Kommunesammenslåingen påvirker også kuene:

Alle kuer må ha nytt nummer og ny øreklips når kommunene slår seg sammen

KU-NUMMER: Selv kuene i Rissa blir påvirket av at ordfører Ove Vollan slår kommunen sin sammen med Leksvik.
KU-NUMMER: Selv kuene i Rissa blir påvirket av at ordfører Ove Vollan slår kommunen sin sammen med Leksvik. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Tro det eller ei: Når kommuner slår seg sammen, krever det omregistreringer av alskens data i opptil 600 ulike registre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge fra 428 til 354 kommuner

Regjeringen har siden juni 2014 gjennomført en prosess for å redusere antall kommuner og fylker.

Noen kommuner, som Rissa og Leksvik, har selv ønsket å slå seg sammen. Andre blir tvangssammenslått av regjeringen.

121 kommuner er vedtatt slått sammen til 47 nye kommuner.

Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

RISSA (ABC Nyheter): Selv kuene blir påvirket av kommunereformen.

Alle kuer i de to trøndelagsfylkene som slår seg sammen, og alle kuer i kommuner som slår seg sammen fra 1. januar 2018, må nemlig få nye øreklips med hvert sitt nye nummer.

Deretter må det samme skje i de øvrige 119 kommunene som fusjonerer.

Hvorfor?

På Kartverkets kontor i Trondheim sitter Bernt Audun Strømsli. Han kan forklare: Kartverket har fått i oppgave av Kommunal- og moderniseringsdepartementet å være teknisk koordinator på IKT-utfordringene for kommuner og fylker i reformene som nå er på trappene.

Og den oppgaven tar Strømsli hånd om.

Les mer: Disse to småkommunene må si opp 600 avtaler fordi de slår seg sammen

De obskure numrene

– Vi kartlegger utfordringene og gjør kommunene oppmerksom på dem. Så må hver enkelt etat og kommune ta ansvar for sine registre, sier Strømsli, som er Kartverkets tekniske koordinator for kommune- og regionreformen.

Kommunenumre, hvem har vel hørt om dem? Men de styrer mye mer enn vi aner:

Kyr, trygder, eiendomsregister, liv og helse.

Alle kommuner har et kommunenummer på fire siffer. Når kommuner slår seg sammen, må den nye kommunen få et helt nytt, unikt kommunenummer.

– Kuene er lykkelige uvitende, men også de blir berørt av kommunesammenslåingen, påpeker Strømsli.

Det skyldes at bonden har et nummer hos Mattilsynet. De fire første sifrene i dette produsentnummeret utgjøres av kommunens nummer. Når kua så har nummeret til bonden i øret, sier det seg selv at nummeret i id-brikka må byttes

NUMMER-SJEFEN: Bernt Audun Strømsli varsler at kommuner kan måtte sette av flere årsverk bare på å registrere sine nye kommunenumre som følge av kommunesammenslåing. Foto: Privat
NUMMER-SJEFEN: Bernt Audun Strømsli varsler at kommuner kan måtte sette av flere årsverk bare på å registrere sine nye kommunenumre som følge av kommunesammenslåing. Foto: Privat

hvis det ikke skal bli kluss i identifiseringen.

Etter at artikkelen ble publisert, får ABC Nyheter oppgitt at Mattilsynet trolig kommer til å la "nåde gå for rett" og la dagens kuer beholde sine numre, for deretter å gi nye numre til nykommerne.

Store kommuner må være forberedt på å bruke flere årsverk på omregistreringer.

– Det dreier seg om liv og helse

Kommunenumrene brukes i mange viktigere registre. Tre av dem er de store, statlige registrene:

  • Folkeregisteret som Skatteetaten har, identifiserer innbyggere ved kommunenummer.
  • Enhetsregisteret i Brønnøysund bruker kommunenummer for å registrere hvor hver enkelt virksomhet hører hjemme.
  • Eiendomsregisteret, matrikkelen, som Kartverket driver i tillegg til Grunnboka, der eiere og andre forhold ved en eiendom er registrert.

– Så bruker kommunene kommunenummer i masse andre registre, som pasientdata. Det dreier seg om liv og helse. Må fastlegen min legge meg inn på sykehus, og det er krøll på pasientregisteret, får ikke sykehuset tak i mine helseopplysninger. Den elektroniske kommunikasjonen stopper opp hvis de to opererer med to ulike kommunenumre. Skolene gjør det samme med elevene.

– Dette tenker ikke vi vanlige dødelige på når vi snakker om kommunesammenslåing.

– Nei, og det skal dere slippe å tenke på, svarer Kartverkets mann.

Kommunene må derimot tenke, og der har Kartverket lagt ut en sjekkliste lang som et vondt år om hva kommunene må forberede seg på å få på plass.

Romjula og nyttår blir ikke som før

Kommunene bruker også kommunenummer i sine rapporter til staten på økonomi, innbyggertall og mye annet, kalt Kostra (Kommune-Stat-Rapportering).

– I hvor mange registre inngår kommunenummer?

– Det finnes 600 unike systemer for Kommune-Norge der kommunenummeret brukes. Men alle kommunene bruker ikke samtlige, svarer Bernt Audun Strømsli.

– Hvor mye arbeid er det for en kommune å sikre nye kommunenumre i alskens registre?

– Det varierer, for ingen av dagens kommuner er like. For store kommuner snakker vi flere årsverk.

– De kan vel ikke gjennomføre alt dette på forhånd?

– Nei. Ting må gjøres klare og gjennomføringen må skje på kort tid i romjula. Noen systemer trenger du to timer på, noen fire dager, sier Strømsli til dét.

– Så det går mot dårlige juletider for IT-folk nå?

– Mange må nok jobbe mer enn vanlig i romjula. Jeg og flere med meg i Kartverket også. Vi skal endre gigantiske databaser. Vi skal jobbe ikke bare i romjula, men må være på jobb også i nyttårshelga, enda det bare er fire kommuner pluss Nord- og Sør-Trøndelag som slår seg sammen denne gangen, forteller han.

Les også: IKT Norge er bekymret for kommunereformen

En liten påminnelse

Også fylkene får nye numre ved sammenslåing. Det pårvirker også kommunene. De to første sifrene i kommunenummeret er nemlig fylkesnumre. Så nå blir det fire kommuner pluss alle trønderkommunene som må endre sine numre.

– Nå snakker vi bare om det digitale. Men husk at en kommunesammenslåing jo har en svær menneskelig faktor også, formaner Bernt Audun Strømsli.

Les også: Fem sammenslåtte Østfold-kommuner har fått nytt navn

Stortinget banket gjennom nytt kommunekart

Personvernpolicy