Norge har mistet 11 kvadratkilometer isbre årlig

Feltarbeid for Solveig Havstad Winsvold betyr blant annet isklatring – her på Nigardsbreen. Foto: Hallgeir Elvehøy
Feltarbeid for Solveig Havstad Winsvold betyr blant annet isklatring – her på Nigardsbreen. Foto: Hallgeir Elvehøy

Norske isbreers areal har minket med 11 prosent på 30 år. Totalt 326 kvadratkilometer isbre er blitt borte, det vil si at 11 kvadratkilometer isbre har smeltet hvert år. Breene smeltet mest i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang er det gjort en samlet kartlegging av endringene i breareal og brelengde i hele landet.

Tallene er utarbeidet som en del av doktorgradsavhandlingen til Solveig Havstad Winsvold ved Institutt for geofag. Hun har tatt for seg kart fra perioden 1947-1985 og sammenlignet dem med nyere satellittbilder fra perioden 1999-2006.

– De fleste norske isbreer minker betraktelig i størrelse, noe som er et tydelig tegn på at klimaet blir varmere. Å kartlegge breer og måle endringer er viktig fordi det er en indikator på hvordan klimaet endrer seg – og også for å finne ut hvor mye havnivået vil stige, sier Winsvold, som til daglig arbeider som breanalytiker i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Tett på alle norske breer

I arbeidet med å studere breendringer og sesongvariasjoner har hun tatt i bruk informasjon fra den nye satellitten Sentinel-2, som er en del av Copernicus-programmet til ESA, European Space Agency, der også Norge deltar. Disse nye satellittbildene har resultert i et nytt samarbeidsprosjekt som heter Copernicus bretjeneste, hvor alle breer i fastlands-Norge og på Svalbard skal kartlegges nærmere.

Engabreen, en utløper fra Svartisen, i 1911 (t.v.) og 2011. På de 100 årene har breeen smeltet tilbake mer enn 2,3 kilometer – og Engabrevatnet er dannet. Foto: John Bernhard Rekstad og Hallgeir Elvehøy/NVE
Engabreen, en utløper fra Svartisen, i 1911 (t.v.) og 2011. På de 100 årene har breeen smeltet tilbake mer enn 2,3 kilometer – og Engabrevatnet er dannet. Foto: John Bernhard Rekstad og Hallgeir Elvehøy/NVE

Med nye metoder, som blant annet kombinerer bilder fra de optiske sensorene på Sentinel-2 med radarbilder fra Sentinel-1, har Winsvold kartlagt isbreer med et detaljnivå som var utenkelig for kort tid siden. Det er nettopp dette doktorgradsarbeidet hennes handler om; nye metoder for å kartlegge isbreer ved hjelp av satellittsensorer.

Simulerte bedre arbeidsvilkår

– Vi får nå mye mer informasjon fra satellittene enn tidligere. Vi har høy temporal oppløsning, altså hyppige bilder i tid, som gir oss tilgang til tidsserier som var utenkelige tidligere. Det samme gjelder den romlige oppløsningen, som gjør at vi ser mer detaljer enn tidligere. Hele tiden kommer det nye data vi kan benytte oss av. Det gjør at vi kan bruke satellittbildene på nye måter og til nye formål, sier Winsvold.

Som ”superbruker” av Sentinel-2 ble hun invitert til et ekspertmøte hos ESA i Frascati i Italia sammen med hovedveileder Andreas Kääb. Oppholdet hos ESA ble en øyenåpner:

– Da jeg startet doktorgradsarbeidet, brukte jeg bilder fra satellitter med lavere temporal oppløsning, og jeg fant en måte å simulere høyere oppløsning på for å kunne teste metoder, sier hun.

- Det var først da jeg ble involvert av ESA og fikk se bildene at jeg fullt ut forsto hvilken nytteverdi den enorme informasjonsmengden vil få i fremtiden, forteller breanalytiker Solveig H. Winsvold. Foto: Dag Inge danielsen/UiO
- Det var først da jeg ble involvert av ESA og fikk se bildene at jeg fullt ut forsto hvilken nytteverdi den enorme informasjonsmengden vil få i fremtiden, forteller breanalytiker Solveig H. Winsvold. Foto: Dag Inge danielsen/UiO

– Jeg visste hele tiden at det ville åpne seg nye muligheter med de nye optiske sensorene som ville komme på Sentinel-2. Men det var først da jeg ble involvert av ESA og fikk se bildene, at jeg fullt ut forsto hvilken nytteverdi den enorme informasjonsmengden vil få i fremtiden. Siden er jeg blitt mer og mer overbevist om at teknologien vil bli nyttig på mange områder – også utenfor det jeg selv forsker på og jobber med. Mange ser på dette som et paradigmeskifte.

Les også: Radarsatellitter ser flommen fra orkanen Harvey gjennom skyene

Fra Aremark til Island

Solveig H. Winsvold, som er oppvokst i Aremark og Halden, startet sine studier med en bachelorgrad i geografi ved NTNU. Som utvekslingsstudent på Island var det et kurs i fjernanalyse og GIS (geografiske informasjonssystemer) som vekket interessen for satellittbildetolkning. Tilbake i Trondheim bygde hun på med et årskurs i informatikk og lærte seg grunnleggende programmering. Videre gikk ferden til Universitetet i København og en mastergrad i geografi og geo-informatikk, der det var mye fokus på nettopp GIS og fjernanalyse.

Masteroppgaven til Winsvold handlet om å bruke satellittbilder til å kartlegge vegetasjon og vekstsesongvariasjoner, med feltstudier i Troms. Da hun senere ble prosjektansatt på NVE i 2009, var hovedoppgaven å kartlegge isbreer i fastlands-Norge som ledd i et samarbeidsprosjekt kalt Cryoclim sammen med Norsk Regnesentral, Norsk Polarinstitutt og Norsk Romsenter.

– Datasettene som jeg den gang var med på å utarbeide, kunne jeg senere bruke til å lage noen av de første endringsanalysene som inngikk i doktorgradsarbeidet. Spesielt spennende var det å jobbe med et område i Finnmark, der jeg hadde tilgang til gradteigskart fra begynnelsen av 1900-tallet. Disse kartene viser tydelig omkretsen på isbreene og er de eldste kartene over relativt nøyaktig isbreomfang i Norge.

Så tok Winsvold i bruk førsteutgivelsen av topografiske kart i målestokken 1:50 000, utgitt i perioden ca. 1950-80, hvor breomkretsene fra alle disse kartbladene allerede var digitalisert i Cryoclim-prosjektet. Dermed fikk hun et estimat på hvor stort omfang breene hadde i den perioden – for samtlige isbreer i Norge.

Dette materialet brukte hun som sammenligningsgrunnlag da hun tok for seg nyere satellittbilder, og det er dette som for første gang har dannet grunnlag for en samlet oversikt over breendringene i fastlands-Norge.

Les også: Den evig frosne bakken kan forsvinne

Størst endringer i Finnmark

Det er i nord at endringene i breareal har vært størst. Her er det målt 17 prosent minking på 30 år. Det er også i Nord-Norge at lengdeendringene har vært størst.

Spesielt gjelder dette de maritime breene vest i Finnmark. Det har å gjøre med endringer i nedbørs- og temperaturforholdene.

Men det har også å gjøre med hvor breene er plassert. Breene i Finnmark ligger nær sjøen, og de ligger som iskapper – på toppen av fjellformasjoner – slik at høydeintervallet mellom bunnen og toppen av breen er lite. Siden store brearealer ligger på omtrent det samme høydeintervallet, får temperaturendringer drastiske følger for hele breen, ikke bare deler av den.

Kombinerer radar og optiske sensorer

En av breene som har minket mye i størrelse og som har delt seg opp i mange små deler, er Nordmannsjøkelen på øya Seiland. Når breomkretsen fra det gamle gradteigskartet fra rundt år 1900 blir sammenliknet med breomkretsen fra et satellittbilde fra 2006, viser det at breen er blitt opptil 91 prosent mindre i areal. Den vil nok fortsette å smelte vekk sakte, men sikkert.

– Hva er forskjellen på radar og optiske sensorer?

– Med radar kan vi se gjennom skyene – og om natten. Dermed kan vi måle andre ting enn det som er mulig med optiske bilder. Men det kan være vanskelig å tolke radarsignalene som kommer tilbake fra is og snø. Signalene er egentlig resultatet av en kombinasjon av mange ulike fysiske prosesser, slik at avlesning og tolkning kan være utfordrende. Det er gunstig å kombinere radar og optisk teknologi fordi de utfyller hverandre og er kilder til forskjellig informasjon.

De nye radarbildene fra Sentinel-1 gjør det mulig å finne ut mer om endringer i fordeling av snø- og ismassene i en bre, endringer i overflatestrukturen, oppdagelse av kraftig regnvær over bre og snø om vinteren – og mange andre forhold.

– Hvorfor er det viktig å måle breendringer på detaljnivå?

– Det handler om å forstå endringene som skjer over tid. Det er viktig å forstå prosessene enda bedre – prosessene som ligger til grunn for vegetasjonen, snøen, vannet og isen vi har i norsk natur. Dessuten fungerer isbreene som en viktig klimaindikator, de utgjør et bevis for at klimaet blir varmere, og de viser oss eksakte endringer i klimaet, sier Winsvold.

– I tillegg må vi tenke nytt når det gjelder metode generelt. Å tolke satellittbilder og gjøre tidsserieanalyser vil bare bli mer og mer viktig – på mange vitenskapsfelt og samfunnsområder. Dette er samfunnsnyttig informasjon, og vi har bare sett begynnelsen.

Les også: Kombinerte data – fikk ny viten om isbreers massetap til havet

Saken er først publisert på Titan.uio.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Siste nytt
22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Populært