Alta bataljons siste soldat gravlegges

Ingvald Heitmann var siste overlevende fra Alta bataljon og kamphandlingene ved Narvik 1940.Tirsdag begraves han fra Alta kirke.
Ingvald Heitmann var siste overlevende fra Alta bataljon og kamphandlingene ved Narvik 1940.Tirsdag begraves han fra Alta kirke. Foto: Magne Kveseth/ Altaposten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvald Heitmann var med på forsvaret av Narvik i 1940 og kunne nylig feire hundreårsdag. Tirsdag begraves han, den siste fra Alta bataljon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

100-åringen var med som mitraljøseskytter på Narvik-fronten.

Ingvald Heitmann deltok da de nazistiske overfallsmennene ble påført sitt første militære nederlag under andre verdenskrig, og Narvik ble gjenerobret 28. mai 1940.

– Narvik-fronten var ingen kjære mor, sa Ingvald Heitmann selv i et intervju med lokalavisa Altaposten. Det var samme avis som først fortalte om 100-åringens bortgang forrige uke.

Heitmann døde fredelig på Kåfjord sykehjem.

Landets beste skyttere

I flere måneder i 1940 holdt 6. divisjon som Alta bataljon var en del av, og allierte tropper, stand mot Wehrmacht.

Det at de allierte troppene trakk seg ut av Norge etter at Nazi-Tyskland overfalt Frankrike i juni 1940, reddet general Eduard Dietls tropper, som da var omringet i en lomme mot svenskegrensa.

– Mannskapet fikk nesten kastet tyskerne over på svensk side av grensa på Bjørnfjell, før landets forsvarssjef fikk avsluttet kampene 10. juni, forteller historikeren Arvid Petterson i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at styrkene fra Nord-Norge sammen med Trønderbataljonen deltok i de lengste kampene mot okkupantene på norsk jord.

– Soldater nordfra var imidlertid de beste skytterne i landet, blant annet fordi mange levde av jakt og ishavsfangst, og at skytterlag ble dannet tidlig, skriver Petterson og viser til oversikter på landsplan over soldaters skyteferdighet.

«En siste markør»

Lokalavisa hedret Heitmann med en egen lederartikkel om ham etter at dødsfallet ble kjent:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Den siste soldat i ærverdige Alta bataljon takket for seg etter et langt og innholdsrikt liv og fungerte dermed som en siste markør for et helt spesielt kollektiv av hedersmenn. Finnmark har mange helter av format, men vi tar sjansen på å rangere de nærmere tusen tapre heltene fra bataljonen i det øverste sjikt», påpekte redaktør Rolf Edmund Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historikeren Arvid Petterson synes det er vemodig og trist at alle fra Alta Bataljon nå er borte. Han har påpekt at disse soldatene var særegne.

– Du må huske at mange også levde av fangst og var svært dyktige skyttere, for eksempel de som hadde erfaring fra ishavet. Det var usedvanlig tøffe og hardføre karer, har han oppsummert.

Hedret 70 år etter krigen

Da han 5. september i år fylte 100 år fikk Heitmann brevhilsen fra Kong Harald, og han ble hedret av både kommunen og Forsvaret.

Men først 70 år etter krigens avslutning fikk han en minnemedalje for sin innsats, sammen med en annen veteran - Fritjof Haug.

– Med Guds vilje har vi fått leve så lenge at vi får ta imot medaljen og være glad for det. Jeg sa en gang at jeg bryr meg ikke om den, men nå takker jeg for den, sa Haug den gangen.