Forfatter fantaserer om å se aktor «i lakk og lær»

Eirik Jensen og forfatter Torgrim Eggen (t.h.) under krimfestivalen tidligere i år.
Eirik Jensen og forfatter Torgrim Eggen (t.h.) under krimfestivalen tidligere i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Aktor Kristine Schilling er ikke imponert av omtalen i den nye boken om Eirik Jensen-rettssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boken til Torgrim Eggen om rettsaken mot Eirik Jensen, kommer forfatteren med flere skildringer av aktørene i saken.

Eirik Jensen blir omtalt som «gråsprengt og sammensunken», mens politiinspektør Einar Aas blir sammenlignet med en «bavian».

Kanskje aller lengst går forfatteren i sin omtale av aktorene Kristine Schilling og Guro Glærum Kleppe.

Les også: Jensen til sin tidligere sjef: – Du er en feig faen

«Kler seg som en grevling»

I boken skriver Eggen at Schilling, som han kaller en isdronning, «kler seg som en grevling også, hovedsakelig i svart og hvitt. Hun er rettssakens mest velkledde, velskodde og velfriserte».

«I kontrast til kvinnen på hennes høyre side, Guro Glærum Kleppe, som praktisk talt alltid har dårlig hårdag og flisete hårtupper. Kleppe, med sitt blåøyde blikk og blyge og stotrende stil, henleder ofte tankene til en litt sørgmodig middelalder-madonna.

Schilling, på sin side, gir inntrykk av å være alliert med de nedre regioner. Man fantaserer av og til om å se henne i lakk og lær», skriver Eggen.

Les også: Eirik Jensens anke er levert inn

Aktorene Guro Glærum Kleppe (tv) og aktor Kristine Schilling i en pause under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Aktorene Guro Glærum Kleppe (tv) og aktor Kristine Schilling i en pause under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Lavmål

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få kontakt med Schilling fredag ettermiddag, men til Dagbladet sier aktoren at hun ikke tar omtalen som et komplement.

– Jeg synes det er merkelig at Eggen som tilhører i en rettssal tenker på dette, istedenfor budskapet. At han til og med velger å gjengi det i boks form er utrolig, og sier mer om forfatteren enn oss som blir vurdert, sier hun.

Schilling har lite til overs for at Eggen omtaler utseendet hennes.

– Jeg synes det er trist at vi i Norge ikke har kommet lenger enn at vi blir karakterisert på utseendet, og ikke på hva vi gjør, sier hun.

Aktoren, som forteller at hun ikke har noen planer om å lese boka, kaller beskrivelsene lavmål.

– Jeg vet ikke helt hva man må finne seg i, jeg. En ting er de beskrivelsene som kommer frem på sosiale medier og tidvis i de tradisjonelle mediene. Men at dette i tillegg kommer i bokform vil jeg faktisk kalle et lavmål, sier Schilling.

Les også: Politi-leder: – Vi må komme til bunns i hva som har skjedd

Overrasket over kritikken

Forfatteren mener han ikke har gått for langt i boka, og er overrasket over kritikken.

– Hvis du går gjennom teksten ordentlig, så ser du at det er jo ikke bare damene som får i denne boka. Alle er mer eller mindre skildret, kanskje i sine mindre heldige øyeblikk, og noen ganger i sine heldige øyeblikk, sier han til VG.

Politienspektør Einar Aas ledet i mange år Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politienspektør Einar Aas ledet i mange år Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I boken sammenlignes politiinspektør Einar Aas, som fra 2009 til 2012 var lederen til Jensen på Seksjon for organisert kriminalitet, med en bavian.

«Det er hinsides alt som har med folkeskikk å gjøre å kalle politiinspektør Einar Aas en bavian. Men når det er sagt, er det noe av apehusets dramaturgi over Aas` entrè i Tinghusets sal 250.»

«Så spørs det om han ikke vokser ytterligere noen centimeter da han tar plass og blir stående i militær hvilestilling foran vitneboksen, i en slik maskulin velde at de fruktbare hunnene i flokken må ha ovulert som gale. Den dominante hannen er ankommet».

Til ABC Nyheter sier Aas følgende om omtalen i boka:

– Jeg velger å ikke ha noen kommentar til dette.

Les også: Tidligere kollega av Jensen: – Jeg er rystet helt inn i grunnvollene

– Mine inntrykk

Om skildringene og sammenligningene i boka mener Eggen det er relevant for leserne hvordan aktørene fremstår.

Han sier til VG man som aktor må finne seg i å bli omtalt på denne måten.

– Man sitter der i praktisk talt fire og en halv måned og lytter til hva disse menneskene sier og ser på dem når de snakker. Hvorfor skulle ikke jeg formidle mine inntrykk? spør forfatteren.

Personvernpolicy