne folk teste seg for glyfosat i kroppen - mens EU-representantene diskuterte videre tillatelse eller ikke. Foto: Corporate Europe Observatory
GLYFOSATTEST: Glyfosatmotstanderne hadde satt opp en testestasjon utenfor EU-kommisjonen i Brussel torsdag morgen. De kunne folk teste seg for glyfosat i kroppen - mens EU-representantene diskuterte videre tillatelse eller ikke. Foto: Corporate Europe Observatory

Norge er blant landene som går inn for å fornye tillatelsen til glyfosat.

Organisasjonen for europeiske produsenter av plantevernmidler, ECPA, mener også å kunne påvise vitenskapelig at glyfosat er harmløst for miljø og helse.

Bakgrunn: Blått lys for Monsantos glyfosat i EU - Norge kjemper for

Strid om glyfosat-fakta

Det har i lang tid vært store diskusjoner i EU om mulige skadevirkninger på miljøet og om stoffet er kreftfremkallende.

Målinger viser at rester av glyfosat finnes i alt fra matvarer til tysk øl.

EUs ekspertorganer har kommet fram til at bruken av glyfosat er forsvarlig, mens EU-parlamentet 24. oktober vedtok et ønske om forbud mot glyfosat, som ifølge dem skal være utfaset innen 15. desember 2022.

Organisasjonen Corporate Europe Observatory har offentliggjort lekkede dokumenter kalt «Monsanto Papers» om betenkelig saksbehandling av glyfosat-saken hos EUs mattilsyn ECHA, miljødirektorat EPA og kjemikaliebyrået ECHA.

– Uten glyfosat vil europeiske bønder bli straffet i forhold til deres konkurrenter, og forsyningen av mat med høy kvalitet vil bli truet, sa derimot generalsekretær Pekka Pesonen i landbruksorganisasjonene COPA-COGECA i EU foran dagens møte.

Se også videoen fra COPA-COGECA der europeiske bønder forteller om sitt behov for glyfosat.

Les også: Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden