Forbrukerrådet advarer etter klager på radonfirma: – Bare toppen av isfjellet

<p>Radon kan måles både ved bruk av sporfilm og ved bruk av et elektrisk apparat. Foto: CKristiansen / Wikipedia</p>
Radon kan måles både ved bruk av sporfilm og ved bruk av et elektrisk apparat. Foto: CKristiansen / Wikipedia

Flere har meldt om problemer med et radonfirma som dukker opp på folks dør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har fått 20 henvendelser bare siden i sommer, og da regner vi med at det betyr at nokså mange flere er berørt, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos til ABC Nyheter.

Alle klagene går ut på det samme: Et firma møter opp på døra, og tilbyr sine tjenester. De legger ut en såkalt sporfilm for å måle gassmengden i boligen, tar betalt for denne tjenesten, men lar siden ikke høre fra seg igjen.

Les også: Professor: Litt radon stimulerer immunforsvaret

– Ikke inngå avtale

Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Nå ber Forbrukerrådet folk om å avvente å inngå en avtale, hvis de skulle oppleve en lignende situasjon.

– Ikke inngå en avtale på stedet, men sjekk andres erfaringer på nettet først. Har du opplevd noe lignende, så klag skriftlig. Kommer du ingen vei, kan vi hjelpe ved å forsøke å få til en ordning mellom firmaet og kunden, sier Skaug Halsos.

Kommunikasjonsrådgiveren sier flere har trodd at firmaet har vært Statens strålevern. Men på sine nettsider presiserer Strålevernet at de ikke selger radonmålinger, og at de heller ikke oppsøker folk hjemme eller på telefon.

Les også: Måling av radonnivå kan redde liv

Ber folk bruke sunn skepsis

Statens strålevern opplyser at også de har opplevd å få henvendelser fra personer som tror det er dem som har oppsøkt boligen deres, eller ringt i forbindelse med radonmålinger.

Bård Olsen i Statens strålevern mener likevel at det er viktig at folk ikke lar seg skremme fra å måle radon i boligene sine.

– Ha litt sunn skepsis, og det kan være lurt å undersøke med mer enn ett firma for å sammenligne priser, sier Olsen til ABC Nyheter.

Les også: – Alle som eier egen bolig bør måle radonnivået i vinter

Har ikke fått kontakt

De fleste henvendelsene Forbrukerrådet har mottatt er knyttet til selskapet Norsk Radon og Strålevern AS. Ifølge Forbrukerrådet skal flere av klagerne ha hatt problemer med å få kontakt med selskapet i ettertid.

ABC Nyheter har forsøkt å få kontakt med firmaet og daglig leder på flere telefonnumre, men alle er ute av bruk.

I desember i fjor sendte Statens strålevern en e-post til firmaet, der de presiserte at de ikke aksepterte at deres navn ble brukt i sammenheng med salg av radonmålinger, uten at de mottok svar.

Slik måler du radon

• Radon skal måles i minimum to måneder i perioden fra midten av oktober til midten av april.
• Det er enkelt og billig å måle radon. Det trenger ikke å koste mer enn 400-600 kroner, og målingen gjør du selv.
• Måleutstyret skal settes i et oppholdsrom, for eksempel i en bokhylle, og stå på samme sted i minst to måneder for å gi sikker informasjon.
• Du kan måle radon med sporfilmer eller med et elektronisk radonmåleapparat, fremgangsmåten er uansett den samme, både når det gjelder plassering og måleperiode.
• Måleutstyret bestiller du hos et radonmålefirma. Ta gjerne kontakt med flere firmaer for å sammenligne pris og tilbud. Hør også om din kommune er blant dem som tilbyr prisgunstige målinger til innbyggerne.
• Det er viktig at du måler radon i minst to måneder for å få et sikkert resultat. Radonkonsentrasjonen kan variere mye fra dag til dag og fra uke til uke.
• Leier du ut en bolig, skal du dokumentere radonnivået. Du må gjøre tiltak hvis det viser seg at nivået er for høyt.

Kilde: Statens strålevern
Personvernpolicy